Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ερωτήσεις και προτάσεις αναγνωστών.

Αγαπητέ Ιωσήφ

Eπίτρεψέ μου την αμεσότητα και οικειότητα του ενικού και του μικρού ονόματος, όχι μόνο γιατί αισθάνομαι κάθε camper-ίστα περισσότερο κοντά μου, αλλά και γιατί είχαμε συστηθεί στη λίμνη Δόξα, στο "1ο Camper Trophy".

Σου έχω στείλει ήδη τις ευχές για επιτυχία της νέας σου προσπάθειας, θέλω όμως εδώ να αναφερθώ σε δύο λειτουργικά θέματα του "περιοδικού" σου.

α) Παρά το ότι εγγράφηκα αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν βλέπω τον λόγο που θα πρέπει κάποιος να το κάνει. Εκτός αν με αυτή, απλά δηλώνεται και καταγράφεται σαν αναγνώστης του "περιοδικού".

Παρεμπιπτόντως, θέλω να αλλάξω το όνομα(σε ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ) και το όνομα χρήστη (σε vaskar), επειδή την πρώτη φορά, από απροσεξία, δεν τα έγγραψα όπως έπρεπε. Πώς μπορώ να το κάνω;

β) Αν κατάλαβα καλά, με τη λέξη "περιοδικό" που χρησιμοποίησες από το πρώτο σου σημείωμα, θέλεις να δώσεις μια διαφορετική παρουσία στην ιστοσελίδα σου. Το "περιοδικό", όμως, πρέπει να έχει - όπως καλύτερα εσύ ξέρεις - κατά κύριο λόγο και όπως σημαίνει και η λέξη, περιοδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι σε τακτά διαστήματα (πχ. κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα) θα πρέπει να περιμένουμε νέα θέματα σε όλες τις ενότητες που έχεις συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα/περιοδικό. Ετσι, θα ανανεώνεται το περιεχόμενό του με τα πλέον άμεσα και τελευταία νέα και θα το "ξεφυλλίζουμε" με άνεση. Η άνεση αφορά στο γεγονός ότι αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, ο αναγνώστης δεν θα γνωρίζει πότε και αν αναρτήθηκε κάποιο καινούργιο θέμα και σε ποιά ενότητα. Εχω ήδη μπεί πολλές φορές και αναγκάζομαι να τρέξω όλες τις ενότητες, ψάχνοντας για νεότερες αναρτήσεις.

Φοβάμαι ότι για τα παραπάνω θα χρειαστούν αλλαγές στην εμφάνιση τουλάχιστον της πρώτης σελίδας, που σημαίνει πολύ περισσότερη δουλειά από μέρους σου.... Αν παραμείνει όπως έχει, οπότε δεν μιλάμε για περιοδικό, πιστεύω ότι θα βοηθήσει να αναγράφεται η ημερομηνία της τελευταίας ανάρτησης ανά ενότητα.

γ) Συμφωνώ, κατ' αρχήν, στη λογική σου περί forum. Αν ποτέ αποφασίσεις να το δημιουργήσεις, καλό θα είναι να είναι γνωστά τα στοιχεία των μελών. Δεν έχουμε λόγο να κρυβόμαστε πίσω από ψευδώνυμα, όταν λειτουργούμε χωρίς "φόβο και πάθος, ιδιοτέλεια, μικροψυχία..."

Σου εύχομαι πάλι καλή επιτυχία.

Βασίλης Καρυδάκης
vaskar

Υ.Γ. Τα παραπάνω αφορούν προσωπικά τον εκδότη του ιστοχώρου/περιοδικού (δηλαδή εσένα), σαν μια προσπάθεια βοήθειας (κατά την ταπεινή μου γνώμη) και δεν θεωρώ απαραίτητο να τα ανεβάσεις στο βήμα των αναγνωστών.

Απάντηση του "Camper Life".

