Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η Κυρά της Κίναρος κρατάει ζωντανή την Α.Ο.Ζ. του Αιγαίου σε πείσμα επίορκων πολιτικών!

Φωτο  - Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kinaros1Ό,τι και αν πει, ό,τι και αν γράψει κανείς για την Ειρήνη Θηραίου-Κατσοτούρχη θα είναι ασήμαντο μπροστά στο έργο που προσφέρει αυτή η ηρωϊκή γυναίκα στην Ελλάδα γενικότερα και στο Αιγαίο ειδικότερα.
 
eirini2Μετά τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου της Μικέ, σαν άλλη Κυρά της Ρω, ζει εντελώς μόνη στον ξερόβραχο της Κινάρου, με μόνη συντροφιά τη σκυλίτσα, τα κατσίκια και τις κότες της. Καθώς η Ειρήνη από την παιδική της ηλικία γνώριζε πώς να φέρνει βόλτα τα ζώα και τη γη, αυτήν επέλεξε ο αείμνηστος Γιώργης Θηραίος ανάμεσα στα έξι κορίτσια του για να αφήσει κληρονομιά το φτωχόσπιτο και τα χέρσα χωράφια στην Κίναρο.

spitakiΠηγαίνω στην Κίναρο από τις αρχές της δεκαετίας του '80, τότε που ζούσαν ακόμη οι γονείς της Ειρήνης. Τότε που κανείς δημοσιογράφος, κανάλι ή εφημερίδα γνώριζαν κατά πού πέφτει το νησάκι αυτό. Η Κίναρος έγινε γνωστή όταν έπεσε εκεί το ελικόπτερο και έχασαν τη ζωή τους τα τρία παλληκάρια που επέβαιναν σ' αυτό. Από τότε τους έπιασε ο πόνος τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς που άρχισαν να τρέχουν με σκάφη και ελικόπτερα, άλλοι για να αποτίσουν φόρο τιμής στους τρεις νεκρούς, και άλλοι για να κερδίσουν τη μάχη της "ενημέρωσης".

kinaros4Και στήθηκε μαρμάρινο μνημείο για τα τρία παλληκάρια (και πολύ καλά στήθηκε) αλλά η κυρά Ρήνη συνεχίζει να καταβάλλει φόρο, πάγεια τηλεφώνου και να πληρώνει τα βασικά της έξοδα και τα φάρμακα απ' τη σύνταξή της. Γιατί; Γιατί, όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Μικές, εδώ είμαστε να δείχνουμε την ελληνική σημαία στους τουρκαλάδες που πετούν από πάνω με τα αεροπλάνα τους!