Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Αντώνης Νταλλαρής και η Ρούλα Χατζηκωνσταντίνου μιλούν για τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο της Λέρου "Άρτεμις".

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

ntallaris2Ο Αντώνης Νταλλαρής εργάζεται στη Λέρο σαν ταχυδρομικός διανομέας αλλά στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική (παίζει, τραγουδάει και διδάσκει) και προεδρεύει του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "Άρτεμις". Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μου στη Λέρο μού μίλησε για τις ποικίλλες δραστηριότητες του συλλόγου "Άρτεμις" που έχει πολλές εγχώριες και διεθνείς περγαμηνές.

Η συζήτησή μας εμπλουτίστηκε με την παρουσία πέντε νεαρών οργανοπαικτών οι οποίοι έπαιξαν λύρα, λαούτο και τσαμπούνα, με τον δάσκαλό τους και πρόεδρο του Συλλόγου να παίζει και να τραγουδάει μαζί τους, ενώ τα σπίτια του Πλάτανου πίσω τους βάφονταν με τα παλ χρώματα της δύσης.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα, αλλά μου επιβεβαίωσε και ο Αντώνης Νταλλαρής, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Άρτεμις ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση των κατοίκων της Λέρου και τη δραστηριοποίησή τους σε κάθε μορφή Καλλιτεχνικής–Αθλητικής-Λαογραφικής δημιουργίας καθώς και την προβολή του νησιού της Λέρου.

Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον οργανωμένους και δραστήριους συλλόγους, όχι μόνο του Αιγαίου αλλά ολόκληρης της χώρας, και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για το έργο που προσφέρει στη διάδοση της λαϊκής κληρονομιάς μας.

roula1Στα πλαίσια αυτά οργανώνει φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής για τους νέους της Δωδεκανήσου (σε συνεργασία με τη Νομαρχία Δωδεκανήσου), πανηγύρια, χορευτικές συναντήσεις με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων, συναυλίες, εκθέσεις παραδοσιακής φορεσιάς, σεμινάρια παραδοσιακών χορών κ.α.

Το τμήμα παραδοσιακής μουσικής, στο οποίο μετέχουν δεκάδες μουσικοί και παραδοσιακοί τραγουδιστές κάθε ηλικίας, οι οποίοι συνοδεύουν τον σύλλογο σε κάθε του παρουσία εντός και εκτός Λέρου, αριθμεί μαζί με το χορευτικό τμήμα 420 μέλη. Με το τμήμα των εκδόσεων έχει προβεί στην έκδοση αρκετών βιβλίων που αφορούν την ιστορία και την προβολή του νησιού, ενώ με το τμήμα των μουσικών εκδόσεων ηχογράφησε cds που αφορούσαν την παραδοσιακή μουσική της Λέρου αλλά και ευρύτερα της Δωδεκανήσου.

Περισσότεροι από 550 κάτοικοι της Λέρου, κυρίως νέοι, δραστηριοποιούνται δημιουργικά αυτή την περίοδο στα τμήματα του συλλόγου ενώ στελέχη του (δάσκαλοι χορού, μουσικοί, τραγουδιστές, ερευνητές κ.α.) ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο συνεργαζόμενοι με διαφόρους φορείς του απόδημου Ελληνισμού καθώς και ξενων χωρών.

Ομολογώ πάντως ότι εξεπλάγην, και συγχρόνως ντράπηκα για τον ωχαδελφισμό των ελληνικών κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν άκουσα ότι η πολυτελής έκδοση του βιβλίου με τίτλο "Άρτεμις : "Μια ιστορία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Λέρο" χρηματοδοτήθηκε από τον Τούρκο επιχειρηματία Tarik Tuten! Αν και συγχαίρω τους Αντώνη Νταλλαρή και Tarik Tuten για τη φιλία τους και επικροτώ την υπέρβαση στη χρηματοδότηση της έκδοσης, εν τούτοις δεν μπορώ να κρύψω ότι διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την "ανιδιοτέλεια" αυτής της τουρκικής αβροφροσύνης.

Εκτός του ρομαντικού, δραστήριου και με όραμα Προέδρου του Συλλόγου, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και η χοροδιδάσκαλος σύζυγός του, η κυρία Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου, η οποία διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στους νέους αλλά και στους πιο μεγάλους σε ηλικία Λεριούς και Λεριές και κερδίζει τον συνομιλητή της με την ευφράδεια και τις γνώσεις της.

https://lerosisland.gr/listings/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF/

https://el-gr.facebook.com/artemisleros.gr

Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES" που μας ταξίδεψε στην όμορφη Λέρο.