Από τότε που μερικοί ανεγκέφαλοι ανακάλυψαν πως μπορούν με ένα drone να κάνουν μάτι σε γυμνόστηθες κυρίες που λιάζονται στην πισίνα του σπιτιού τους, να πετούν χαμηλά πάνω από τα κεφάλια ανυποψίαστων πολιτών, να παρενοχλούν τις πτήσεις των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων και άλλα τέτοια εξωφρενικά, από τότε μπήκε στο παιγνίδι και η Υ.Π.Α. (ευκαιρία έψαχνε) η οποία συνέταξε στο πόδι (ή μάλλον αντέγραψε) σχετικό Κανονισμό που διέπει τις προϋποθέσεις και τα όρια πτήσης ενός drone, ενώ υποχρέωσε συγχρόνως τους χρήστες των να αποκτήσουν άδεια χειριστού, να καταθέτουν σχέδιο πτήσης, και το κυριότερο, μια και ο καυγάς σ' αυτή τη χώρα ήταν πάντα για το "πάπλωμα", να καταθέτουν τον οβολό τους (καμμιά οκτακοσαριά ευρώ, και λίγα λέω ίσως) για την απόκτηση αυτής της αδείας.
Το παραμύθι όμως δεν τελειώνει εδώ γιατί σ' αυτή την περίπτωση έχει και δράκο! Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ανήκετε στους νομοταγείς πολίτες (σε μερικές βεβαίως περιπτώσεις τα όρια της νομιμότητας με τη δουλικότητα και την υποταγή σ' αυτούς που νομοθετούν και επιβάλλουν χαράτσια είναι δυσδιάκριτη) και μπήκατε στη διαδικασία να βγάλετε άδεια χειριστού ΣμηΕΑ. Ε και; Νομίζετε ότι θα μπορείτε να πετάτε; Αμ δε!
Ακούστε λοιπόν. Στην Ελλάδα απαγορεύονται οι πτήσεις drones σε αεροδρόμια, ελικοδρόμια, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και σε μια ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από αυτά. Απαγορεύονται επίσης οι χαμηλές πτήσεις, αλλά απαγορεύονται και οι πτήσεις σε μεγάλο ύψος. Απαγορεύονται οι πτήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από μοναστήρια που έχουν, άγνωστο γιατί, χαρακτηριστεί κι' αυτά αρχαιολογικοί χώροι, πάνω ή κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πάνω από λιμάνια και πάει λέγοντας. Αραδιάζουν δηλαδή ένα κατεβατό για το πού ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε, ενώ θα μπορούσαν τουλάχιστον να μας πουν με δυο λέξεις πού μπορούμε να πετάμε! Πουθενά δηλαδή!
Και για να μην πάρω σβάρνα όλες τις απαγορεύσεις, γιατί δεν μας φτάνουν δυο μερόνυχτα να συζητάμε, ας περιοριστώ στην απαγόρευση των πτήσεων πάνω από αρχαιολογικούς χώρους. Πείτε μου λοιπόν ποια περιοχή στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι αρχαιολογικός χώρος. Καμμία! Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Αλλά και να μην είναι μια περιοχή χαρακτηρισμένη αρχαιολογικός χώρος, αρκεί να βρεθεί στο έδαφός της το ένα τέταρτο ενός κίονα για να χαρακτηριστεί! Και μη μου πείτε ότι υπάρχει σπιθαμή εδάφους στην Ελλάδα που να μην έχει έναν τουλάχιστον αρχαίο κίονα ή ένα αγγείο γιατί δεν θα σας πιστέψω.
Προσφάτως ήμουν στο Καστελλόριζο και θέλησα να τραβήξω μερικά εναέρια πλάνα του πανέμορφου αυτού νησιού για να εμπλουτίσω το βιντεάκι που είχα σκοπό να ανεβάσω στον λογαριασμό μου στο YouTube. Ε λοιπόν, επισήμως τουλάχιστον, δεν μου επετράπη να πετάξω με την δικαιολογία ότι αφ' ενός μεν υπήρχαν στο λιμάνι φουσκωτά σκάφη του στρατού, αφ' ετέρου επειδή το Καστελλόριζο είναι στρατιωτική περιοχή. Βάζουμε, αν καταλάβατε, μόνοι μας τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Δεν μας φταίνε ούτε οι Τούρκοι ούτε οι διεκδικήσεις τους.
