Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μην πληρώνετε διόδια σε... επαρχιακούς δρόμους!

Σχολιάζει αγανακτισμένος ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Σε πινακίδες που έχει τοποθετήσει η εταιρεία "Ολυμπία Οδός Α.Ε.", σε διάφορα σημεία της κατ' ευφημισμόν "Εθνικής Οδού" Κορίνθου-Πατρών, αναγράφεται η φράση : Προσοχή! Στα επόμενα δύο χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα! Και ο ταλαίπωρος οδηγός ευλόγως θέτει το ερώτημα στους υπευθύνους της ως άνω εταιρείας : Κι' εσείς τι κάνετε κύριοι γι' αυτό; Μα εμείς απλώς εισπράττουμε διόδια, απαντούν εκείνοι, με σκοπό κάποτε ο δρόμος αυτός να γίνει Εθνικός!

Λίγο πολύ, είναι σε όλους γνωστή η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στην κατ' ευφημισμόν "Εθνική Οδό" Κορίνθου-Πατρών. Σ' ένα δρόμο ο οποίος μόνο... δάφνες "αναβαθμισμένου" επαρχιακού δρόμου θα μπορούσε να διεκδικήσει! Με ρεκόρ οδικών τροχαίων ατυχημάτων, εκατόμβες νεκρών και στρατιές τραυματιών και αναπήρων! Σ' ένα δρόμο όπου η ιδιωτική εταιρεία, η οποία προσφάτως πήρε τη σκυτάλη απ' το Κράτος, προκειμένου να τον αναβαθμίσει και στη συνέχεια να τον εκμεταλλευτεί, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αυξήσει αμέσως τα τέλη των διοδίων, την καταβολή των οποίων μάλιστα απαιτεί απ' τους οδηγούς, προτού καν το έργο ολοκληρωθεί και ο δρόμος αυτός γίνει Εθνικός! 

Πρέπει κατ' αρχάς να σας πω ότι ανήκω στην κατηγορία των ατόμων εκείνων, τα οποία είναι, κατά κανόνα, νομοταγή. Όταν όμως αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι, ενώ παρανομούν, επιχειρούν να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μου, κατηγορώντας με ότι... παρανομώ  εγώ, γίνομαι έξαλλος!  

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, περνώντας απ' τον σταθμό διοδίων του Ζευγολατιού, αποφάσισα πως είχε φθάσει η στιγμή να αντιδράσω και να αρνηθώ να καταβάλω τα διόδια που μου αναλογούσαν για την κάλυψη της διαδρομής μεταξύ Κορίνθου και Πατρών. Μεταφέρω αυτή την εμπειρία μου εδώ, αυτούσια, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των αναγνωστών του "Rib and Sea", μέσω της επιστολής που έστειλα στην ανάδοχο εταιρεία. 

Προς την
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Κόμβος Ν. Περάμου
Νότιος Παράδρομος, Τ.Κ. 19006
Ν. Πέραμος Αττικής.

Ηλιούπολη, 13 Οκτωβρίου 2009

Κύριοι,

Πέραν της απαράδεκτης και παράλογης απαίτησης που έχετε να εισπράττετε διόδια «Εθνικής Οδού» σε έναν, κατ’ επιεική χαρακτηρισμό, επαρχιακό δρόμο, επικαλούμενοι νομοθετικές τάχα ρυθμίσεις και συμβάσεις, και εννοώ βεβαίως τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Κόρινθο με την Πάτρα, διαπράττετε και μια ακόμη απαράδεκτη πράξη, μέσω των εποπτών σας οι οποίοι  συντάσσουν το έντυπο της υποτιθέμενης «παράβασης». Και εξηγούμαι.

