Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Θύμαινα. Ένας μικρός ξεχασμένος παράδεισος που ζει και αναπνέει στη σκιά των Φούρνων.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

thymaina4Είναι αλήθεια πως δεν επισκέπτονται όλοι οι ταξιδιώτες τη Θύμαινα των 100 κατοίκων, που απέχει 1 μόλις μίλι απ' το λιμάνι των Φούρνων. Και, ομολογώ, ότι ούτε εγώ είχα περάσει απ' τη Θύμαινα όταν σταμάτησα το 2004 για λίγες ημέρες με το φουσκωτό μου στους Φούρνους. Παραδέχομαι τώρα ότι ήταν λάθος μου. Και το κατάλαβα προχθές που περάσαμε στη Θύμαινα με το "Μεγαλόχαρη" και μείναμε στον μικρό και ξεχασμένο αυτό παράδεισο 5 μόλις ώρες μέχρι να περάσει και πάλι το καραβάκι να μας πάρει. Ήταν αρκετές όμως για να γεμίσουμε την ψυχή μας με όμορφες εικόνες και να συζητήσω με τον Γιώργο Μαρκάκη, τον υπέροχο και μαχητικό αυτόν άνθρωπο που καμιά ατυχία και αναποδιά της ζωής δεν κατάφερε να λυγίσει. https://www.ribandsea.com/face/4685-giorgos-markakis-o-kritikaros-tis-thymainas-pou-den-fovatai-na-pei-ta-pragmata-me-to-onoma-tous.html

thymaina3Όταν πατήσει κανείς για πρώτη φορά το πόδι του στη Θύμαινα σχηματίζει την εντύπωση ότι μπήκε σε ένα παλιό πολύτιμο σεντούκι που κάποιοι το άφησαν να αραχνιάσει. Γρήγορα όμως του αποκαλυπτονται οι θησαυροί του μέσα από την άδολη "καλημέρα" που θα του χαρίσουν οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, η προθυμία - η επιμονή τους θα έλεγα - να του φτιάξουν ένα καφέ, να του δώσουν ένα ποτήρι παγωμένο νερό, να του προσφέρουν μια καρέκλα να καθίσει μαζί τους στη σκιά ενός δένδρου.

thymaina2Ο χρόνος ήταν λιγοστός κι' εγώ αγχώθηκα γιατί διαισθάνθηκα ότι είχα πράγματα να κάνω σ' αυτόν τον ξεχασμένο παράδεισο προτού τον αποχωριστώ. Ευτυχώς ο καιρός ήταν ιδανικός και η ιδέα μου να πάρουμε μαζί το παπί και το drone εξαιρετική. Το κόστος άλλωστε για δύο άτομα και το δίτροχο (μετ' επιστροφής) ήταν μόλις 5,50 ευρώ!

thymainaΠεταχτήκαμε αρχικώς μέχρι την Κεραμιδού, την καλή παραλία του νησιού, που απέχει 2 μόλις χιλιόμετρα απ' το λιμάνι. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πάμε ως εκεί περπατώντας, αλλά ο χρόνος πίεζε και το παπί έδωσε τη λύση. Καλή η παραλία, με ένα εστιατόριο και μερικά δωμάτια (Κοταράς). Ασφαλές επίσης αραξοβόλι ο κλειστός όρμος που προστατεύεται από τη νησίδα Κησιριά, με το ξωκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου να χωρίζει την Κεραμιδού από τη διπλανή παραλία που φέρει κι' αυτή το όνομά της. 

keramidou1Αφού τράβηξα μερικά πλάνα περιπλανώμενος στα δρομάκια της Θύμαινας και είχα μια απίστευτη συζήτηση on camera με τον Γιώργο Μακράκη, πήρα το παπί και τράβηξα για τον Άϊ Νικόλα στο απώτατο προς νότον άκρο της Θύμαινας. Τρισήμιση χιλιόμετρα χωματόδρομος, που τρέχει παράλληλα με την ανατολική ακτογραμμή του νησιού και σταματάει τα οχήματα καμιά τριακοσαριά μέτρα απ' την παραλία και τον Άϊ Νικόλα. Από εκεί και μετά μόνο τα πόδια μπορούν να μεταφέρουν τον επισκέπτη ως εκεί. Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα να φθάσει κανείς ως την υπέροχη αυτή τοποθεσία με σκάφος και να το δέσει με ασφάλεια στον παρακείμενο προβλήτα.

agios.nikolaosΌταν έφθασε η ώρα απόπλου του "Μεγαλόχαρη" έδωσα στον εαυτό μου την υπόσχεση ότι θα επισκεφθώ σύντομα τον τόπο αυτό με το φουσκωτό σκάφος που ελπίζω να έχω του χρόνου.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES" που μας έδωσε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να ταξιδεύσουμε στη νησιωτική Ελλάδα με τα πλοία της.