Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα κριτήρια για την επιλογή ενός σκάφους.

Προβληματίζεται και σχολιάζει ο Αλέξανδρος Σταθόπουλος (μέλος τού ribandsea forum).

"Μένω, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, στην Κεφαλονιά. Στο νησί η αγορά σκαφών είναι μικρή (έχει 2-3 μόλις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πώληση σκαφών) και, όπως καταλαβαίνετε, αυτός είναι ένας περιοριστικός παράγοντας σε πολλά θέματα.

Η απόφαση τής αγοράς.

Η βάρκα μου. Έκανα καλά που την πήρα;Όταν αποφάσισα να αγοράσω βάρκα, το έκανα για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος ήταν για την ηρεμία. Ο δεύτερος ήταν γιατί ήθελα ένα μέσο με το οποίο θα μπορούσα να πηγαίνω σε παραλίες, μη προσβάσιμες από τη στεριά με δρόμο, προκειμένου να μην ενοχλώ και να μη με ενοχλούν όταν ήθελα να κάνω μπάνιο με την καλή μου και το σκύλο μου. Επειδή κατανοώ απόλυτα την αποστροφή κάποιων ανθρώπων στην ιδέα ότι ένας σκύλος κολυμπάει δίπλα τους και δεν θέλω επ' ουδενί να ενοχλώ ποτέ και κανέναν (ακόμη και αν διαφωνώ μαζί του), η βάρκα ήταν η καλύτερη λύση.

Η επιλογή τού τύπου τού σκάφους.

Το επόμενο θέμα που έπρεπε να εξετάσω ήταν η επιλογή τύπου σκάφους. Δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά, θα έπρεπε να βρω κάτι που να ικανοποιεί τις άμεσες και τις λίγο πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες μου, πάντα μέσα σε ένα λογικό (για τα μέτρα τής τσέπης μου) οικονομικό πλαίσιο. Επειδή λοιπόν :

* Το δίπλωμα χειριστή ταχύπλοου σκάφους κοστίζει (εδώ τουλάχιστον) 400 ευρώ για την απόκτησή του, τα οποία δεν μού περίσσευαν.
* Μία πολυεστερική βάρκα χωράει άνετα τα 5 άτομα και τα μπαγκάζια τους για τα "ταξίδια" των 5 ν.μ. που κάνω κατά 99,9999% (και έως τώρα κατά 100%), ακόμα κι αν πηγαίνουμε τελικά με 8 κόμβους και απλανάριστοι (ποιός βιάζεται όταν πάει για μπανάκι; εγώ πάντως όχι). * Δεν με ενδιαφέρει η ταχύτητα και τη φοβάμαι κι' όλας (είτε σε σκάφος είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέσο π.χ. αυτοκίνητο, μηχανή).
* Όταν πάω με 17 κόμβους (εννοείται μόνος μου στο σκάφος) στην πλήρη μπουνάτσα, είμαι απόλυτα ευτυχισμένος και δεν θέλω τίποτε παραπάνω απ' αυτό.
* Δεν υπάρχει μέρος στις διαδρομές μου που να απέχει περισσότερο από 1 ν.μ. από την κοντινότερη ΠΑΡΑΛΙΑ (και όχι απλώς ακτή).
* Ο μισθός μου είναι 800 € και το νοίκι τού σπιτιού μου 400 €.
* Ένα φουσκωτό, με την ίδια χωρητικότητα σε επιβάτες, θα ήταν αρκετά ακριβότερο.
* Δεν έχω χώρο στον οποίο να μπορώ εκτός θαλάσσης να αποθηκεύω το σκάφος μου (και ούτε χρήματα να πληρώνω parking σκαφών).
* Δεν πηγαίνω ποτέ μακρυνά ταξίδια, παρόλο που ζηλεύω εσάς που πάτε και σάς χαίρομαι μέσα απ' την καρδιά μου.
* Το 90% τών "ταξιδιών" το κάνω είτε μόνος μου είτε με το σκύλο μου (καθώς η καλή μου και οι γονείς της ή οι φίλοι μας ακολουθούν μόνο το καλοκαίρι, και μόνο για 2-3 φορές όλες κι όλες).
* Δεν είχα την οικονομική ευχέρεια και τον χρόνο να πάω στην Αθήνα να ψάξω όλα τα σκάφη προκειμένου να δω ιδίοις όμμασι τις ποιότητες κατασκευής και τις διαφορές τους (ό,τι θα μπορούσα τέλος πάντων να καταλάβω με την κοινή λογική και τις μηδενικές γνώσεις μου).
* Δεν είχα απολύτως κανένα να μου πει τί πρέπει να προσέξω όταν αγοράζω σκάφος.
* Οι πηγές πληροφόρησης (Internet, σχετικός τύπος κ.λπ.) είναι αναξιόπιστες και δεν μπορούσα να βασιστώ σ' αυτές (ακόμα και σε κάποια fora έπαιρνα αντιφατικές απαντήσεις που με μπέρδευαν περισσότερο). Έτσι λοιπόν προέβην στην αγορά τής συγκεκριμένης βάρκας και τής συγκεκριμένης μηχανής (με κριτήριο ότι μία από τις τοπικές επιχειρήσεις έχει εξουσιοδοτημένο service τών Mercury). Τελικώς βεβαίως τα αγόρασα όλα πακέτο από την Αθήνα, μια και η διαφορά στην τιμή ήταν σημαντική για μένα.