Κατ’ αρχάς, το έντυπο το οποίο εν αγνοία των ψιλών γραμμάτων του υπέγραψα το βράδυ της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2009, έπρεπε να είναι «έντυπο άρνησης καταβολής τέλους διοδίων» και όχι «έντυπο αδυναμίας καταβολής τέλους διοδίων», όπως χαρακτηριστικώς αναγράφεται στην επικεφαλίδα του. Διότι είναι προφανές ότι διέθετα βεβαίως τα επτά ευρώ, για τα διόδια, τα οποία κακώς καλούνται οι οδηγοί να καταβάλουν στο σταθμό του Ζευγολατιού για τα οχήματα της Γ΄ Κατηγορίας, αλλά πιστεύοντας πως αυτή η απαίτησή σας είναι αντισυνταγματική, έρχεται δε σε κατάφωρη αντίθεση με το κοινό περί Δικαίου και Λογικής αίσθημα, αρνήθηκα απλώς να τα καταβάλω.

Εφ’ όσον λοιπόν αρνήθηκα, πώς γίνεται να δέχτηκα στη συνέχεια να υπογράψω το σχετικό έντυπο, αποδεχόμενος τα ψιλά γράμματα που είναι τυπωμένα στο κάτω τμήμα του, σύμφωνα με τα οποία «αποδέχομαι» τάχα την «παράβαση» και αναλαμβάνω την «υποχρέωση» να καταβάλω τα επτά ευρώ εντός τριάντα ημερών; (!!!)

Με εντελώς παρελκυστικό τρόπο, ο επόπτης που συνέταξε το έντυπο της «παράβασης», δεν με ενημέρωσε τι ακριβώς υπογράφω, πληροφορώντας με, απλώς, ότι δικαιούμαι εντός τριάντα ημερών να καταβάλω τα επτά ευρώ χωρίς καμμία προσαύξηση! Θα μου πείτε, καλά δεν βλέπεις πού βάζεις την υπογραφή σου; Βεβαίως και βλέπω κύριοι, αλλά η ώρα ήταν εννέα το βράδυ, το δε σκοτάδι, στο σημείο που υπέγραψα, ήταν πυκνό και, συνεπώς, αδύνατον να διακρίνω ή πολύ περισσότερο να διαβάσω τα, επί σκοπώ υποθέτω, ψιλά γράμματα που ήταν τυπωμένα στο κάτω τμήμα του εντύπου. Εμπιστεύτηκα λοιπόν (κακώς) αυτά που μου είπε ο επόπτης κ. Γ. Πανάγος. Τα ψιλά αυτά γράμματα διάβασα την άλλη μέρα το πρωί, ενώ ταξίδευα με το πλοίο προς την Ιταλία, και δικαίως αγανάκτησα γιατί κάποιοι προσπάθησαν μ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μου.

Εκτός όλων αυτών, ο επόπτης σας κ. Γ. Πανάγος έκανε κι’ αυτός κάποια λάθη στη σύνταξη του εντύπου, αναγράφοντας σαν διεύθυνσή μου την οδό «Νέστορος» αντί «Νεύτωνος», και 163 13 αντί 163 43 σαν ταχυδρομικό κώδικα.

Απαιτώ, ως εκ τούτου, να ακυρώσετε το έντυπο, το οποίο κακώς υποχρεώθηκα να υπογράψω το βράδυ της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2009, με την λανθασμένη και παρελκυστική ένδειξη «έντυπο αδυναμίας καταβολής διοδίων». Εάν δεν το κάνετε, και δεν μου αποστείλετε σχετικό ακυρωμένο αντίγραφό του, θα αναγκαστώ να καταφύγω στη Δικαιοσύνη. Μπορείτε, βεβαίως, να συντάξετε νέο έντυπο, με την ένδειξη «έντυπο άρνησης καταβολής διοδίων», το οποίο έχω κάθε δικαίωμα να μην υπογράψω, διατηρώντας κι’ εσείς το "δικαίωμα" να διεκδικήσετε την είσπραξή του δικαστικώς. 

