Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Περίεργη, αν όχι ύποπτη, "κινητοποίηση" στο Δ.Σ. της εταιρείας "Σφακιανάκης ΑΕΒΕ".

editorialimageΤην 8η Οκτωβρίου 2019 βρέθηκα τυχαία σε αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου εκδικάζονταν υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων. Την προσοχή μου τράβηξε η υπόθεση μίας μετόχου που ζητούσε από το δικαστήριο την άδεια να συγκαλέσει η ίδια τη Γενική Συνέλευση μίας ανώνυμης εταιρείας. Κράτησα μερικές σημειώσεις και συγκλονίσθηκα, όταν κατάλαβα ότι η αιτούσα είναι η κόρη του Ν. Σφακιανάκη, ιδρυτή τής ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ. Ρώτησα μερικούς παριστάμενους δικηγόρους να μου εξηγήσουν, αν καταλάβαιναν και αυτοί, περί τίνος επρόκειτο. Και ιδού το ρεπορτάζ με βάση και τα ελάχιστα στοιχεία που αλίευσα στο διαδίκτυο:

http://www.economy365.gr/article/126232/endooikogeneiaki-kontra-skiazei-megali-eisigmeni-emporiki-etaireia-aytokiniton

https://neaselida.gr/efimerida/omilos-sfakianaki-to-stoichima-toy-neoy-afentikoy/

https://www.liberal.gr/economy/ti-thelei-o-stauros-taki-apo-tin-sfakianakis/258187

Την απόλυτη πλειοψηφία στη ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ είχε ως τον Φεβρουάριο του 2019 η Μιράντα Σφακιανάκη, κόρη του ιδρυτή  του ομίλου, ενώ η  ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είχε με τη σειρά της τον απόλυτο έλεγχο της ναυαρχίδας του ομίλου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2019, όμως, έγινε γενική συνέλευση των μετόχων της Σφακιανάκης Συμμετοχών ΑΕ και παρόλο που η κυρία μέτοχος απουσίαζε, αφού ουδείς την είχε ενημερώσει, την έφεραν ως παρούσα. Το καταπληκτικό είναι, ότι με τη συνέλευση αυτή, όχι μόνον αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο  της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, αλλά οι μέτοχοι αποφάσισαν  να παραιτηθούν από το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση. Κάτι πρωτοφανές. Αποφασίσθηκε μάλιστα να καλυφθεί η αύξηση με συμψηφισμό € 3.000.000 που όφειλε η εταιρεία στον Σταύρο Τάκη, Πρόεδρο του ΔΣ αυτής και σύζυγο της Μ. Σφακιανάκη.

Έτσι, ο Τάκη απέκτησε την πλειοψηφία της  ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ και μέσω αυτής τον έλεγχο της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ. Με τη μεθόδευση αυτή, όμως, η κόρη του Ν. Σφακιανάκη έχανε τον έλεγχο της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και, κατ’ επέκταση, τον έλεγχο της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ. Η κόρη του Ν. Σφακιανάκη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση αυτής της συνέλευσης, στην οποία ουδέποτε παραστάθηκε, αλλά ούτε και είχε εξουσιοδοτήσει κανέναν να την εκπροσωπήσει.  

Παράλληλα, και επειδή η αύξηση κεφαλαίου της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  έλαβε χώρα με συμψηφισμό δανείου που είχε πάρει η ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ από τον σύζυγό της και πρόεδρο του ΔΣ τόσο της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ,  όσο και της  ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ  Σταύρο Τάκη, αυτός    απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του ομίλου.  Στη δίκη που παρακολούθησα την 08.10.2019 κατάλαβα ότι η Μιράντα Σφακιανάκη είχε ζητήσει από την εταιρεία τη σύγκληση της ΓΣ, προκειμένου να  ενημερωθεί ως προς την πηγή των χρημάτων που δάνεισε ο Τάκη στην εταιρεία, δοθέντος ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από κοινά χρήματα αυτού και της συζύγου του.  

Η εταιρεία αρνήθηκε να συγκαλέσει τη ΓΣ και γι’ αυτό η Μ. Σφακιανάκη είχε  υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση να της επιτρέψει να συγκαλέσει εκείνη τη ΓΣ, ώστε να διαφανεί ότι τα χρήματα που χρησιμοποίησε ο Τάκη δεν ήταν δικά του και ότι με τον τρόπο αυτό εξαπάτησε τη γυναίκα του αποσπώντας από αυτήν τον έλεγχο της ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  και κατ’ επέκταση της  ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ με δόλιο  τρόπο.  

Το θέμα ήταν πιασάρικο και μου έκανε εντύπωση που κανένα  ΜΜΕ δεν ανέφερε το παραμικρό. Αυτός είναι ο λόγος που το έψαξα στα links που προανέφερα. Συνεχίζω να παρακολουθώ το θέμα και θα σας κρατάω ενήμερους.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος