Του Ιωσήφ Παπαδόπουλου.
Τα τελευταία χρόνια, στην ακριτική Κάσο καταβάλλεται φιλότιμη προσπάθεια από κατοίκους, φορείς του νησιού και της Περιφέρειας, προκειμένου να προβληθούν τα τοπικά και δημοφιλή προϊόντα της μέσω εορτών για το μέλι, την σιτάκα και τον σκάρο. Γιορτές που διοργανώνονται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν στο νησί συρρέουν οι Κασιώτες της διασποράς, αλλά και αρκετοί τουρίστες τους οποίους προσελκύει η αγνότητα και η φωτεινότητα του τοπίου, η υπέροχη θάλασσα, η εκπληκτική κουζίνα, οι παραδόσεις και η φιλοξενία των κατοίκων του. Ιδέες και πρωτοβουλίες Κασιωτών, όπως της Μαίρης Φραγκούλη, τις οποίες οικειοποιήθηκε, αλλά και ενίσχυσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Ερωτόκριτος και ο Δήμος της Κάσου.
Την γιορτή για τη σιτάκα, που πραγματοποιήθηκε στο Αρβανιτοχώρι την 26η Ιουλίου, δεν την πρόλαβα. Πρόλαβα όμως την γιορτή για το μέλι, που διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά (πέρυσι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε) από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγίας Μαρίνας την τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Μια γιορτή που... έσταζε μέλι με παρόντα πάνω από 500 άτομα. Συμμετοχή περισσότερο από ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι καραβιές των επισκεπτών που επέστρεψαν στις χειμωνιάτικες εστίες τους, μετά την γιορτή της Παναγίας, άδειασαν κυριολεκτικώς το νησί.
Χορηγοί της εκδήλωσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Κασίων και η ΑΝΕΚ, που μετέφερε με έκπτωση από τα Χανιά της Κρήτης το μουσικοχορευτικό συγκρότημα "Ψηλορείτης" που εντυπωσίασε με την ζωντάνια και την χορευτική δεινότητα των δώδεκα ανδρών και γυναικών χορευτών του. Ανάλογα στάθηκαν δίπλα τους τα Κασιωτόπουλα που στελεχώνουν το χορευτικό συγκρότημα του νησιού, με το κέφι να φτάνει στο ζενίθ όταν Κασιώτες και Κρήτες χορευτές ενώθηκαν στους ρυθμούς της σούστας, με τον Δημήτρη Περσελή και τον Κρητικό συνάδελφό του να αυτοσχεδιάζουν στις μαντινάδες.
Με την ευκαιρία της φετινής γιορτής τιμήθηκε ο γιατρός Νίκος Συμσερίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσφέρει με ηρωϊκή αυταπάρνηση τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους κατοίκους της Κάσου και τιμά με το ήθος του το ιατρικό λειτούργημα. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό για ποιο λόγο βραβεύτηκε ο γιατρός, ρίξτε μια ματιά στη διπλανή φωτογραφία...
Αλλά και ο δεξιοτέχνης της λύρας Κανάκης Περσελής τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στα δρώμενα της Κάσου. Ειπώθηκε μάλιστα, χαρακτηριστικώς, ότι δεν υπάρχει Κασιώτικο ζευγάρι που να μην οδηγήθηκε στα σκαλιά της εκκλησίας χωρίς τη μουσική της λύρας του Κανάκη Περσελή!
Το μενού της γιορτής τα είχε πάντως όλα. Κέρασμα όλων των επισκεπτών με σισαμόμελο, ρακόμελο, λουκουμάδες, λαχανοπίτια, ξυλικόπιτες, ακόμη γιαούρτι με μέλι και καρύδια! Όλα αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας των μελών του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Μαρίνας, που εξέφρασαν πάντως την αγωνία τους για το αν οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν συνέχεια λόγω, κυρίως, της προβλεπόμενης πενιχρής συμμετοχής εθελοντών στο μέλλον.
Εντύπωση, τέλος, μου έκανε η παντελής απουσία των μελισσοκόμων του νησιού (που δεν είναι και λίγοι) από την εκδήλωση. Παρών μόνο ο γιος του Μανώλη Παπακανάκη που, αν έλειπε κι' αυτός, δεν θα υπήρχε μέλι για πώληση στη γιορτή του μελιού!
Διευκρίνιση : Ολόκληρο το βίντεο της γιορτής του μελιού, σε dvd διαρκείας 1 ώρας και 22 περίπου λεπτών, είναι στη διάθεση όποιου το ζητήσει έναντι συμβολικού τιμήματος. Η ανάρτησή του στο YouTube ήταν αδύνατη λόγω του περιορισμού των 15 λεπτών της ώρας που μου έθεσε προσφάτως το YouTube εξ αιτίας μιας αδικαιολόγητης καταγγελίας του σκηνοθέτη κ. Ν. Οικονομίδη για παραβίαση τάχα των πνευματικών δικαιωμάτων του Μάριου Φραγκούλη, εκ μέρους μου, από την ανάρτηση ενός βίντεο διαρκείας 13 λεπτών από την συναυλία του μεγάλου καλλιτέχνη στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά φέτος τον Ιούλιο.