Η απαγόρευση ισχύει βεβαίως μόνο για τα drones γιατί οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες, και δη οι Τούρκοι που επισκέπτονται κάθε μέρα το Καστελλόριζο, μπορούν ανενόχλητοι να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν με βιντεκάμερες, κινητά τηλέφωνα, tablets, φωτογραφικές μηχανές και ό,τι άλλο απαθανατίζει γενικώς το περιβάλλον, τα αντικείμενα και τους ανθρώπους. Για να μην αναφέρω τις πτήσεις των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών, πολιτικών τε και πολεμικών, κατά την διάρκεια των οποίων οι επιβαίνοντες μπορούν ανενόχλητοι να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν κατά το δοκούν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.
Την περασμένη εβδομάδα επέστρεψα απ' τα Μετέωρα. Κάποια στιγμή και ενώ είχα μόλις απογειώσει το drone, σταμάτησε μπροστά μου ένα περιπολικό αυτοκίνητο της αστυνομίας οι άνδρες του οποίου μου είπαν σε "άπταιστα" αγγλικά : "Νο ντρον σερ". Προφανώς με πέρασαν για ξένο. Και επειδή δεν ήθελα να τους το χαλάσω τους ρώτησα στα αγγλικά : "Why?". Και ο "γλωσσομαθής" αστυνομικός, ο οποίος βεβαίως εκτελεστικό όργανο των ηλιθίων που νομοθετούν είναι και δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι περισσότερο, απάντησε : "Αρκεόλοντζι". "Ο.Κ.", του απάντησα, και συνέχισα να πετώ, ενώ οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν ικανοποιημένοι που είχαν εκτελέσει το καθήκον τους...
Περισσεύει λοιπόν η υποκρισία σ' αυτή τη χώρα. Μπορεί να μην έχουμε σωστή νομοθεσία ή όπου αυτή είναι σωστή να εφαρμόζεται επιλεκτικώς, από υποκρισία όμως έχουμε περίσσευμα. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας η απαγόρευση των λιμενικών της Αιγιάλης, στην Αμοργό, να μην πετάξω το drone πάνω απ' το λιμάνι επειδή ο χώρος είναι αρχαιολογικός, ενώ μια ντρονοφωτογραφία του λιμανιού κοσμούσε τον τοίχο του Λιμεναρχείου; Ή μη μου πείτε ότι δεν έχετε δει αεροφωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων, λιμανιών και μοναστηριών. Πώς τραβήχτηκαν αυτές αν όχι από κάποιο ιπτάμενο μέσο όπως αεροπλάνο, ελικόπτερο, αερόστατο, αιωρόπτερο ή αερόστατο; Το drone τους ενοχλεί όμως!
Συμπέρασμα και δικές μου συμβουλές.
1) Πετάτε εκεί όπου δεν βλέπουν το drone να απογειώνεται και να προσγειώνεται.
2) Δώστε του το ύψος που θεωρείτε ότι είναι επαρκές και ασφαλές και μόνο τότε κατευθύνετέ το το προς το μέρος που θέλετε να φωτογραφίσετε ή να βιντεοσκοπήσετε.
3) Πετάτε όπου κρίνετε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και όπου δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων. Κάθε άλλη απαγόρευση είναι χαρατσο-εισπρακτική και κρύβει μπόλικη υποκρισία εκ μέρους αυτών που κυβερνούν και νομοθετούν. Αν θέλουν πράγματι να απαγορεύσουν τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση ας την απαγορεύσουν σε όλα τα μέσα καταγραφής και όχι επιλεκτικά στα drones.
Ιωσήφ Παπαδόπουλος.