Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Β΄ Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sympsioΟι πληροφορίες που είχα για τον διοργανωτή του "Β΄ Πανελληνίου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής" που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης ήταν αυτές που βάρυναν στην απόφασή μου να πάω στον Άγιο Νικόλαο. Χρειαζόταν βεβαίως και η σύμφωνη γνώμη των δύο χορηγών μου. Της "ΑΝΕΚ LINES" και της "BLUE STAR FERRIES", τα τμήματα χορηγιών των οποίων συμφώνησαν να μου χορηγήσουν δωρεάν τα εισιτήρια για το αυτοκινούμενο και την αφεντιά μου.

ionasΟ Νίκος Μάνεσης, λοιπόν, ήταν αυτός που με έκανε να βρεθώ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στη Δημοτική πλάζ του Αγ. Νικολάου και τα εγκωμιαστικά σχόλια του καλού μου φίλου Σταύρου Βαμβουνάκη γι' αυτόν τον εξαιρετικό ξυλογλύπτη και διοργανωτή του "Β΄ Πανελληνίου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής".

petrakisΠαρόντες άλλοι οκτώ ξυλογλύπτες οι οποίοι έφθασαν στον Άγιο Νικόλαο για να σκαλίσουν τους κορμούς των ελαιόδενδρων που τους έδωσε ο χορηγός της εκδήλωσης. Ο Βασίλης Ταταρίδης από την Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Μίχος από το χωριό Ασπρόγεια Φλωρίνης, ο Νίκος Γιώτης από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής, ο Νίκος Λαμπρόπουλος από το Καρπερό Γρεβενών, ο Μανώλης Αβαράκης από τον nikosgiotisΒατόλακκο Χανίων, ο Μανώλης Πετράκης απ' τα Χανιά, ο Στάθης Μουτσόγλου απ' τη Νεάπολη Λασηθίου, ο Μανώλης Τζώρτζης, ο Γ. Αθανασάκης και, βεβαίως, ο Νίκος Μάνεσης από τη Νεάπολη Λασηθίου ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής του Β΄ Πανελληνίου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής.

stathis2Εξαιρετικά όλα τα έργα των γλυπτών που έλαβα μέρος με τα περισσότερα από αυτά να έχουν αλληγορικό χαρακτήρα. Πλην του... "πανκ" Ιωνά που έβαλε μέσα στο στόμα του ψαριού ο Νίκος Λαμπρόπουλος και το οποίο ήταν το μόνο έργο, μαζί με τον μακρυγένη καλόγερο του Μανώλη Πετράκη, ο οποίος δεν προλάβαινε να κάνει κάτι περισσότερο καθώς ήρθε στον Άγιο Νικόλαο μόνο για μία ημέρα.

vasilisΙδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο ξύλινος γρίφος του 34χρονου Νίκου Γιώτη, ο οποίος ήταν και η αποκάλυψη του Συμποσίου, το λυχνάρι του Αλλαντίν με το βιβλίο της γνώσης, που φιλοτέχνησε ο Νίκος Μάνεσης, και ο συνδυασμός του αρχαίου ελληνικού κίονα με το άσβεστο φως του πολιτισμού να αντιστέκεται στη μπότα των Γερμανών κατακτητών που σκάλισε ο Βασίλης Ταταρίδης.

plakasymposiouΤην Κυριακή το μεσημέρι όλα τα έργα παραδόθηκαν στον Δήμο Αγ. Νικολάου ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι το Γ΄ Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής θα πραγματοποιηθεί και πάλι στον Άγιο Νικόλαο τον Οκτώβριο του 2020.

Ευχαριστώ τις εταιρείες "ΑΝΕΚ LINES" και "BLUE STAR FERRIES". Χωρίς τη δική τους συνδρομή η παρουσία μου στον Άγιο Νικόλαο δεν θα ήταν δυνατή.