Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ναυπήγηση ξύλινου ηλεκτροκίνητου σκάφους από τον ταλαντούχο καραβομαραγκό Κώστα Χωριανόπουλο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

xorianopoulos3Στο ναυπηγείο-καρνάγιο-επισκευαστήριο και parking σκαφών της Patmos Marine συντελούνται μικρά και μεγάλα θαύματα που επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι αυτός ο λαός είναι ταλαντούχος και ικανός αλλά παραγκωνισμένος.

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μας στην Πάτμο πληροφορήθηκα ότι κοντά στην περιοχή των Αλυκών υπάρχει το παραδοσιακό ναυπηγείο  της Patmos Marine όπου ο Σαμιώτης καραβομαραγκός Κώστας Χωριανόπουλος ναυπηγεί ένα δεκάμετρο ξύλινο σκάφος το οποίο θα κινείται με μπαταρίες! Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ακτίνες του ήλιου θα μετατρέπονται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ σε ηλεκτρική ενέργεια και αυτή με τη σειρά της θα φορτίζει μια σειρά ειδικών μπαταριών οι οποίες θα ενεργοποιούν ένα κινητήρα 11 κιλοβάτ που θα ωθεί το σκάφος με ταχύτητα 7 περίπου κόμβων και θα του δίνει μια αυτονομία 10 ωρών!

xorianopoulos4Γόνος Σαμιωτών καραβομαραγκών, ο Κώστας, από παιδί κατάλαβε πως η ναυπήγηση ξύλινων σκαφών ήταν αυτή που θα τον απασχολούσε σε όλη του τη ζωή. Κάθισε λοιπόν και έμαθε την τέχνη κοντά σε έμπειρους καραβομαραγκούς και, παρά τις αντιρρήσεις των γυναικείων μελών της οικογένειεας, άνοιξε γρήγορα τα φτερά του εκτός Σάμου αναζητώντας κάτι περισσότερο από την πεπατημένη. Τα τελευταία 9 χρόνια εργάζεται στο ναυπηγείο της Patmos Marine και όπως φαίνεται από όσα λέει γι' αυτόν ο ένας των ιδιοκτητών, ο Σώζων Καμίτσης, ο Κώστας Χωριανόπουλος θα έχει μακρύ μέλλον στην τέχνη αυτή.

Ακούστε τι μου είπε ο Κώστας για τη ζωή του και το ηλεκτροκίνητο σκάφος που ναυπηγεί αυτή την εποχή.