Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Γιάννης Παπαπαναγιώτου. Η ιστορία του φουσκωτού στην Ελλάδα...

Συνέντευξη του Έλληνα "γκουρού" των φουσκωτών σκαφών στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

Γιάννης Παπαπαναγιώτου. Ακόμη και σήμερα του αρέσει κάτι να μαστορεύει!Αν θελήσει κανείς να ανατρέξει στην πρώτη σελίδα της ιστορίας του φουσκωτού σκάφους στην Ελλάδα, δεν έχει παρά να ξεκινήσει από την "Olympic Hellas". Και αν ρωτήσει ποιος ήταν ο κατασκευαστής του πρώτου ελληνικού φουσκωτού σκάφους, όλοι, οι παλιοί τουλάχιστον, θα του πουν το όνομα του Γιάννη Παπαπαναγιώτου. Συναντώ τον κυρ Γιάννη, κάθε χρόνο σχεδόν, στο Ναυτικό Σαλόνι και τα λέμε. Ποτέ όμως δεν πιάσαμε το νήμα απ' την αρχή. Σκόρπιες μόνο λέξεις, σκόρπια ανέκδοτα περιστατικά, με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει ο Γιάννης Παπαπαναγιώτου να τα εξιστορεί.

Περισσότερα...

Λευτέρης Τέττερης. Και η παράδοση συνεχίζεται...

Ο κ. Λευτέρης Τέττερης μιλάει για μια παράδοση δύο αιώνων στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

Ο κ. Λευτέρης Τέττερης με τον έναν από τους δύο γιους του που συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας.Η Χίος έγινε κυρίως γνωστή για τη μαστίχα και το ούζο της. Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν είναι ότι όπως όλες οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι, έτσι και όλοι οι ποτοποιοί δεν κάνουν το ίδιο ούζο! Και  η οικογένεια Τέττερη ανήκει σίγουρα στα "μελίσσια" εκείνα που παράγουν "μέλι", και μάλιστα αρίστης ποιότητος!

Περισσότερα...

Αννίβας. Ο θρυλικός κατασκευαστής των "Hannibal"!

Αννίβας Αρτέμης. Μιλάει πρώτη φορά, για την ζωή και το έργο του, στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

Αννίβας Αρτέμης. Μια ζωή παραμύθι! Ο Τομ Σώγερ της θάλασσας! Οι άνθρωποι που αφήνουν έντονα ίχνη στο πέρασμά τους, δεν περνούν απαρατήρητοι και είναι συνήθως αναγνωρίσιμοι από το άκουσμα και μόνο του μικρού τους ονόματος. Είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που ανοίγουν νέους δρόμους, που είναι πρωτοπόροι στον επαγγελματικό,  κοινωνικό, πολιτικό, αθλητικό, καλλιτεχνικό ή οποιονδήποτε άλλο τομέα μέσα στον οποίον κινούνται και δραστηριοποιούνται. Ένας τέτοιος άνθρωπος, του οποίου το όνομα καθιερώθηκε σαν συνώνυμο της επαγγελματικής ιδιοφυίας και της κατασκευαστικής τελειότητας, είναι ο Αννίβας. Ένας έλληνας κατασκευαστής, ο μοναδικός, που κατάφερε να σχεδιάσει μια δική του πρωτότυπη, πρωτοποριακή και διαχρονική γάστρα ταχύπλοου σκάφους και να την κατοχυρώσει με διεθνή πατέντα!

Περισσότερα...

Γεώργιος Σουρής. Ες αεί επίκαιρος!

Ο Γεώργιος Σουρής είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί, δικαίως, ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει παπά. Όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε, ο πατέρας του τον έστειλε υπάλληλο στο κατάστημα ενός θείου του σιτέμπορου στη Ρουμανία. Ο Σουρής βέβαια, που μόνο για έμπορος δεν έκανε, έγραφε κρυφά τους στίχους του στα κατάστιχα και μετά δύο μήνες αποχώρησε.

Περισσότερα...

Μιχάλης Φωκάς. Ο μαέστρος της... μινιατούρας!

Επιμέλεια, φωτογραφίες, βιντεοκάμερα : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μοντάζ βίντεο : Γιώργος Μισετζής.

Ο κ. Μιχάλης Φωκάς έχει κάθε λόγο να νοιώθει υπερήφανος για τις μηχανές του! Ο κ. Μιχάλης Φωκάς γεννήθηκε το 1925 στην Αίγυπτο. Όπου βρέθηκε, μεγαλούργησε. Μηχανικός απ' τους άριστους, εθελοντής στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό σε ηλικία μόλις 17 ετών, διευθυντής τεχνικού συνεργείου στα 22 του, και στη συνέχεια εργοστασιάρχης, κατ' ανάγκην μετανάστης, εφοπλιστής, υπάλληλος και επιχειρηματίας στην Αμερική, ξετυλίγει το νήμα μιας απίθανης ζωής. Της δικής του. Ομολογώ ότι εκείνη την επίσκεψή μου στο διαμέρισμα της Άνω Γλυφάδας δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Απέναντί μου ένας 85χρονος "έφηβος", ο κ. Μιχάλης Φωκάς, με τις εκπληκτικές μινιατούρες του, μηχανές εσωτερικής καύσεως όλες και εν λειτουργία, να στολίζουν ένα ολόκληρο δωμάτιο! Πρέπει πάντως να ήμουνα πολύ αστείος, έχοντας μείνει με το στόμα ανοικτό, θαυμάζοντας τα μικροσκοπικά κομψοτεχνήματα, που το μυαλό αρνείται να δεχθεί ότι τα έφτιαξαν ανθρώπινα χέρια. Μέχρι να καταφέρω να συγκεντρωθώ στον σκοπό της επίσκεψής μου χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα και να μεσολαβήσει ένα σοκολατάκι και μια πορτοκαλάδα.

Περισσότερα...