Ας μιλήσουμε όμως τώρα και για την «ταμπακέρα». Οι νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες επικαλείστε, για να στηρίξετε την απαράδεκτη απαίτησή σας να εισπράττετε διόδια «Εθνικής Οδού», σε έναν ιδιαιτέρως επικίνδυνο επαρχιακό δρόμο, ουδεμίαν ισχύν έχουν, κατά την άποψή μου, εφ’ όσον αντιβαίνουν στο κοινό περί δικαίου και λογικής αίσθημα. Διότι:

1) Πώς είναι δυνατόν να εισπράττονται διόδια «Εθνικής Οδού» σε ένα δρόμο, ο οποίος μόνο «Εθνικός» δεν είναι, και ο οποίος θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των οδηγών που τον χρησιμοποιούν;
2) Ποιες είναι οι «βελτιώσεις» και οι «ρυθμίσεις» στις οποίες λέτε ότι έχετε προβεί στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Κορίνθου – Πατρών για τη βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών; Μήπως εννοείτε την τοποθέτηση πινακίδων οι οποίες προειδοποιούν τους οδηγούς ότι στα επόμενα τρία χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα;
3) Είναι «Εθνική Οδός» δρόμος ο οποίος διαθέτει μία μόνο λωρίδα ανά κατεύθυνση και οι οδηγοί οι οποίοι θέλουν να προσπεράσουν τα προπορευόμενα οχήματα αναγκάζονται να μπουν στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, με ορατό τον κίνδυνο να συγκρουστούν μετωπικά με άλλα αυτοκίνητα; Ποιος θα αποζημιώσει τις οικογένειες των αδικοσκοτωμένων οδηγών οι οποίοι πλήρωσαν διόδια για να πάνε στην άλλη ζωή αντί να πάνε στην Πάτρα;
4) Είναι «Εθνική Οδός» δρόμος στον οποίον δεν υπάρχει μπάρα προστασίας για την αποφυγή μετωπικών συγκρούσεων;
5) Είναι «Εθνική Οδός» δρόμος στον οποίον η κυκλοφορία των οχημάτων, στο μεγαλύτερο τμήμα του, γίνεται μέσα σε απόλυτο σχεδόν σκοτάδι;
6) Είναι «Εθνική Οδός» δρόμος στον οποίον τα οχήματα δεν μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες κανονικής Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα μια διαδρομή εκατό χιλομέτρων να καλύπτεται σε χρόνο δύο ωρών; Στο έτος 2009 βρισκόμαστε κύριοι, και όχι στο έτος 1950 όταν οι ταχύτητες των αυτοκινήτων δεν υπερέβαιναν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα!
7) Βάσει ποίας λογικής «οφείλουν» οι πολίτες να χρηματοδοτούν ένα έργο προτού καν ξεκινήσει ή έστω ολοκληρωθεί η κατασκευή του, πολύ δε περισσότερο όταν η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευσή του είναι ιδιωτική; Μ’ αυτή τη λογική οποιοσδήποτε ιδιώτης θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση στη συνέχεια, μιας οδικής αρτηρίας!
8) Το «επιχείρημά» σας ότι μέχρι σήμερα οι οδηγοί κατέβαλαν τα διόδια στο Κράτος χωρίς διαμαρτυρία, άρα η σημερινή τους αρνηση είναι τάχα «ύποπτη» και «κατευθυνόμενη», είναι εντελώς αστείο και παρελκυστικό. Σήμερα κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν οι οδηγοί, σήμερα διαμαρτύρονται! Ένα Δημόσιο έργο κοινής ωφέλειας περνάει στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας η οποία, με το πρόσχημα ότι θα το αναβαθμίσει, αυξάνει αυθαιρέτως το τέλος των διοδίων και συγχρόνως απαιτεί από τους πολίτες να το χρηματοδοτήσουν! Προφανώς θα σας συνέφερε να το καταπιούν κι’ αυτό οι Έλληνες πολίτες, όπως καταπίνουν καθημερινώς χίλιες δυο άλλες αυθαίρετες πράξεις.
9) Επειδή πάντως μόλις επέστρεψα από την Ιταλία, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στις πραγματικές Εθνικές Οδούς της χώρα αυτής (autostrade) η χρέωση για ένα αυτοκίνητο camper (Γ΄ κατηγορία στην Ελλάδα, ΣΤ΄ κατηγορία στην Ιταλία) ανέρχεται στα 22 ευρώ για τη διαδρομή Βενετία – Γένοβα (430 περ. χιλιόμετρα) και 7 ευρώ για τη διαδρομή Βερόνα – Βενετία (110 περ. χιλιόμετρα), ενώ στην Ελλάδα ο Έλληνας οδηγός καλείται να καταβάλει για μια απόσταση 240 χιλιομέτρων (τόσο απέχει η Ηλιούπολη π.χ. από την Πάτρα) 16,70 ευρώ! Μπορεί ο οιοσδήποτε να συγκρίνει την ποιότητα του οδοστρώματος, την ασφάλεια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις Εθνικές Οδούς της γειτονικής Ιταλίας μ’ αυτές των δικών μας «εθνικών-επαρχιακών οδών», και να βγάλει τα συμπεράσματά του... 