Ερώτηση 1η:
Εσείς, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θα παίρνατε φουσκωτό;

Ερώτηση 2η:
Αν κάποια στιγμή σάς έμπαινε η ιδέα να έχετε μία σκεπή πάνω απ' το κεφάλι σας για να μη βρέχεστε όταν βρέχει και κάνετε αργά αργά τη συρτούλα σας, δεν θα θεωρούσατε ότι μία πιλοτίνα είναι η ιδανική λύση;

Ερώτηση 3η:
Για αγοραστής με μηδενική βοήθεια (προτάσεις, "know-how", φίλους με γνώσεις στο αντικείμενο και τα σχετικά), δεν πιστεύετε ότι έκανα την καλύτερη δυνατή αγορά τελικά; Όσο κι' αν εσείς απεχθάνεστε τα πολυεστερικά σκάφη (τέτοιου μεγέθους, τουλάχιστον) επειδή είναι αργά, βαρετά, αναξιόπιστα, ή τέλος πάντων έχουν όλα τα αρνητικά μαζεμένα πάνω τους, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα που σάς δίνω, όχι τα δικά σας.

Ο λόγος τής αγοράς τής βάρκας εξ αποστάσεως (και όχι από τοπικό πωλητή).

Όταν πήγα σε τοπικό κατάστημα να ρωτήσω την τιμή της βάρκας (με όλο το πακέτο μηχανή, τρέϊλερ κ.λπ.) που είχα αποφασίσει να αγοράσω, το ποσό που μού ζητήθηκε ήταν (π.χ.) 1.100 €. Το κατάστημα είναι αντιπρόσωπος και τής εταιρείας τής οποίας τη βάρκα αγόρασα. Επικοινώνησα λοιπόν με την εταιρεία στην Αθήνα, η οποία μού είπε ότι για την ίδια ακριβώς βάρκα, με την ίδια ακριβώς μηχανή (συμπεριλαμβανομένης και τής μεταφοράς τής βάρκας στη Κεφαλονιά) ήθελε 850 €!

Εσείς από πού θα την αγοράζατε, δεδομένων (επαναλαμβάνω) όλων τών ανωτέρω;

Η σκέψη επί του θέματος.

Το παρατηρώ πολύ συχνά στη δουλειά μου. Έρχεται πελάτης και μού λέει:

"Θέλω έναν υπολογιστή με τετραπύρηνο επεξεργαστή, 4GB RΑΜ, 1 Terrabyte σκληρό δίσκο, διπλή κάρτα γραφικών, 24" οθόνη και Internet στα 24Mbps".
"Τί προγράμματα θα τρέχετε;" ρωτάω.
"Α, στο Word θα γράφω, άντε και λίγο χαζολόγημα στο Internet".
"Και τότε τί το θέλετε τόσο δυνατό μηχάνημα;" ξαναρωτάω.
"Μού το είπε ένας φίλος/γνωστός/συγγενής/συνεργάτης που είναι εξπέρ στους υπολογιστές..." (όσοι έχετε έστω και ελάχιστη εμπειρία στο χώρο της πληροφορικής θα έχετε ακούσει αυτή τη φράση εκατοντάδες χιλιάδες φορές).

Ο φίλος/γνωστός/συγγενής/συνεργάτης λοιπόν μπορεί να είναι πράγματι εξπέρ στους υπολογιστές, δεν είναι όμως εξπέρ και στη διερεύνηση τών αναγκών του φίλου του. Απλά τού είπε ποιό είναι το καλύτερο της αγοράς, και όχι ποιό είναι το καλύτερο γι' αυτόν σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και έχει πολύυυ μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο."

  1. Καλό είναι, όταν λέμε το σχόλιό μας, να συνειδητοποιούμε ότι κάποιοι από αυτούς που το διαβάζουν το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψιν τους καθώς το forum και το περιοδικό αποτελούν για κάποιους τις μοναδικές αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης (και εκ μέρους τους σας ευγνομωνώ γι' αυτό).
  2. Το περιοδικό θα ήθελα να μην κάνει διάκριση στο θέμα τών φουσκωτών ή τών πολυεστερικών (π.χ. στο θέμα Τι προβλέπει ο Νέος Γ.Κ.Λ. αρ. 45 για όσα μάς αφορούν, διαβάζω για το τί προβλέπει ο Γ.Κ.Λ. για τα εφόδια ερασιτεχνικών φουσκωτών σκαφών. Δεν ισχύουν τα ίδια και για τα πολυστερικά; Και αν όχι, γιατί δεν το λέει κάπου; RIB and SEA, είναι το περιοδικό, όχι σκέτο RIB.)
  3. Όταν κάποιο μέλος ζητάει τη γνώμη μας, εάν αδυνατούμε να παραμερίσουμε τις ανάγκες μας (ή αυτό που θεωρούμε για εμάς τέλειο) και να σκεφτούμε τις ανάγκες του μέλους που ζητάει βοήθεια, καλό είναι να μην απαντάμε καθόλου.

