Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Τίς πταίει τελικά για την καταστροφή στη Δυτική Αττική; Ο Δασάρχης, λέει, καθυστερούσε 3 χρόνια να απαντήσει σε έγγραφο. Και τί έκανε αυτός που περίμενε την απάντηση του Δασάρχη μόλις πέρασε ένας μήνας από τότε που παρέλαβε το έγγραφό του ο Δασάρχης; Περίμενε άλλους 35 μήνες, μήπως και απαντήσει ο Δασάρχης.
Η Περιφερειάρχης κ. Δούρου υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, κατά παντός υπευθύνου προφανώς. Γενικώς και αορίστως. Καθότι δεν γνωρίζει ποιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ολιγώρησαν. Για να κινηθεί η Δικαιοσύνη και να ελέγξει τη θητεία της κ. Δούρου, τη θητεία του κ. Σγουρού, τη θητεία όλων των νομαρχών που «υπηρέτησαν» την Αττική πριν από τον κ. Σγουρό κ.λπ. Και μετά από μερικά χρόνια θα διαπιστώσει η Δικαιοσύνη ότι έχουν παραγραφεί όλα τα ανομήματα των προηγουμένων αυτοδιοικητικών αρχόντων και θα απαγγείλει κατηγορίες σε μερικούς μανδαρίνους, ίσως δε και στους προϊσταμένους των που παρέλειψαν να τους ελέγξουν.
Ο σεισμός του Σεπτεμβρίου του 1999 προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και τον θάνατο πολλών ανθρώπων. 145 τον αριθμό οι ψυχές που χάθηκαν άδικα. Κάποιοι μηχανικοί λογοδότησαν στη Δικαιοσύνη το 2005 για πλημμέλημα, αφού το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι είχαν ενδεχόμενο δόλο, όταν προέβαιναν σε αντικανονικές επεμβάσεις στο κτήριο της Ρικομέξ. Μερικά χρόνια ποινής, αναστολή λόγω λευκού ποινικού μητρώου κ.λπ. Η άδεια άσκησης του επαγγέλματος τούς αφαιρέθηκε; Ποιός ξέρει! Τα γνωστά!
Τα ξεχάσαμε όλα αυτά, όπως θα ξεχάσουμε τη Μάνδρα, τη Μαγούλα, τη Νέα Πέραμο, την Ελευσίνα. Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όμως, Παπαγεωργόπουλος καταδικάσθηκε σε ισόβια, επειδή παρέλειψε να ελέγξει τους υπαλλήλους του Δήμου που είχαν υπεξαιρέσει μερικά εκατομμύρια. Άντε, το 2023 θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για τους υπαίτιους της καταστροφής στη Μάνδρα. Για να δούμε, θα εντοπίσει ενδεχόμενο δόλο; Στους Περιφερειάρχες που παρέλειψαν, στους Δημάρχους που παρέλειψαν, στους δημοτικούς συμβούλους που παρέλειψαν, στους τοπικούς βουλευτές που παρέλειψαν, στους υπουργούς που παρέλειψαν, με αποτέλεσμα να χαθούν ζωές που είναι ανεκτίμητες, καθώς δεν αποτιμώνται σε χρήμα;
Αχ αυτή η πολυδαίδαλη νομοθεσία που δεν επιτρέπει την ταχεία εκτέλεση και αντιπλημμυρικών έργων. Τί να σου κάνουν και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες! Δεν θα μπορούσαν, άραγε, να πιάσουν από τα πέτα τους υπουργούς και να τους αναγκάσουν να θεσπίσουν ειδική νομοθεσία; Fast track, που λένε, καθώς είναι του συρμού. Όπως με τα ολυμπιακά έργα. Απαλλοτριώσεις, διαγωνισμοί, εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες [συνοδευόμενες από τις αναγκαίες μίζες φυσικά]. Λέω εγώ τώρα.