Ως εκ τούτου, καλούμαι αύριο να προσέλθω στο δικαστήριο και να καθίσω στο εδώλιο με την κατηγορία ότι αρνήθηκα να καταβάλω επτά ευρώ σε έναν επαρχιακό δρόμο, και να καταβάλω αμοιβή στον δικηγόρο ο οποίος θα με εκπροσωπήσει για να αποδείξω τα αυτονόητα! Ότι δηλαδή είναι παράλογο, αντιδεοντολογικό και ανήθικο να μου ζητούν να προπληρώσω για υπηρεσίες τις οποίες μελλοντικώς ΘΑ μου παράσχουν, απαιτώντας να καταβάλω διόδια σε ένα δρόμο, ο οποίος σήμερα είναι επαρχιακός και εγκυμονεί σοβαρούς για τη ζωή και την ασφάλειά μου, και ο οποίος στο μέλλον ΘΑ γίνει Εθνική Οδός!

Πάντοτε επωνύμως και εγγράφως.
Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλος
Δημοσιογράφος


Υ.Γ. Κατά την επιστροφή μου από την Πάτρα, ο υπάλληλος στο γκισέ των διοδίων, όταν αρνήθηκα και πάλι να πληρώσω τα επτά ευρώ και τον ρώτησα αν θα πρέπει να περιμένω για να μου δοθεί κάποιο έντυπο, μου απάντησε ότι δεν είναι απαραίτητο και ότι μπορώ, αν θέλω, να φύγω! Έφυγα λοιπόν, δεν πλήρωσα και, μεταξύ μας, πολύ το χάρηκα! Αποφασίστε λοιπόν τι θέλετε να κάνετε και κρατείστε μια υπεύθυνη και συνεπή στάση, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να γνωρίζουν και οι οδηγοί, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν διόδια στον επαρχιακό δρόμο Κορίνθου – Πατρών, πώς να αντιδράσουν.

Ο "πόλεμος" λοιπόν, όπως καταλάβατε αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι του "Rib and Sea", μόλις άρχισε, και έπεται συνέχεια... Θα σας κρατήσω ενήμερους. Μέχρι τότε, αν τύχει να ταξιδεύσετε με το αυτοκίνητό σας σ' αυτό τον δρόμο, αρνηθείτε να καταβάλετε τα διόδια που αναλογούν στην κατηγορία του αυτοκινήτου σας. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα το σκεφτούν πολύ να σας σύρουν στα δικαστήρια επειδή αρνηθήκατε να τους καταβάλετε μερικά ευρώ για διόδια τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν δικαιούνται...

ΠΡΟΣΟΧΗ !! 

Μετά τη δημοσίευση του ως άνω, θέλησα να σερφάρω στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας στις μηχανές αναζήτησης τη λέξη "διόδια", και ιδού πού έπεσα :

http://www.pesoxi.gr/index.php?p=64

http://www.pesoxi.gr/index.php?page_id=49

Τι καλά! Κι' εγώ που νόμιζα ότι ήμουν μόνος!