Γράφει, φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Σαν ομφάλιος λώρος συνδέει τη Νίσυρο με το Γυαλί το καραβάκι "Αντώνιος", του καπετάν Σπύρου Χατζηστεφανή, που κάθε μέρα στις 7 το πρωί αποπλέει απ' το Μανδράκι της Νισύρου για να μεταφέρει τους εργάτες του ορυχείου της ελαφρόπετρας στο Γυαλί.
Η περυσινή μου επίσκεψη στο Γυαλί δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ζήτησα να το επισκεφτώ σαν δημοσιογράφος με σκοπό να κάνω ένα ρεπορτάζ στα σημεία εξόρυξης και επεξεργασίας της ελαφρόπετρας. Η άρνηση των υπευθύνων της εταιρείας "ΛΑΒΑ Μεταλλευτική και Λατομική Α.Ε." να επισκεφτώ το λατομείο στηρίχτηκε στη δικαιολογία ότι επραγματοποιούντο εκείνη την εποχή σ' αυτό εκτεταμένες εργασίες συντήρησης... http://www.ribandsea.com/travels/2609-nisyros-to-omorfotero-ifaisteio-tou-kosmou
Φέτος, λοιπόν, δεν ζήτησα να πάω σαν δημοσιογράφος αλλά σαν ένας απλός επισκέπτης που θέλει να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού και τις υπέροχες παραλίες του. Το χούϊ βγάινει βεβαίως τελευταίο και έτσι δεν έχασα την ευκαιρία να "τα πω ένα χεράκι" με τον καπετάν Σπύρο Χατζηστεφανή και να καταγράψω τον επίγειο παράδεισο ενός ακατοίκητου νησιού του Αιγαίου που συμβιώνει με την κόλαση δύο ορυχείων που τρώνε τα σπλάχνα του και αλλοιώνουν, μέρα με την ημέρα, το μέγεθος και το σχήμα του.
Ο καπετάν Σπύρος πραγματοποιεί λοιπόν τα τελευταία 6 χρόνια, καθημερινώς και ανελλιπώς, το δρομολόγιο Μανδράκι-Γυαλί-Μανδράκι, με το ιδιόκτητο καραβάκι του "Αντώνιος", εκτελώντας συγχρόνως (όποτε παραστεί ανάγκη) και χρέη "μπαλαντέρ" σαν χειριστής της λάντζας του ορυχείου. Μαζί του, σαν ναύτης, ο Νίκος απ' την Κάλυμνο, που παντρεύτηκε στη Νίσυρο και έγινε μόνιμος κάτοικός της.
Πρώην ψαράς, ο καπετάν Σπύρος, και άνθρωπος της θάλασσας από τότε που πήγαινε στο Δημοτικό, όταν κούρνιαζε στο τρεχαντήρι του πατέρα του πάνω στο στρωματάκι που του είχε φτιάξει η μητέρα του. "Έκανα ένα φεγγάρι δουλειά στην ξηρά, αλλά τα βρήκα σκούρα στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και γύρισα στη θάλασσα που μου δημιουργεί μια ακατανίκητη έλξη", λέει ο καπετάν Σπύρος.
Εξαιρετικός μανουβραδόρος, παίζει στα δάκτυλα τόσο τον "Αντώνιο" όσο και τη λάντζα του ορυχείου, εκτελώντας σε χρόνο μηδέν μεταφορές που άλλος θα χρειαζόταν ώρες για να τις πραγματοποιήσει! Εκφράζει το παράπονό του, όταν το Λιμεναρχείο του απαγορεύει τον απόπλου με 6 μπωφόρ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ελλείψει ΕΚΑΒ και άλλου μεταφορικού μέσου, αφήνει στην κρίση του την διακομιδή ασθενούς ή τραυματία με 7 μπωφόρ! "Ας μου έδιναν τουλάχιστον τα καύσιμα", λέει, απλώνοντας στο πρόσωπό του ένα πικρό χαμόγελο...
Συχνά, μαζί με τους εργάτες, ο καπετάν Σπύρος μεταφέρει και επισκέπτες της Νισύρου, οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν στο Γυαλί για να λιαστούν ξαπλωμένοι στις αμμουδερές παραλίες της και να κολυμπήσουν στην υπέροχη θάλασσά της. Και είναι οξύμωρο ολόκληρη η Νίσυρος να μην έχει στην ουσία ούτε μία αμμουδερή παραλία, ενώ στο Γυαλί υπάρχουν τουλάχιστον τρεις, που η μία είναι καλύτερη απ' την άλλη!
Ευχαριστώ την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES", που μας μετέφερε δωρεάν στην Τήλο και στη Νίσυρο, και τον καπετάν Σπύρο Χατζηστεφανή που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Γυαλί.