Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Διονύσης Ρηγόπουλος. Το απαραίτητο πρώτο βήμα για το ψηφιακό κράτος.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

dionysisrigopoulosΑυτό το βίντεο έχει μια σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα: Πραγματεύεται ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη και το οποίο μας αφορά όλους. Δεν αρκεί να δείτε το βίντεο και να πείτε «καλά τα λέει αυτός». Δείξτε την ευαρέσκειά σας! Και επειδή η ευαρέσκεια (like) ή η δυσαρέσκεια (dislike) των συνδρομητών αυτού του καναλιού δεν εμφανίζεται δημοσίως, τουλάχιστον κοινοποιήστε αυτή τη συνέντευξη, διαδώστε την!

Γίνεται αυτή τη στιγμή ένα κρίσιμο κοινωνικό πείραμα, στο οποίο όσοι δείτε αυτό το βίντεο καλείστε να συμμετάσχετε ενεργά:

Δοκιμάζουμε αν θα μπορέσουμε, εμείς οι πολίτες, να αναγκάσουμε/υποχρεώσουμε – μέσα σε μόλις δυο-τρεις μέρες – τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, που καμώνονται πως δεν τα ακούν:

1) Τι θέλουν να κρύψουν στο Δημόσιο και αποφεύγουν την τεχνικά απλή ψηφιακή χαρτογράφησή του;
2) Γιατί μας υπερφορολογούν για να συντηρούν ένα Δημόσιο που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει προβλήματα, αντί να κάνουν αμέσως την ψηφιακή αρχή για την επίλυση των προβλημάτων του;

Αν συμφωνείτε με το περιεχόμενο αυτού του βίντεο, μη χάνετε ούτε λεπτό:

1) Φροντίστε να το δουν τουλάχιστον άλλοι δύο φίλοι σας. Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο. Στείλτε το με email, κοινοποιήστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με όποιον άλλο τρόπο θέλετε, ζητώντας τους να κάνουν και εκείνοι το ίδιο.
2) Στείλτε μήνυμα σε πολιτικούς και βουλευτές να απαντήσουν υπεύθυνα στα παραπάνω ερωτήματα. Πέστε τους ότι είναι επείγον να ενταχθεί η ψηφιακή αποτύπωση του Δημοσίου στο νομοσχέδιο που τώρα ψηφίζεται στη Βουλή. Πού χάθηκε αυτό το γνωστό πρώτο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Γιατί λείπει από το τεράστιο νομοσχέδιο, με τα 205 άρθρα για 12 Υπουργεία, και με τα 33 άρθρα να αφορούν την Ψηφιακή Διακυβέρνηση;
(3) Στείλτε μηνύματα σε δημοσιογράφους και σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Σχολιάστε κάτω από όλα τα άρθρα για το κράτος, τη γραφειοκρατία, τη δημόσια διοίκηση κλπ και όλα τα αντίστοιχα βίντεο στο YouTube. Ορίστε εσείς το θέμα της συζήτησης!

ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Προφανώς (και ευτυχώς για τη δημοκρατία μας) ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Κυβέρνηση και στους βουλευτές. Όμως, επίσης προφανώς, τις συνέπειες αυτής της επιλογής θα τις πληρώνουμε και πάλι εμείς. Γι’ αυτό απαιτούμε να βάλουν την ψηφιακή αποτύπωση στο πολυνομοσχέδιο ή να μας εξηγήσουν χωρίς υπεκφυγές τυχόν αντίθετη επιλογή τους!

Ο Διονύσης Ρηγόπουλος είναι Μηχανικός με ειδίκευση στην υπολογιστική μοντελοποίηση. Υπήρξε Επιθεωρητής-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης από το 2009 μέχρι το 2018. Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Επικοινώνησα προσφάτως μαζί του επηρεασμένος από τα ευμενή σχόλια του καλού μου φίλου και συνεργάτη Σωτήρη Καλαμίτση αλλά και από τις συχνές αναφορές που κάνει κατά καιρούς ο τελευταίος στα άρθρα του που δημοσιεύονται στο www.ribandsea.com

Συνάντησα τον Διονύση σήμερα το πρωί στο σπίτι του και κάναμε τη συζήτηση που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Ομολογώ ότι μετά το πέρας της συζήτησης ήμουν πολύ προβληματισμένος, σχεδόν αλλαγμένος, θα έλεγα. Για πολλούς λόγους. Διαπιστώνοντας, κατ' αρχάς, ότι ο Διονύσης συνεχίζει να αγωνίζεται με το ίδιο πάθος και την ίδια υπομονή και επιμονή για να πείσει τις κυβερνήσεις, τόσο του Συ.Ριζ.Α. όσο και της Ν.Δ., να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα για την ψηφιακή διακυβέρνηση του Δημοσίου που θα χαρτογραφήσει την κατάσταση σε όλα τα υπουργεία και θα διευκολύνει τους εκάστοτε υπουργούς να γνωρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι τους.

Και επιμένει μολονότι έχει νοιώσει στο πετσί του την αδιαφορία αυτών προς τους οποίους απευθύνεται. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει επεξεργαστεί ο ίδιος και γνωρίζει πολύ καλά και το οποίο πιστεύει - και δικαίως νομίζω - ότι θα βοηθήσει σημαντικά να λυθούν πολλά από τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το Δημόσιο και, κατ' επέκτασιν, τους πολίτες.

Έφυγα προβληματισμένος από το σπίτι του Διονύση γιατί, όπως και πολύς άλλος κόσμος, πίστευα μέχρι σήμερα ότι η ανατροπή θα έρθει σαν συνέπεια της επαφής μας με τον πάτο του βαρελιού στον οποίο κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα φτάσουμε. Ο Διονύσης όμως έχει μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη επ' αυτού. "Είναι μεγάλο λάθος να κοιτάζουμε προς τα κάτω", λέει. "Άλλωστε σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι. Όσο κατεβαίνουμε τόσο περισσότερο θα βουλιάζουμε. Πρέπει λοιπόν να κοιτάζουμε προς τα πάνω και να κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση".

Δείτε όμως το βίντεο, ακούστε την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα μαζί του και, όπως τόνισα στην αρχή αυτού του κειμένου, διαδώστε το, κοινοποιείτσε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα μ.μ.ε., σε τυχόν γνωστούς σας πολιτικούς και όπου αλλού πιστεύετε ότι η προβολή του θα βοηθήσει στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου που θα συμπεριλάβει το πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης του Δημοσίου και την τροπολογία για την  ΕΝΙΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, που υπέβαλαν στη Βουλή ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος.