Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Νίκος Θεολογίτης. Η ζωή ξεκινά στα 88 με γέλιο, αισιοδοξία και όνειρα για το αύριο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

theologitis1Ποιος θα τολμήσει, βλέποντας αυτό το βίντεο, να χαρακτηρίσει υπερήλικα τον Αμοργιανό Νίκο Θεολογίτη;

Διανύοντας τα 88 έτη της ζωής του, ο απίστευτος αυτός άνθρωπος, συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε πρωί στο κτήμα, που διατηρεί σε ένα ύψωμα πάνω απ' το χωριό του, και να μένει εκεί όλη την ημέρα ασχολούμενος με τα ζώα και τα ζαρζαβατικά του.

Ασχολείται με την κτηνοτροφία, φτιάχνει δικό του κρασί και ψημένη ρακή - το φυσικό βιάγκρα, όπως την αποκαλεί γελώντας - οργώνει και καλλιεργεί τα χωράφια του, φτιάχνει τα δικά του ξυλοκάρβουνα, γράφει ποιήματα, σκαρώνει πονηρές μαντινάδες, κάνει δημόσιες σχέσεις στο εστιατόριό του - το "Πανόραμα", στα Θολάρια της Αμοργού - συνοδεύει την ορχήστρα τραγουδώντας, και εξομολογεί τις ... χωρισμένες πελάτισσες που δειπνούν στο "Πανόραμα"! "Οι γυναίκες διώχνουν τους άντρες τους γιατί είναι βιαστικοί στο σεξ!", λέει και γελάει με την καρδιά του.

theologitis2aΜου μίλησε για τα ζώα του. Μου έδειξε πώς μαζεύει τα αυγά που κάνουν οι κότες του και πώς τα προστατεύει συγχρόνως για να μην τα φάνε! Μου μίλησε για την πολεοδομία που του ζητάει να βγάλει άδεια για να σκεπάσει το μαντρί του με κεραμίδια, ενώ δεν ζητάει τίποτε για να το σκεπάσει με λαμαρίνα! Για τις φρούδες υποσχέσεις που του έδωσε ο Δήμος όταν του δώρισε ένα τμήμα απ' το χωράφι του του για να εγκαταστήσει δεξαμενή νερού που θα υδροδοτούσε τον οικισμό. Για την ψημένη ρακή που φτιάχνει με μέλι και είκοσι διαφορετικά βότανα. Για το μικρό χοιροστάσιο που κτίζει μόνος του προκειμένου να βάλει σ' αυτό δυο γουρουνάκια για να έχει την πηχτή και το παστό κρέας τους.

Και τι δεν μου είπε ο απίστευτος αυτός Αμοργιανός! Και όταν στο τέλος του είπα πως δεν θα πεθάνει ποτέ μ' αυτή τη ζωντάνια, την εργατικότητα και το χιούμορ που διαθέτει, μου απάντησε με τον γνωστό αφοπλιστικό του τρόπο που συνοδεύεται πάντοτε από ένα τρανταχτό γέλιο :

"Τι να πάω να κάνω εκεί;"

"Θα τους κάνεις άνω κάτω αν πας εκεί", του απάντησα, γελώντας μαζί του.