Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Το Κορωπί, και γενικώς η περιοχή των Μεσογείων, είναι μια περιοχή που διατηρεί ακόμη κάποια στοιχεία που συναντά κανείς σε πόλεις της επαρχίας. Αμπέλια, χωράφια με ζαρζαβατικά, αμυγδαλιές, ελιές, σύκα και φυστίκια Αιγίνης. Φυστίκια Αιγίνης; Ναι, φυστίκια Αιγίνης!
Ο Ηρακλής Χατζηγιάννης είναι ένας επιχειρηματίας, το κατάστημα του οποίου βρίσκεται επάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Κορωπί, λίγο μετά το τέρμα της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου. Εμπορεύεται αντικείμενα που έχουν σχέση με το σπίτι. Από κουρτινόξυλα και πόμολα, μέχρι αλουμίνια και εξοπλισμό για το τζάκι.
Ο Ηρακλής, εκτός από το ότι είναι ένας έξυπνος και πρόθυμος άνθρωπος, είναι και πολυπράγμων. Ασχολείται, εκτός όλων των άλλων, και με τα πατρογονικά χωράφια. Χωράφια στα οποία ευδοκιμούν σταφύλια και φυστίκια Αιγίνης. Όταν μου το είπε σκέφτηκα πως ο αγαπημένος αυτός ξηρός καρπός και η καλλιέργειά του ήταν ένα θέμα που πάντοτε ήθελα να καλύψω.
Του ζήτησα λοιπόν να τον ακολουθήσω στην πρώτη συγκομιδή των φυστικιών που έκανε με τη βοήθεια της γυναίκας του και των τριών παιδιών τους. Δέχθηκε αμέσως με χαρά το αίτημά μου και έτσι, λίγες ημέρες αργότερα, βρέθηκα να βιντεοσκοπώ τη συγκομιδή των φυστικιών δίπλα ακριβώς στον αεροδιάδρομο του "Ελ. Βενιζέλος".
Από όλη εκείνη τη διαδικασία μου έμεινε η απίστευτη μυρωδιά του φρέσκου καρπού, την ώρα που πέφτει απ' το δένδρο, και η σύμπνοια των μελών της οικογένειας που κτυπούν τα κλαδιά της φυστικιάς και συγκεντρώνουν τον καρπό της σε ειδικά δίχτυα που απλώνουν στις ρίζες των δένδρων.
Και μετά η τοποθέτηση του καρπού σε τσουβάλια, το καθάρισμά του σε ειδικά μηχανήματα αποφλοίωσης, το άπλωμά του σε εξωτερικό χώρο για να στεγνώσει και το ψήσιμό του σε φούρνο με την προσθήκη αλατιού και ξινού που δίνει στο φυστίκι αυτή την ευχάριστη γεύση και το κοκκινωπό χρώμα, όπως μου είπε χαρακτηριστικά ο Ηρακλής.