Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ηρακλειά. Στον αστερισμό της γαλήνης.

Επιμέλεια :Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

irakliaΟι Μικρές κυκλάδες είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών τα οποία, λίγο πολύ, ήταν άγνωστα μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, έγιναν όμως γνωστά και αναπτύχτηκαν τουριστικά τα τελευταία χρόνια χάρις κυρίως στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας που τα έκανε εύκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Κάποια μάλιστα από αυτά πήραν τη μερίδα του λέοντος, όπως το Κουφονἠσι επί παραδείγματι, στο οποίο ο καλός θεούλης έριξε τις περισσότερες αμμουδιές και την πιο όμορφα χρωματισμένη θάλασσα.

pigipanagiasΗ Ηρακλειά, αν και απέχει ελάχιστα από την κοσμική Σχοινούσα και το πολύβουο Κουφονήσι, ζει ακόμη σε κάπως πιο ήρεμους και αργούς ρυθμούς. Διαθέτει βεβαίως κι' αυτή δύο αμμουδιές, εκ των οποίων η μία είναι στον οικισμό του Αγ. Γεωργίου, όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, με την άλλη να βρίσκεται στη θέση Λιβάδι στα πόδια του Ενετικού κάστρου.

Φέτος τον Ιούνιο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο όμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων μια μαζική αθλητική εκδήλωση με τίτλο "Τρέχουμε στην Ηρακλειά", την οποία η τοπική Δημοτική Αρχή επιθυμεί να κάνει θεσμό. Μ' αυτή την ευκαιρία βρέθηκα κι' εγώ στο νησί καλεσμένος του φίλου μου Νίκου Πράσινου. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φρεσκάρω τις αναμνήσεις μου από τότε που επισκεπτόμασταν το νησί αυτό με τα φουσκωτά σκάφη μας.

livadiΔεν περιορίστηκα βεβαίως στον αγώνα, αυτόν καθ' εαυτόν https://www.youtube.com/watch?v=PLCXyCgXutQ αλλά προσπάθησα, στον σύντομο χρόνο που μείναμε στο νησί, να καλύψω μια σειρά από άλλα θέματα. Σε κάποια από αυτά το αποτέλεσμα ήταν θετικό, όπως η συζήτηση που είχα με τον Φάνη Γαβαλά https://www.youtube.com/watch?v=UreyHCgA-6c και το μαγείρεμα της γαριδομακαρονάδας από τη Λία Σμυρνή στο εστιατόριο Ὑποβρύχιο" του Νίκου Πράσινου https://www.youtube.com/watch?v=M5EJsYUeCQw και σε κάποια άλλα αρνητικό, όπως η περιπέτεια που έζησα καθώς ματαίως αναζητούσα το σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη https://www.youtube.com/watch?v=H2a8y6ZkzYg   

livadiaΕντύπωση πάντως προκαλεί στον επισκέπτη το καθαρό περιβάλλον, οι καλές σχετικώς υποδομές για την υποδοχή των τουριστών, τα εξαιρετικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα εστιατόρια με άριστα πιάτα και υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας η Ηρακλειά, παρά το μικρό της σχετικώς μέγεθος, διαθέτει πολλά μονοπάτια που διατρέχουν ολόκληρο το νησί. Διαθέτει επίσης μια πηγή, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Παναγίας, το νερό της οποίας είναι διαυγές και εξαιρετικά εύγευστο.

limaniirakliasΌσο για τον "αιμοδότη" της Ηρακλειάς, αλλά και όλων των δυτικών Κυκλάδων, το "Express Σκοπελίτης" και τον καπτα Γιάννη Φωστιέρη, ό,τι και να γράψει κανείς θα είναι λίγο. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ο Φάνης Γαβαλάς, αν σταματήσει τα δρομολόγιά του ο Σκοπελίτης θα παύσει να υπάρχει και η Ηρακλειά!

Ευχαριστούμε τον φίλο μας Νίκο Πράσινο και την κόρη του Μαρία για τη ζεστή φιλοξενία.