Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Χοχλιοί στιφάδο με γλυκοπατάτα, χλέπες και πανσέτες στον ξυλόφουρνο από τη Γιώτα Κοντογιωργάκη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

giota8Όταν μου πρότειναν να συναντήσω τη Γιώτα Κοντογιωργάκη και να τη βιντεοσκοπήσω να μαγειρεύει, δεν μπορούσα να φανταστώ την έκταση του μαγειρικού της ταλέντου ούτε τον ξυλόφουρνο-έπιπλο στον οποίο ψήνει τα καρβέλια, τις χλέπες και τα φαγητά της. Πρόκειται για την παραδοσιακή κλασική νησιώτικη εστία (μαγειρειό ή φουρνόσπιτο) όπου μαζεύονταν τα μέλη της οικογένειας, έψηναν, έτρωγαν και περνούσαν την ώρα τους. Ένας εσωτερικός ξυλόφουρνος διαστάσεων 1,80 Χ 1,80 τον οποίο η Γιώτα διατήρησε και βελτίωσε μετατρέποντάς τον σε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με υπερυψωμένο δώμα και καμινάδα που ψάχνεις απεγνωσμένα να εντοπίσεις.

giota7Είναι χάρμα ιδέσθαι και ιδιαίτερη απόλαυση να βλέπεις τη Γιώτα Κοντογιωργάκη να ζυμώνει ψωμί ολικής άλεσης και χλέπες (παξιμάδια) και να τα ψήνει στον ξυλόφουρνο του σπιτιού της. Και ακόμη μεγαλύτερη να τη βλέπεις να μαγειρεύει χοχλιούς (σαλιγκάρια) στιφάδο με γλυκοπατάτα! Ένα κονσέρτο μαγειρικής όπου το ψωμί, τα ορεκτικά και το κυρίως γεύμα προσφέρονται στο τέλος την ίδια χρονική στιγμή ζεστά, λαχταριστά και κυρίως νόστιμα!

giota2Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια όσα κατέγραψε η βιντεοκάμερα, γι' αυτό θα σας αφήσω να απολαύσετε το πηγαίο ταλέντο αυτής της Λεριάς, χωρίς την οποία είναι αδιανόητο να μαγειρευτεί φαγητό σε πανηγύρι ή σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτεμις!