Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Καθ' οδόν προς το Σαλάντι κάναμε μια μικρή παράκαμψη στο ύψος των εντυπωσιακών κρατήρων των Διδύμων. Πολλές φορές είχαμε περάσει από εδώ στο παρελθόν αλλά δεν έτυχε ποτέ να σταματήσουμε.
Πρόκειται για γεωλογικούς σχηματισμούς, σε σχήμα κρατήρα, που αποκαλούνται δολίνες (σπήλαια). Δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους και εντυπωσιάζουν με το κυκλικό τους σχήμα και το μέγεθός τους. Στο ένα από τα δύο σπήλαια υπάρχουν εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου και το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Στα Δίδυμα, κατά την περίοδο της άνοιξης, πραγματοποιείται η γιορτή της τουλίπας καθώς η περιοχή αυτή είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που συναντάται αυτοφυής τουλίπα. Άλλη μια περιοχή όπου συναντάται την άνοιξη η τουλίπα είναι το νησί της Χίου. Εκεί τις τουλίπες αποκαλούν λαλάδες.
Αυτό που εντυπωσιάζει επίσης τον επισκέπτη, ιδίως στο σπήλαιο όπου βρίσκονται τα δύο εκκλησάκια, είναι η ποσότητα και το μέγεθος της κάπαρης, τα φυτά της οποίας φυτρώνουν στα πλευρά του κρατήρα και χύνονται προς το έδαφος σαν καταρράκτες!
Στη βάση του άλλου σπηλαίου, που είναι και το μεγαλύτερο, κυριαρχούν τα μαντριά αιγοπροβάτων, τα οποία ωστόσο απουσίαζαν την ώρα που εγώ περιπλανιόμουν στο βασίλειό τους...
Διευκρίνιση : Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρατηρήσετε ότι τα εναέρια πλάνα στο μεγάλο σπήλαιο είναι σχετικώς σκοτεινά. Είναι γιατί η πτήση του drone και οι λήψεις έγιναν αργά το απόγευμα και ενώ ο ήλιος ήταν στη δύση του. Ο λόγος που η πτήση δεν έγινε με το φως της ημέρας είναι γιατί έπνεε ισχυρό μελτέμι και δεν ήθελα να θέσω σε κίνδυνο το drone.