Του Σωτηρίου Καλαμίτση.
Ακόμη και αν ήμουν συνήγορος του κ. Παπασταύρου, υπό το φως των Panama Papers, που αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα, θα αναφωνούσα σε μία έκρηξη ειλικρίνειας πως αυτός είναι ο κυρίως υπεύθυνος για την κακοδαιμονία μας. Και τούτο, διότι δεν χωρεί πλέον καμμία αμφιβολία ότι:
Αυτός διαπραγματευόταν υπό της οδηγίες του Γιάνη, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στη «συφωνία» της 13.07.2015.
Αυτός επέβαλε τη «σπουδαία κίνηση» που λέγεται capital controls παρακινηθείς από τον κ. Ιωάννη Δέδε του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός φταίει που δεν πλάκωσε στις φάπες τον Γιάνη να τα επιβάλει από τον Μάρτιο του 2015, όπως έπρεπε, καθ’ ομολογίαν και του μακεδονοαμάχου κ. Μπαλαούρα του ΣΥΡΙΖΑ επίσης.
Αυτός υποσχόταν την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα € 751 καθώς και του 13ου μισθού.
Αυτός έβαλε στον Μάρδα την ιδέα να εξαγάγει χρήματα στο εξωτερικό, ενόσω ήταν υπουργός, ώστε να τον εγκλωβίσει και να τον εκθέσει. Αυτός έδωσε στον Μάρδα την ιδέα να προσελκύσει επενδυτές από τους πρόσφυγες που κατακλύζουν τη χώρα στα πλαίσια του πεφωτισμένου προγράμματος «μεταναστευτικός τουρισμός».
Αυτός ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ανοίγματος των συνόρων σε πάσης φύσεως μετανάστες, ώστε να δώσει μια ανάσα στην αγορά των νησιών μας, αλλά και της Ειδομένης.
Αυτός έβαλε την ιδέα για την αδειοδότηση μόνον 4 τηλεοπτικών σταθμών και ο ίδιος είχε μεταμορφωθεί σε γάτα των Ιμαλαΐων, ώστε να παρακολουθεί τις απόρρητες συνομιλίες Στύρου-Αλέξη. Πώς φαντάζεσθε, δηλαδή, ότι δημιουργήθηκαν τα παπαΣταύρουleaks;
Αυτός βροντοφώναζε go back Madame Merkel καθώς βάραγε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές.
Αυτός υπέκλεψε τις συνομιλίες Τόμσεν με Δρακουλέσκου, για να πληροφορηθεί το πανελλήνιο ότι το ΔΝΤ βυσσοδομεί εναντίον μας και δεν θέλει να φορολογηθούν οι πολλά έχοντες και κατέχοντες.
Αυτός ήταν ο εμπνευστής της ιδέας του διορισμού κολλητών, γκόμενων και γκομενών, εγγονών ΕΑΜιτών, σερβιτόρων και αντιρρησιών συνείδησης σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, ώστε να ενισχύσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς, η οποία δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, εξ ου και τη μιμείται.
Φαντάσου τί κακό θα μας είχε βρει, αν είχαμε 10 από δαύτους, όπως ευχόταν ο Σαμαράς!
Σε τελική ανάλυση, όμως, για όλα φταίει ο Μητσοτάκης, αφού δεν βγαίνει να αποκηρύξει τον Παπασταύρου. Άσε που ο Κούλης διέπραξε και το ανοσιούργημα να παρκάρει η συνοδεία του τα αυτοκίνητά της σε χώρους προοριζόμενους για ΑΜΕΑ, κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα. Αυτό κι’ αν είναι δείγμα αναλγησίας εφάμιλλο της κουράς των συντάξεων.
Σίγουρα ο Παπασταύρου, κατ’ επέκταση δε ο Μητσοτάκης, φταίει και για το Κυπριακό Μνημόνιο. Το γράφει ξεκάθαρα η «ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ, ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ “Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ”» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην από 31.07.2013 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ της:
«…….. (θ) Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η επιτροπή σε σχέση με το γεγονός ότι η υπό αναφορά πώληση δεν περιέλαβε κατά το χρόνο της συνομολόγησης της συμφωνίας το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το όλο θέμα δημιούργησε εύλογα ερωτήματα στα μέλη της επιτροπής καθότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε αφήνοντας σημαντικά θέματα σε εκκρεμότητα και ενδεχομένως να άφηνε κατ” αυτό τον τρόπο την ευχέρεια στην τράπεζα-αγοραστή να αποκομίσει σημαντικά πλεονεκτήματα μέσω της επιλεγμένης μεταφοράς μόνο των δανείων του ναυτιλιακού τομέα που εκ των πραγμάτων αποτελούν τα πλέον εξασφαλισμένα δάνεια.
(ι) Αναφορικά με την επιλογή της Τράπεζα Πειραιώς ως αγοραστή των υποκαταστημάτων των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, η επιτροπή πιστεύει ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε από εξωτερικούς παράγοντες και ως εκ τούτου δεν εκτιμά ότι αυτό χρήζει σχολιασμού, παρόλο που εγείρονται πολλά και κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τις ενέργειες όσων είχαν εμπλοκή στο ζήτημα αυτό. Παρά ταύτα, στο σημείο αυτό και υπό το φως των καταγγελιών που αναφέρουν ότι στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς φέρονται να έχουν λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά υπό μορφή δανείων από τη Λαϊκή Τράπεζα και μάλιστα με μη επαρκείς εξασφαλίσεις, η επιτροπή εκφράζει έντονη ανησυχία αναφορικά με την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας και κατά πόσο το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις επιλογή, μια τυχαία επιλογή ή ακόμα εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
(ια) Τέλος, η επιτροπή εκφράζει ανησυχία σε ό,τι αφορά τα ανακοινωθέντα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες του ομίλου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, καθώς αυτά αποτελούν ενδεχομένως ισχυρή ένδειξη ότι η εν λόγω πώληση επέφερε τεράστια ζημιά στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Περαιτέρω, δοθέντων των προαναφερθέντων επεξηγήσεων των αρμοδίων όσο αφορά τα εν λόγω κέρδη, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα είναι παραπλανητικά για το επενδυτικό κοινό.
3.4 Σε σχέση με την απορρόφηση Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (ELA) από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα
(α) Γενικότερα, η επιτροπή θεωρεί ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα του ELA, καθώς το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας για να χρησιμοποιείται σε έκτακτες συνθήκες και να παραχωρείται σε φερέγγυες και αξιόχρεες τράπεζες. Είναι προφανές ότι η χορήγηση ΕLΑ στη Λαϊκή Τράπεζα ξεπέρασε τα όρια των έκτακτων συνθηκών, ενώ η κατάσταση της εν λόγω τράπεζας κάθε άλλο παρά φερέγγυα και αξιόχρεη ήταν. Το γεγονός αυτό ήταν εν γνώσει όλων των αρμοδίων οργάνων τουλάχιστον από το Μάιο του 2012, ενώ επιβεβαιώθηκε με τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco χωρίς όμως να τεθούν φραγμοί στην ασυδοσία που παρατηρήθηκε στο όλο ζήτημα. Ειδικότερα:
(ι) Η επιτροπή κατέληξε στην εκτίμηση ότι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου υπήρξε καταλυτικός στην εξέλιξη του όλου θέματος και κυρίως στο γεγονός ότι επέτρεψε στη Λαϊκή Τράπεζα να εξαρτηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από την απορρόφηση έκτακτης ρευστότητας. Τα υπέρογκα ποσά ELA στην εν λόγω τράπεζα που έφθασαν σε κάποιο στάδιο να ξεπερνούν το 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας μας, δε θα μπορούσε να ήταν αναμενόμενο, κατά την άποψη της επιτροπής, να εξυπηρετήσουν το σκοπό της παραχώρησης τους, δηλαδή την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων ρευστότητας μιας τράπεζας. Περαιτέρω, οι διεργασίες που γίνονταν στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε της αναδοχής