Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παύλος Κόρακας. Ένας αξιοθαύμαστος 86χρονος κατασκευαστής κοσμημάτων!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

pavloskorakasΕκπλήσσομαι καθημερινώς με τα διαμάντια που κρύβει στα σπλάχνα της η σημερινή ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που για πολλούς από εμάς είναι ήδη τελειωμένη! Χαίρομαι, συγχρόνως, που πολλά από αυτά τα διαμάντια αποκαλύπτονται σιγά σιγά μπροστά στα μάτια μου χωρίς εγώ να καταβάλλω καμμία προσπάθεια να σκάψω για να τα βγάλω στην επιφάνεια!

Ο Παύλος Κόρακας, 86 ετών σήμερα, γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Γεννημένος λίγο πριν ξεσπάσει ο αιματηρός δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, στερήθηκε, προτού ακόμη μετρήσει ένα χρόνο ζωής, τη μητρική αγκαλιά αφού η μητέρα του και ο πατέρας του χώρισαν και ο πατέρας του ανέλαβε την κηδεμονία του.

kosmimaΠριν προλάβει να μπει στην ηλικία των επτά ετών τα στρατεύματα του Γ΄ Ράϊχ ξεχύθηκαν στην Ευρώπη. Ο πατέρας του είχε φέρει ήδη στην Ελλάδα τον μικρό Παύλο και τον είχε κλείσει σε ένα σχολείο της οδού Πατησίων όταν τα γερμανικά στρατεύματα παρέλασαν στην Αθήνα και ύψωσαν τη σβάστικα στην Ακρόπολη. Ακολούθησε η πείνα, το φευγιό του πατέρα του στην Αίγυπτο, η κηδεμονία του μικρού Παύλου από ένα θείο του στη Ραφήνα και αργότερα από τον Γιώργο Κούκο, ένα μακρινό συγγενή της οικογένειας που ζούσε και εργαζόταν στην Κοκκινιά.

baouloΜεγαλώνοντας ο Παύλος, λόγω της γλωσσομάθειάς του, προσελήφθη σαν δόκιμος ρεσεψιονίστ, σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καίρου, αρχικώς, και της Ελβετίας αργότερα. Στη συνέχεια εργάστηκε σαν ιπτάμενος φροντιστής στην αμερικανική αεροπορική εταιρεία TWA και αργότερα προσελήφθη στην Ολυμπιακή του Ωνάση. Παράλληλα ασχολήθηκε με το μεγάλο μεράκι του, την κατασκευή μεταλλικών γυναικείων κοσμημάτων και χρηστικών αντικειμένων, όπως μπαούλα, κορνίζες καθρεπτών, φωτογραφιών κ.λπ. Όπως λέει ο ίδιος εξέθεσε τα κοσμήματα που κατασκεύαζε σε εκθέσεις στις Η.Π.Α, στη Γαλλία, στην Αγγλία, ακόμη και στην παγωμένη Ισλανδία! Κοσμήματά του φόρεσε ακόμη και η Τζάκυ Κέννεντυ-Ωνάση, ενώ διατηρούσε τρία καταστήματα, δύο εκ των οποίων στο Μοναστηράκι.

Σήμερα αφηγείται εικόνες της πολυτάραχης ζωής του και συγκινείται. Μοναδική του επιθυμία, προτού αναχωρήσει για το μεγάλο ταξίδι, είναι να δώσει τα πάνω από 400 κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα που έχει κατασκευάσει σε κάποιο μουσείο.