Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σκηνές από ταινία θρίλλερ στις γερμανικές γαλαρίες της Λήμνου!

Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ξεναγός : Γιώργος Ελιάς.

galaria1Άλλη μια έκπληξη μου επιφύλαξε ο Γιώργος Ελιάς λίγο προτού αποχαιρετήσουμε την όμορφη Λήμνο την προηγούμενη εβδομάδα. "Θα σου δείξω τις γαλαρίες των Γερμανών που διατηρούσαν στο νησί κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", μου είπε χαμογελώντας με νόημα, και ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση προς τον οικισμό του Κοντιά.

Ελάχιστα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τα πολεμικά αυτά καταφύγια των Γερμανών στα οποία αποθήκευαν πολεμοφόδια και με την βοήθεια πυροβόλων ήλεγχαν τον κόλπο του Διαπορίου τον οποίον είχαν επίσης κλείσει με αλυσσίδες για να μη μπορούν να εισέρχονται σ' αυτόν τα εχθρικά υποβρύχια.

galaria3Μετά το πέρας του πολέμου και την αποχώρηση των Γερμανών από τη Λήμνο, οι μεταλλικές οροφές των γαλαριών αφαιρέθηκαν από τους Λημνιούς με αποτέλεσμα δεκάδες νυχτερίδες να βρουν καταφύγιο στις βραχώδεις οροφές τους!

Φεύγοντας αυτή τη φορά από το όμορφο νησί του βορείου Αιγαίου αναρωτήθηκα ποιες άλλες εκπλήξεις μου επιφυλάσσει άραγε ο φίλος μου Γιώργος Ελιάς στην επόμενη επίσκεψή μου...