Αντ’ αυτών έχουμε Paradise papers. Στη λίστα να φιγουράρουν εφοπλιστές, ως επί το πλείστον. Κι’ από πότε δεν μπορούν οι εφοπλιστές να έχουν το χρήμα τους όπου θέλουν; Ας θυμηθούμε τον περίφημο νόμο 89 [α.ν. 89/1967] που εισήγαγε τις εξωχώριες εταιρείες και στη χώρα μας, ώστε να εγκαθίστανται εδώ ναυτιλιακές επιχειρήσεις χωρίς η έδρα τους να θεωρείται εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε και την περίφημη «οικειοθελή» συμβολή τής ναυτιλιακής κοινότητος επί Στουρνάρα στην αύξηση των κρατικών εσόδων.
http://taxalia.blogspot.gr/2013/07/blog-post_1664.html
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι στη Μαρέβα, η οποία επανασυγκολλήθηκε με τον Κούλη, μόλις ο τελευταίος πήρε σειρά για την πρωθυπουργία, όπως η σύζυγος του Κάρολου επανεμφανίσθηκε, μόλις ο Κάρολος εξελέγη ΠτΔ. Και ο Ευκλείδης; Έφερε μέσα τα λεφτά που έχει έξω και με επενδύσεις στη γνωστή Blackrock? Και ο Αλεξιάδης που από το 2014 είχε έτοιμους 700 φακέλους φορολογουμένων, από τους οποίους το κράτος θα εισέπραττε μερικά δισ.; Ξέρω, ξέρω «περσινά ξινά σταφύλια», θα μας πει. Σιγά μην ξεχάσουμε τις παπάρες που εξαπέλυαν οι αριστεροί [λέμε και καμμιά μ...] πριν εκπορθήσουν το Πρυτανείο.
Ψιτ, εσείς που βασανίζεσθε εκεί στη Δυτική Αττική, ένα να ξέρετε: για όλα φταίει η Μαρέβα. Αφήστε τη Ρένα ήσυχη. Ξεροστάλιασε περιμένοντας τρία χρόνια την απάντηση του Δασάρχη.
Ας διαβάσουμε, όμως, και αυτό μήπως και δεν φταίει για όλα η Μαρέβα.
"Ο Στέφανος Μάνος και τα ρέμματα".
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017
http://www.ribandsea.com/waves/3348-o-stefanos-manos-kai-ta-remmata.html
Γράφει η κυρία Ντάνυ Αντανασιώτη στο facebook.
"Πριν από 35 χρόνια, ο μηχανικός-πολιτικός Στέφανος Μάνος, ως Υπουργός ΥΧΟΠ (τότε). δημιούργησε την ομάδα ρεμμάτων. Στόχος της ήταν να προστατέψει, καθαρίσει, διανοίξει τα ρέμματα, να δημιουργήσει ζώνες προστασίας και καλαισθησίας, να πολεοδομήσει την παράκτια περιοχή κι' έτσι να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες απορροής των υδάτων και αναβάθμιση των γύρω περιοχών.
Σαν μέλος αυτής της ομάδας έχω περπατήσει πολλά από αυτά τα ρέμματα. Ρέμματα στα οποία πετούσαν μπάζα, καταπατούσαν και έκτιζαν μέσα σπίτια, έκλειναν με μάντρες, έκαναν σκουπιδότοπους και άλλα πολλά.
Καταφέραμε με πολύ κόπο να συμμορφώσουμε αρκετές καταστάσεις. Παρά ταύτα οι θιγέντες ήρθαν με μαύρες σημαίες έξω από το Υπουργείο γιατί επιζητούσαν νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών. Τότε ο Μάνος είπε όχι και στις επόμενες εκλογές δεν βγήκε βουλευτής και η ομάδα ρεμμάτων διαλύθηκε. Και έγιναν εντάξεις στο σχέδιο περιοχών που έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί. Αυτά για την ιστορία.
Λυπάμαι πολύ για τα τραγικά γεγονότα. Πολύ φοβάμαι ότι όσο οι κυβερνήσεις δρουν με τον φόβο του πολιτικού κόστους, όσο οι πολίτες πράττουν με γνώμονα το ατομικό συμφέρον και τη βολή τους, προκοπή δεν θα δούμε σ' αυτόν τον τόπο".
Ελπίζω αυτή τη φορά να διασφαλίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι το πεντοχίλιαρο που μοιράζει ο Τζανακόπουλος στους πλημμυροπαθείς θα το πάρουν όσοι το δικαιούνται πραγματικά. Μην επαναληφθεί το φαινόμενο των πυρκαγιών του 2007 με το τριχίλιαρο [το ποσό αυξήθηκε από 3000 σε 5000 λόγω πληθωρισμού ή άλλων λόγων; Α ρε Καραμανλή φτηνιάρη] και μετά χαθούμε στον λαβύρινθο της αναζήτησης υπευθύνων για τη νέα ρεμούλα.
Σώτος – κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση λαϊκιστής.