Αγαπητέ Βασίλη,

Σ' ευχαριστώ πολύ, κατ' αρχάς, για τις ευχές και ιδιαιτέρως για την κριτική και τις προτάσεις σου. Η οικειότητα του ενικού, μεταξύ ενός "εκδότη" και των αναγνωστών του, ανεξαρτήτως της ενασχόλησής τους με το ίδιο αντικείμενο πόθου, είναι για μένα δεδομένη και αυτονόητη. Σου ζητώ μόνο να με συγχωρήσεις, προκαταβολικώς, επειδή δεν υπάκουσα στην επιθυμία σου η επιστολή αυτή να μείνει μεταξύ μας, και την δημοσιοποίησα. Αν υπήρχε κάποιο προσωπικό δεδομένο, να είσαι βέβαιος ότι δεν θα το έκανα. Τα θέματα όμως που έθιξες αφορούν, νομίζω, ευρύτερο κύκλο αναγνωστών και καλό θα είναι αυτοί να ενημερωθούν, τόσο πάνω στις δικές σου απορίες και προτάσεις, όσο και στις δικές μου θέσεις και απαντήσεις.

Απαντώντας λοιπόν στα θέματα που έθιξες θέλω, κατ' αρχάς, να σου πω ότι δεν κατάλαβα τι εννοείς γράφοντας :

"Παρά το ότι  εγγράφηκα αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν βλέπω τον λόγο που θα πρέπει κάποιος να το κάνει. Εκτός αν με αυτή, απλά δηλώνεται και καταγράφεται σαν αναγνώστης του "περιοδικού".

Μα δεν χρειάζεται να εγγραφεί κάποιος στο "Camper Life" για να το διαβάσει, ούτε βεβαίως να γίνει συνδρομητής του, αγαπητέ Βασίλη. Απορώ μάλιστα πού, πώς και γιατί έκανες εγγραφή, με το όνομα που λες, και ποιος σου ζήτησε να αλλάξεις το όνομα χρήστη! Η πρόσβαση στις ιστοσελίδες του "Camper Life" είναι, και θα παραμείνει, απολύτως ελεύθερη για όλους. Αρκεί να γράψει κάποιος στη μπάρα αναζήτησης : www.camperlife.gr και... μπήκε! Ούτε πιστωτικές κάρτες, ούτε ψευδώνυμα, ούτε διπλοεγγραφές και, βεβαίως, ούτε κακοήθειες, πισώπλατες μαχαιριές, "πηγαδάκια", κολακίες και ανούσια κουτσομπολιά. Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι γίνεται καταγραφή των επισκέψεων για ευνόητους διαφημιστικούς λόγους (ο σχετικός αριθμός αναγράφεται στο κάτω αριστερό άκρο της αρχικής σελίδας), δεν έχω τη δυνατότητα να βλέπω ποιος και από πού μπαίνει κάθε φορά στο περιοδικό, αλλά, μεταξύ μας, ούτε θέλω, ούτε με ενδιαφέρει. Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να κάνω και τόσος λίγος ελεύθερος χρόνος, ώστε, ακόμη και αν είχα τη δυνατότητα "αστυνομικού" ελέγχου, δεν θα έμπαινα σ' αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία.

Όπως βλέπεις επιμένω να αποκαλώ το "Camper Life" περιοδικό, όχι γιατί "εκδίδεται" κατά τακτά χρονικά διαστήματα, (δική σου ερμηνεία της λέξης, και σεβαστή) αλλά γιατί θέλησα εξ αρχής να το διαχωρίσω από τα διάφορα blogs, fora κ.λπ. Με την ευρεία έννοια της λέξης το "Camper Life" είναι περιοδικό, στον βαθμό που έχει συγκεκριμένη θεματολογία, πίνακα περιεχομένων και δεν μπορεί σ' αυτό να γράψει όποιος θέλει χωρίς την έγκριση και αποδοχή αυτού που το "εκδίδει".

Θέλω πολύ, περισσότερο ίσως κι' από σένα, να ανανεώνεται η ύλη του "Camper Life", ει δυνατόν, καθημερινώς! Πρέπει όμως να λάβεις σοβαρά υπ' όψη σου, και μαζί με σένα και όλοι οι αναγνώστες, ότι αυτό είναι κατ' αρχάς αδύνατον, δεδομένου ότι ένα και μόνο άτομο ενημερώνεται, αρθρογραφεί, φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί σε όλες τις ενότητες και σε όλα τα θέματα, για δύο διαδικτυακά περιοδικά συγχρόνως! Το δεύτερο, ή μάλλον το πρώτο, ημερολογιακώς, είναι το : www.ribandsea.com που έχει ήδη 600 περίπου αναγνώσεις την ημέρα μέσα σε διάστημα 17 μόλις μηνών.

Μ' αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι οι αναγνώστες του "Camper Life" θα πρέπει να αποδεχθούν ό,τι τους προσφέρεται, αφού δεν χρειάζεται να πληρώσουν απολύτως τίποτε σαν αντιπαροχή. Το μόνο που θα ήθελα εγώ να τους ζητήσω είναι να "σερφάρουν" τακτικά στο περιοδικό για να δουν αν υπάρχουν νέα θέματα, τα οποία, κατά κανόνα, δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα. Εγώ, το μόνο που μπορώ σ' αυτή τη φάση να τους υποσχεθώ, είναι : υπεύθυνες και ακριβείς πληροφορίες, παρουσιάσεις campers, περιγραφή εκθέσεων, όμορφα ταξιδιωτικά, φωτογραφίες και κάποια βιντεάκια, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Πρέπει επίσης να λάβεις υπ' όψη σου ότι αυτό που κάνω, το κάνω επειδή μ' αρέσει και όχι γιατί αποκομίζω κάποια χρηματικά ωφέλη (τουλάχιστον προς το παρόν). Σημείωσε π.χ. ότι ανέβασα τιμής ένεκεν στο "Camper Life" το διαφημιστικό banner της ασφαλιστικής εταιρείας "Μινέττα", επειδή η εταιρεία αυτή στήριξε την πρώτη προσπάθειά μου (www.ribandsea.com) και έκρινα πως έτσι έπρεπε να κάνω. Κανένας από τους επαγγελματίες του χώρου δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα μηνύματα μου. Αν λοιπόν μια αρκούδα που μένει νηστική δεν μπορεί να σύρει ούτε ένα χορό, φαντάσου πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο εκδότης του "Camper Life" και του "Rib and Sea" ο οποίος τρέχει, γράφει, φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί, σελιδοποιεί και ανεβάζει ο ίδιος όλα τα θέματα σε δύο διαδικτυακά περιοδικά συγχρόνως...

Αντιλαμβάνομαι ότι οι οικονομικές συγκυρίες στην αγορά, σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι στο όνομα αυτών των συγκυριών κάποιοι παίζουν το δικό τους "παιγνίδι", ελαχιστοποιώντας ή επιλέγοντας συγκεκριμένα διαφημιστικά badgets, απολύοντας υπαλλήλους, παγώνοντας μισθούς κ.ο.κ.

Όσον αφορά τα σχόλιά σου περί δημιουργίας "forum", νομίζω ότι έγινα απολύτως σαφής στο πρώτο μου editorial, συμφωνώ δε 100% με όσα γράφεις σχετικώς με την επώνυμη συμμετοχή. Προς το παρόν πάντως, μολονότι έχω έτοιμο τον Κανονισμό (παγκόσμια πρωτοτυπία τα άρθρα του στον κόσμο των fora, τολμώ να πω), δεν σκέφτομαι να εντάξω και ένα forum στο "Camper Life", για τον απλούστατο λόγο ότι μετά δεν θα προλαβαίνω ούτε να κοιμηθώ!

Ελπίζω να μη σε κούρασα. Ήθελα όμως να γίνω απολύτως κατανοητός και να απαντήσω σε όλα τα θέματα που έθιξες.

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος