Του Σωτηρίου Καλαμίτση.
Η κ. Ραχήλ Μακρή μας ενημέρωσε ότι η ύψιστη μορφή έκφρασης της δημοκρατίας είναι το δημοψήφισμα, το οποίο ακυρώνεται, αν δεν μετάσχει σ’ αυτό ορισμένος κατ’ ελάχιστον αριθμός ψηφοφόρων. Πρώτη φορά το άκουσα αυτό στη ζωή μου και κεραυνοβολήθηκα. Βάλθηκα να ψάχνω, μήπως κάτι μου έχει ξεφύγει, αν προβλέπεται κάπου ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα για να είναι αυτό έγκυρο, αλλά δεν βρήκα τίποτε σχετικό. Άρα, είναι μία δήλωση-παπάρα, η οποία αναπαράγεται ακρίτως με ενδεχόμενο να γίνει πεποίθηση στους αδαείς η σχετική «πληροφορία».
Μετά διάβασα ότι ακολουθώντας τα χνάρια του ΤΕΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος σκέφτεται να ελέγξει πειθαρχικώς τα μέλη του που είναι βουλευτές και ψήφισαν το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό. Και η παπαρολογία καλά κρατεί.
Θυμίζω ότι κατά το Σύνταγμα:
«Άρθρο 5 - 1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφ' όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη...».
«Άρθρο 60 - 1. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση...».
«Άρθρο 61 - 1. Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων...».
Ελπίζω να μην προχωρήσουν τα εν λόγω επαγγελματικά όργανα σε πειθαρχικές διώξεις των βουλευτών-μελών τους, διότι οποιαδήποτε καταδικαστική πειθαρχική απόφαση θα καταπέσει στο ΣτΕ, το οποίο θα επαναλάβει αυτό που μονότονα αποφαίνεται ανέκαθεν: έκαστος έχει το δικαίωμα να μετέχει ελεύθερα στην οικονομική ζωή επιλέγοντας το επάγγελμα που επιθυμεί, αρκεί να μην παραβιάζει τους νόμους και τους Κανονισμούς του επαγγελματικού οργάνου του, οι οποίοι, βέβαια, Κανονισμοί, δεν κείνται υπεράνω του Συντάγματος. Απλώς το ΣτΕ θα έχει την ευκαιρία να μας πει ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να διωχθεί ούτε πειθαρχικώς για ψήφο που έρριψε με την ιδιότητα αυτή ακολουθώντας τη συνείδησή του, ενώ η έλλειψη συνειδήσεως δεν ελέγχεται δικαστικώς.
Και η καλλίτερη παπάρα για το τέλος. Διοχετεύει η κυβέρνηση και αναπαράγουν τα παπαγαλάκια την πληροφορία ότι ο «κόφτης» [πόσο μου θυμίζει τον κουραδοκόφτη του Ηλία Πετρόπουλου] θα θεσπισθεί με προεδρικό διάταγμα. Και τούτο, επειδή, προφανώς, οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και οι αδέξιοι των ΑΝΕΛ έχουν εξουθενωθεί από την υπερψήφιση Μνημονίων, θα πρέπει να απαλλαγούν από την υποχρέωση να πιούν άλλο ένα πικρό ποτήρι και να γίνουν ρόμπες για πολλοστή φορά, προκειμένου να διατηρήσουν την καρέκλα τους.
Ας συμβουλευθούμε και πάλι το Σύνταγμα:
«Άρθρο 43
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει τα διατάγματα που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των νόμων και δεν μπορεί ποτέ να αναστείλει την εφαρμογή τους ούτε να εξαιρέσει κανέναν από την εκτέλεση τους.
2. Ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων, με ειδική εξουσιοδότηση νόμου και μέσα στα όρια της. Εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.
3. Με νόμους που ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης κανονιστικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των θεμάτων που καθορίζονται σ` αυτούς σε γενικό πλαίσιο. Με τους νόμους αυτούς χαράζονται οι γενικές αρχές και οι κατευθύνσεις της ρύθμισης που πρέπει να ακολουθηθεί και τίθενται χρονικά όρια για τη χρήση της εξουσιοδότησης»
Με ποια εξουσιοδότηση θα εκδώσει ο ΠτΔ διατάγματα-κόφτες ρε γατάκια; Άρα, την εξουσιοδοτική διάταξη θα την ψηφίσετε, θέλετε δεν θέλετε. Και μετά θα χειροκροτείτε, όπως κάνατε και με το ασφαληστρικό. Όπως χειροκροτούσαν χθες τον πρωθυπουργό οι υπουργοί εν υπουργικώ Συμβουλίω εισάγοντας πρωτόγνωρα ήθη και νέες καραγκιοζιές.
Σώτος-παπαρομάχος.
Γιατί απορείς με τις καραγκιοζιές των συνοδοιπόρων του Αλέξη φίλε Σωτήρη; Ιδού τι έγραψε ο αείμνηστος Εμμανουήλ Ροίδης :
"Κόμμα: Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπό έναν οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι".
Ο δε αείμηστος Ευάγγελος Λεμπέσης στο περί βλακών εγχειρίδιό του έγραψε :
"Λαμβανομένης ἤδη ὑπ᾿ ὄψιν τῆς ἐπικαίρου ταύτης θέσεως τῶν κατωτέρων βαθμίδων καὶ προσώπων ἐν τῷ κοινωνικῷ διαφορισμῶ καθίσταται ἀπολύτως νοητὴ καὶ ἡ ἄνοδος αὐτῶν εἰς ἀνωτέρας βαθμίδας, διὰ κοινοῦ μεταξὺ των συνασπισμοῦ, ἀναδεικνύοντος ἑαυτοὺς καὶ ἀλλήλους, ἀφ᾿ ἑνὸς μὲν δι᾿ ὀργανωμένης ἀντιστάσεως (boycotage) πρὸς τὰ ἄνω καὶ παραλύσεως τῶν τυχὸν ἀντιθέτων ἐνεργειῶν τῶν ὑπερκειμένων παραγόντων πρὸς ἀνάδειξιν ἄλλου πράγματι ἱκανοῦ προσώπου, ἀφ᾿ ἑτέρου δε δι᾿ ὀργανωμένης προωθήσεως προσώπου ἐκ τῶν κόλπων αὐτῶν, πρὸς τὴν ἀνωτέραν βαθμίδα. Τὸ φαινόμενον τοῦτο καλεῖται κλίκα. Ὅτι τὴν ἐξέλιξιν ταύτην οὐδεὶς δύναται νὰ σταματήση εἶναι φανερόν, ὅσον εἶναι φανερὰ ἡ νομοτελειακὴ συνάρτησις τῶν ὡς ἄνω δεδομένων. Κατὰ τὴν αὐτὴν συνάρτησιν τὸ φαινόμενον συνεχίζεται: «ἑνὸς βλακὸς υπερκειμένου μύριοι ἕπονται», ὁ δὲ οὕτω ἀνελθῶν βλὰξ θὰ προωθήση ὁ ἴδιος πρόσωπα μόνον κατώτερα ἑαυτοῦ..."
Διαλέγεις και παίρνεις.
Ιωσήφ Παπαδόπουλος