των δικαιωμάτων προτίμησης της τράπεζας από το κράτος για την εξεύρεση ενός σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της τράπεζας και αφορούσαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που προτάθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα, για λόγους που δεν είναι γνωστοί στην επιτροπή, δεν έβρισκαν σύμφωνη την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρά την επείγουσα φύση των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν. Περαιτέρω, η επιτροπή σημειώνει με έμφαση ότι αποτελεί παράδοξο γεγονός πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ από το Δεκέμβριο του 2012 που της κοινοποιήθηκε το προσχέδιο της έκθεσης του οίκου Pimco γνώριζε ότι ορισμένες από τις κυπριακές τράπεζες ήταν αφερέγγυες, προέβαινε σε παράλληλες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να χορηγείται σε αυτές ELA. Η επιτροπή λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η απορρόφηση και διαχείριση ELA δημιουργεί οικονομικό όφελος για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
(ii) Από την πλευρά της Λαϊκής Τράπεζας, είναι φανερό ότι ο οργανισμός, για 18 μήνες, στήριξε την πολιτική για τη βιωσιμότητα του σε ένα εργαλείο που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αφού από τη φύση του ο ELA παραχωρείται στις τράπεζες μόνο για έκτακτες περιπτώσεις άντλησης ρευστότητας. Δημιουργούνται συνεπώς εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τους χειρισμούς της διοίκησης της τράπεζας, η οποία θα έπρεπε να αναζητήσει άλλους τρόπους ανάκαμψης και επίλυσης των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε. Δεδομένης και της πληροφόρησης που έτυχε η επιτροπή πως η απορρόφηση ELA βοηθά την κερδοφορία μιας τράπεζας σε σύγκριση με την άντληση καταθέσεων, καταλήγει ότι οι ενέργειες της τράπεζας αυτής ήταν τουλάχιστον ανεύθυνες.
(β) Από όσα τέθηκαν ενώπιον της, η επιτροπή διατηρεί προβληματισμούς σε σχέση με το κατά πόσο η Λαϊκή Τράπεζα είχε βρεθεί εγκλωβισμένη κάτω από συνθήκες που την ανάγκαζαν να απορροφά ELA ως τη μόνη επιλογή για απόκτηση ρευστότητας. Η επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπήρξαν παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος της τράπεζας που επέδρασαν αρνητικά στο όλο πρόβλημα της διατήρησης της ρευστότητας της, όπως ήταν η απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και οι οποίοι λειτούργησαν με συνέργεια μεταξύ τους, ώστε το πρόβλημα να επιδεινωθεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Εντούτοις, θεωρεί ότι η τράπεζα είχε τη δυνατότητα και την ευχέρεια, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της εμφάνισης του προβλήματος, να αντιληφθεί έγκαιρα την περιρρέουσα πολιτικοοικονομική ατμόσφαιρα και να προχωρήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων, θωρακίζοντας τον οργανισμό από πιέσεις που τελικά τον οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
(γ) Παρόμοιου τύπου ερωτήματα με τα ανωτέρω εγείρονται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και αυτή έχει ρόλο και λόγο σε σχέση με την απορρόφηση ELA από τα τραπεζικά ιδρύματα. Συναφώς, η επιτροπή ανησυχεί σε σχέση με το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενήργησε, στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, στα πλαίσια που είναι εντεταλμένη να λειτουργεί, αφού σε καμιά περίπτωση δε διατύπωσε την ένσταση της για τη διοχέτευση τέτοιας ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προς μια τράπεζα που πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια μόνο εικονικά………»
Προσδοκώ ευλόγως ότι η κ. Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θα ελέγξει πειθαρχικώς όλους τους υπηρετούντας στη Λάρισα εισαγγελείς, οι οποίοι δεν κινήθηκαν αμελλητί κατά των οδηγών των αυτοκινήτων της συνοδείας του Μητσοτάκη για παράνομη στάθμευση, αλλά και κατά του ίδιου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ηθική αυτουργία στη βδελυρή αυτή πράξη. Με μια τέτοια κίνηση θα αποτρέψει την επιβολή νέων μέτρων € 5,4 δισ. σε βάρος του ελληνικού λαού, αφού οι δανειστές θα το ξανασκεφτούν, αν μπορούν να είναι τόσο απαιτητικοί με κυβέρνηση αριστεράνχας.
Δεν θα έλεγα, μάλιστα, όχι και σε μία Εξεταστική για το παράνομο παρκάρισμα των συνοδών του Κούλη!