Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Θοδωρής Λιβάνιος θυμάται τα πέτρινα χρόνια των μεταλλείων Σερίφου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

thodoris.livaniosΟ Θοδωρής Λιβάνιος είναι ερασιτέχνης ερευνητής-λαογράφος και λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σερίφου. Είχα προσπαθήσει να τον συναντήσω κατά την διάρκεια παλαιότερης παραμονής μου στο νησί, αλλά δεν τα κατάφερα καθώς την εποχή εκείνη ο Θοδωρής απουσίαζε στην Κάρπαθο. Είναι άλλωστε συχνά καλεσμένος εκεί όπου υπάρχει ενδιαφέρον σχετικό με το αντικείμενο των ερευνών του.

Αυτή τη φορά στάθηκα πιο τυχερός. Μόλις είχε επιστρέψει από το Λαύριο όταν εγώ έδεσα το δεκάμετρο skipper στο Λιβάδι. Δέχθηκε ευχαρίστως να πάρει με το αυτοκίνητό του εμένα και τον Γιώργο Νίκα, τον συγκυβερνήτη μου σ' εκείνο το ταξίδι αστραπή με το μαύρο βέλος από την Ελευσίνα στην Πάτμο, και να μας μεταφέρει στο Μεγάλο Λιβάδι. Το επίκεντρο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της Σερίφου του περασμένου αιώνα.

Δεν θέλει πολύ να πάρει μπρος ο σκληρός δίσκος της μνήμης και των γνώσεων του Θοδωρή Λιβάνιου όταν το θέμα της συζήτησης είναι τα, εγκαταλελειμμένα σήμερα, μεταλλεία του νησιού του. Διατηρεί, άλλωστε, μνήμες από την ενασχόληση του πατέρα του με την εξόρυξη του σιδήρου στις ανήλιαγες στοές των βουνών του Μεγάλου Λιβαδιού και έχει ακούσει πολλές ιστορίες πόνου και μόχθου από όσα διαδραματίσθηκαν στη Σέριφο την εποχή που την διεύθυνση και διαχείρηση της γαλλικής εταιρείας που είχε στην κατοχή της τα μεταλλεία ήταν ο Αιμίλιος Γκρώμαν, αρχικώς, και ο γιος του Γεώργιος στη συνέχεια.

Δεν μασάει τα λόγια του ο Θοδωρής καθώς περιγράφει τα πέτρινα εκείνα χρόνια. Εξιστορεί με λεπτομέρειες όσα διαδραματίσθηκαν στο Μεγάλο Λιβάδι από το 1886 μέχρι τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα,  περπατά πρόθυμα μαζί μου κατά μήκος της μεγάλης στοάς που συνδέει το Μεγάλο Λιβάδι με τον Καλόγερο, αλλά και στο βραχώδες μονοπάτι από τη σκάλα φόρτωσης μέχρι τα θερμά ιαματικά λουτρά του Αλμυρού. Εκεί όπου, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην εκπομπή του "60 λεπτά Ελλάδα" ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης, οι εργάτες των μεταλλείων έκαναν το μπάνιο τους μετά το πέρας της εργασίας τους! Θα ακούσετε, μεταξύ πολλών άλλων, στο βίντεο που ακολουθεί πώς χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Θοδωρής Λιβάνιος αυτές τις "έγκυρες" δημοσιογραφικές πληροφορίες...