Η απάντηση τού ribandsea.

Κατ' αρχάς, φίλε μου Αλέξανδρε, θέλω να σ' ευχαριστήσω που θέλησες να μοιραστείς τούς προβληματισμούς σου μαζί μας. Οι ερωτήσεις σου έτυχαν ήδη απάντησης από φίλους και μέλη τού ribandsea forum. Για τούς αναγνώστες ωστόσο εκείνους τού περιοδικού οι οποίοι, για τούς δικούς τους λόγους, δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη τού ομώνυμου forum, και θα ήθελαν να διαβάσουν τη θέση τού περιοδικού, θα τοποθετηθώ απέναντι σ' αυτά που εξέθεσες ως εξής.

1) Η επιλογή, στο τι σκάφος θα αγοράσει ο καθένας, είναι αυστηρώς προσωπική και ανάλογη, πάντοτε, με τις οικονομικές του δυνατότητες και τις επιλογές του όσον αφορά στη χρήση του. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί το τέλειο σκάφος που να ταιριάζει στην τσέπη και τις ανάγκες όλων μας. Αν υπήρχε τέτοιο σκάφος είναι βέβαιο ότι θα είχε μονοπωλήσει την αγορά. Συνεπώς, αν εσύ έκρινες ότι η πολυεστερική πιλοτίνα σου ήταν αυτό που ζητούσες, αυτό που ταίριαζε στην τσέπη και τις ανάγκες σου, πολύ καλά έκανες και την αγόρασες!

2) Όλοι οι δικοί σου προβληματισμοί, να είσαι βέβαιος ότι απασχολούν και τη συντριπτική πλειοψηφία τών υποψηφίων αγοραστών ενός μικρού σκάφους αναψυχής. Ιδίως μάλιστα στις μέρες μας όπου οι "αγελάδες" δεν είναι και τόσο "ευτραφείς".

3) Το περιοδικό ribandsea δεν έχει ανοικτές τις πόρτες του μόνο για τούς κατόχους φουσκωτών σκαφών, αλλά για όλους γενικώς τούς κατόχους (μικρών κυρίως) σκαφών αναψυχής. Ομολογώ ότι η πλάστιγγα γέρνει λίγο περισσότερο προς τα φουσκωτά σκάφη, όχι γιατί πιστεύω ότι αυτά είναι τα "καλύτερα" τής αγοράς, αλλά γιατί σ' αυτά έχω επενδύσει το μεράκι, την τρέλλα και τον πιο πολύ χρόνο, κατά την διάρκεια τών 35 και πλέον ετών που ασχολούμαι με τη θάλασσα. Θα ήταν λοιπόν φυσικό, και αναμενόμενο, να ασχοληθώ στο περιοδικό περισσότερο με κάτι το οποίο ανέκαθεν προτιμούσα και αγαπούσα (για τούς δικούς μου λόγους και συμπάθα με) και το οποίο, κατ' ανάγκην, γνωρίζω λίγο καλύτερα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως τα υπόλοιπα πολυεστερικά σκάφη αναψυχής είναι σε "καραντίνα".   

4) Στο πλαίσιο αυτής τής ανοικτής αγκαλιάς, κάθε άρθρο τού ribandsea, που αναφέρεται στα φουσκωτά σκάφη, αναφέρεται συγχρόνως και σε όλα τα μικρά σκάφη αναψυχής, ανεξαρτήτως τού υλικού κατασκευής τους. Την ίδια ακριβώς μεταχείριση επιφυλάσσει όμως και ο νομοθέτης. Έτσι, ό, τι προβλέπει π.χ. ο νέος Γ.Κ.Λ. αρ. 45 για τα μικρά σκάφη αναψυχής (μέχρι και δώδεκα μέτρα), δεν ισχύει μόνο για τα φουσκωτά, αλλά και για τα πολυεστερικά. Απλώς, σε κάποιες περιπτώσεις, πολυεστερικές βάρκες, όπως αυτή που εσύ προτίμησες, για κάποιους συγκεκριμένους λόγους (οι οποίοι αναφέρονται κυρίως στις προδιαγραφές κατασκευής - "CE") δεν χορηγείται η ίδια άδεια εκτέλεσης πλόων με αυτή που μπορεί να χορηγηθεί σε ένα φουσκωτό σκάφος αναλόγου μεγέθους.

Φιλικά

Ιωσήφ Παπαδόπουλος