Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Όταν πρόκειται να επισκεφτεί κανείς ένα νησί του Αιγαίου το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ανοίξει έναν τουριστικό οδηγό ή να σερφάρει στο διαδίκτυο προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τα αξιοθέατα του νησιού που θα επισκεφτεί. Ωστόσο, υπάρχουν συχνά κρυμμένα "μυστικά" σε ένα τόπο τα οποία ακόμη και οι ντόπιοι πολλές φορές αγνοούν.
Αυτό ακριβώς μου συνέβη στη Λήμνο. Και αν δεν είχα αποκλειστεί στο νησί εξ αιτίας του απαγορευτικού που κράτησε για μέρες τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, δεν θα είχα ανακαλύψει κάποια από αυτά τα κρυμμένα "μυσικά" στα οποία με μύησε ο φίλος αυτοκινητιστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ελιάς. Σ' αυτόν άλλωστε οφείλεται και η συνάντησή μου με τον εκπληκτικό ενενηντάχρονο αυτοκινητιστή κ. Νίκο Μπλια, ο οποίος με έφερε πίσω στη δεκαετία του 1920 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο λεωφορείο στη Λήμνο!
Με πήρε λοιπόν με το ταξί του ο Γιώργος και με οδήγησε στον κρατήρα του ανενεργού πια ηφαιστείου της Λήμνου. Ήξερα το ηφαίστειο των Μεθάνων, της Νισύρου και της Θήρας αλλά ότι υπήρχε ηφαίστειο στη Λήμνο δεν το γνώριζα. Μου μίλησε ο καλά διαβασμένος Γιώργος για τη Λημνεία Γη που έβγαζαν οι κάτοικοι της Λήμνου από την αρχαιότητα από τις βόρειες παρυφές του ηφαιστείου. Ένα θεραπευτικό υλικό που χρησιμοποίησαν τόσο ο Ιπποκράτης όσο και ο Γαληνός.
Ούτε το φρούριο του Κότσινα είναι ευρέως γνωστό στον πολύ κόσμο. Γίνονται βεβαίως κάποιες αναφορές στο διαδίκτυο αλλά η τοποθεσία δεν είναι τόσο δημοφιλής και δεν προβάλλεται ανάλογα στους τουριστικούς οδηγούς, με το κάστρο της Μύρινας να κλέβει την παράσταση.
Και για τα λαξευτά πατητήρια μου μίλησε ο Γιώργος. Ένα είδος υπόγειας "κάβας" όπου από την αρχαιότητα οι κάτοικοι της Λήμνου έφτιαχναν τα κρασιά τους.
Περιπλανηθήκαμε επίσης στο κτήμα Ζαβαλάκη οι στεγασμένοι χώροι του οποίου έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των ζώων που κάποιοι κτηνοτρόφοι στεγάζουν εκεί ανεξέλεγκτα. Δεν υπάρχει άλλωστε ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο Ζαβαλάκης, εκείνος ο πάμπλουτος κάτοικος της Λήμνου του προηγούμενου αιώνα, δεν είχε απογόνους. Σημειωτέον ότι ο Ζαβαλάκης είχε φιλοξενήσει στο κτήμα του τον φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο όταν αυτός επισκέφτηκε το 1931 τη Λήμνο σαν πρωθυπουργός.
Ευχαριστώ την εταιρεία "Hellenic Seaways".