Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.
Ο υπουργός παιδείας και μωαμεθανισμού κατέθεσε τροπολογία σε κάποιο [δεν έχει σημασία ποιό] νομοσχέδιο, με το οποίο υποχρεώνονται τα φροντιστήρια [κορωνίς της παραπαιδείας] και τα «κέντρα» ξένων γλωσσών α] να καταθέτουν ωρολόγιο πρόγραμμα, αριθμό μαθητών και διδασκόντων/καθηγητών και τις συμβάσεις εργασίας των τελευταίων στις αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., β] να καταβάλλουν προσαυξημένες αποδοχές σε περίπτωση απασχόλησης των διδασκόντων/καθηγητών κατά τις Κυριακές και τις αργίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και γ] να καθορίζουν το πλήρες ωράριο απασχόλησης των διδασκόντων και να κολλάνε ένσημα βάσει του ωραρίου αυτού.
Ξεσηκώθηκαν εναντίον του οι ενώσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων κ.λπ. που κατηγορούν τον υπουργό ότι θέλει να μεταφέρει στην ιδιωτική εκπαίδευση το καθεστώς απασχόλησης των καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση κ.λπ. Όμως, η τροπολογία αυτή σίγουρα δεν στοχεύει σε αυξημένη προστασία των διδασκόντων σε φροντιστήρια ή σε πάταξη της παραπαιδείας, εξ ου και οι φροντιστηριάρχες [ωραίος όρος] δεν λένε κουβέντα για την ταμπακέρα, η οποία συνίσταται στο εξής: πλείστοι όσοι καθηγητές που εργάζονται είτε στη δημόσια είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση, εργάζονται παράλληλα και σε φροντιστήρια χωρίς, όμως, να φαίνονται και χωρίς, φυσικά, να δηλώνουν το εισόδημά τους από την απασχόληση αυτή. Άσε που απαγορεύεται στους διορισμένους στο Δημόσιο καθηγητές να εργάζονται και ιδιωτικώς. Αν, όμως, η τροπολογία γίνει νόμος, τότε θα φανούν τα ονόματα αυτών που εργάζονται παρανόμως σε φροντιστήρια, αλλά και όσοι εργάζονται εκεί νομίμως θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα από αυτή την απασχόληση. Δεν μπορεί παρά εκεί να στοχεύει ο Φίλης. Διότι δεν μπορεί ένας «φροντιστηριάρχης» [πολύ γουστάρω αυτόν τον όρο] να στέλνει κατάσταση με 50 μαθητές και 2 καθηγητές. Άρα, η τροπολογία Φίλη έχει στην ουσία της φορολογικό περιεχόμενο και τίποτε άλλο.
Και τα μεν φροντιστήρια θα τα τσιμπήσει ο Έφορας με τη ρύθμιση αυτή, αλλά τα μεγάλα «μαγαζιά» πώς θα τα τσιμπήσει ο Έφορας; Προχθές πήγε κλιμάκιο ελεγκτών να ελέγξει «γνωστό club» στη Ρόδο. Οι ντουλάπες που κάνουν face control στην είσοδο του club τους είπαν να πάρουν δρόμο «για να μην έχουμε άλλα». Μία πανέξυπνη δημοσιογράφος ψέλλισε, όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό: «Διακρίνω μία απειλή;». Όχι μανδάμ, τους προέτρεψαν να φύγουν για να μην καταναλώσουν πολύ αλκοόλ. Τους προστάτευσαν. Τί παρατηρούμε, όμως, εδώ;
α] ο νόμος δεν ορίζει ότι σε περίπτωση άρνησης ελέγχου, το κλιμάκιο καλεί την Αστυνομία και μπαίνει στο μαγαζί προς έλεγχο υπό την προστασία της, ενώ αν ο δικαστικός επιμελητής πάει να εξώσει έναν μισθωτή, ο οποίος αρνείται να απέλθει, καλείται η Αστυνομία και βγάζει τον μισθωτή σηκωτό.
β] η ανακοίνωση κάνει λόγο για «γνωστό club». Γιατί δεν ανακοινώνεται το ονοματάκι; Προσωπικά δεδομένα γαρ; Ενώ μόλις συνέλαβαν τον Σακκά και τον Σεϊσίδη, να οι φωτογραφίες στη δημοσιότητα, να το ποινικό τους μητρώο στη φόρα. Καθότι είναι τρομοκράτες και μετείχαν, μάλιστα, σε συμμορία ληστείας τραπεζών, αδίκημα ιδιαιτέρως σοβαρό. Ουδείς επιτρέπεται να ληστεύει τράπεζες, ώστε να προστατεύονται οι αποταμιεύσεις των πολιτών. Μόνον οι τράπεζες επιτρέπεται να ληστεύουν ποικιλοτρόπως τους πολίτες είτε με υπέρογκα επιτόκια δανείων είτε με ανύπαρκτα επιτόκια καταθέσεων είτε με προμήθειες εξωφρενικές είτε με θαλασσοδάνεια, τα οποία καλούνται να αναπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, καταθέτες και μη. Τόσο απλά. Αν ο καθένας λήστευε τράπεζες, θα γινόμασταν ζούγκλα, ενώ με 3 ανακεφαλαιοποιήσεις προς αντικατάσταση αρπαχτών είμαστε ευνομούμενη πολιτεία.
Και μια που ο λόγος για τους δύο «ληστές τραπεζών, αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, τρομοκράτες, συμμορίτες», θαύμασα τη δήλωση του αρμόδιου για τη δημόσια τάξη υπουργού κ. Τόσκα, ο οποίος έκανε λόγο για «επιτυχία της κυβέρνησης». Δηλαδή, η κυβέρνηση είχε τόσο καλά οργανωμένες τις διωκτικές Αρχές που παρακολουθούσαν τους τρομοκράτες και κατάφεραν να τους ξετρυπώσουν και να τους συλλάβουν. Αντί να συγχαρεί τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. που αντί να σκεφτούν «δεν βαριέσαι», όταν διαπίστωσαν ότι ένα αυτοκίνητο έκανε αναστροφή και έφυγε με ταχύτητα, για να μην υποστούν οι επιβάτες του έλεγχο, καβάλησαν τις μοτοσυκλέτες, τους κατεδίωξαν και τους συνέλαβαν, για να αποκαλυφθεί μετά από 5 ώρες ότι είχαν στα χέρια τους λαβράκι. Για τόση μικρότητα υπουργική μιλάμε, για τόση υποκρισία, για τόση φαυλότητα.