Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"Καφέ Κἠπος" Χανίων. Ένα Καφέ Ιστορίας και Πολιτισμού.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Όταν η Ιστορία έχει το άρωμα του καφέ.

kafe1Τα ιστορικά Καφέ αποτελούν σημεία ιδιαίτερης αναφοράς. Κάποια από αυτά λειτουργούν για πάνω από 100 χρόνια, ενώ άλλα στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια των περασμένων αιώνων. Χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει σημαντικές εκδηλώσεις και ξεχωριστές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής.

stathakisΈνας τέτοιος χώρος είναι και το ιστορικό "Καφέ Κήπος" το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 στην πόλη των Χανίων. αποτελώντας ιδιαίτερο και διαχρονικής αξίας σημείο ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς. Η πολιτιστική κληρονομιά του ιστορικού αυτού Καφέ αποτέλεσε έμπνευση και αφορμή για την ίδρυση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, με τη νομική μορφή Μή Κερδοσκοπικού Σωματείου, που έγινε πραγματικότητα στις 8 Απριλίου 2014 στα Χανιά. Ο Σύνδεσμος αυτός αποτελεί "γέφυρα" πολιτιστικής διασύνδεσης και επικοινωνίας που ενώνει τα Ιστορικά Καφέ, διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση της υλικής και άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

kafe6Το 2020 θα φιλοξενηθεί στα Χανιά το 10ο ετήσιο διεθνές συμβουλευτικό Συνέδριο "Πολιτιστικές Διαδρομές" του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτό θα συμμετάσχουν, εκτός των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι από περισσότερες από 50 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης κ.λπ. Στο βίντεο της συνέντευξης που ακολουθεί θα ακούσετε τον οικοδεσπότη του "Καφέ Κήπος", κ. Βασίλη Σταθάκη, να περιγράφει πώς ξεκίνησαν αυτές οι "Πολιτιστικές Διαδρομές".

wckiposΤο 1998 ο Βασίλης Σταθάκης αναλαμβάνει νέος ιδιοκτήτης του "Καφέ Κήπος". Από τότε είναι ο οικοδεσπότης του Ιστορικού Καφέ και ξεκινά μια προσπάθεια διατήρησης της φιλοσοφίας του χώρου, προσαρμόζοντάς τον στα σύγχρονα πρότυπα και με σαφές όραμα για το μέλλον. Πάντα με σεβασμό στην παράδοση προσφέρει πρωτοπόρες υπηρεσίες παράλληλα με αρωματικό καφέ.