Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Είναι μαγικά αυτά που συμβαίνουν στον ανεξάντλητο από εκπλήξεις Κόλπο της Καλλονής. Σ' αυτό το μοναδικό οικοσύστημα που παράγει τις πιο νόστιμες σαρδέλλες, τις πιο νόστιμες μπάφες, τα πιο νόστιμα όστρακα. Μύδια - χάβαρα τα λένε εδώ οι ντόπιοι ψαράδες - και κυδώνια, κυρίως, με τα χτένια, τις καλόγνωμες, τις φούσκες και τα άλλα όστρακα να απολαμβάνουν, προς το παρόν, καθεστώς προστασίας.
Υπάρχουν δύο τρόποι οστρακαλιείας στον κόλπο της Καλλονής. Με την κατάδυση ή με τη χρήση ειδικού "αρότρου" που "ξύνει" τον βυθό. Δράγα το λένε οι ψαράδες. Γύρω στα 20 καίκια "οργώνουν" κάθε μέρα τον βυθό του Κόλπου της Καλλονής και θαρρείς πως τα χάβαρα είναι ανεξάντλητα! Η δράγα φέρνει σε χρονικά διαστήματα των 10 περίπου λεπτών τη σακάδα της επάνω στο καίκι και μέχρι να έρθει η επόμενη το πλήρωμα κάνει τον καθαρισμό, τη διαλογή και τη συσκευασία.
Την πρώτη μέρα πήγα με τον Στέλιο Μολυβιάτη και τον γιο του Θανάση, ο οποίος εκτελεί χρέη δύτη. Ο Στέλιος ήταν ένας πολύ ταλαντούχος ξυλουργός αλλά η κρίση και οι αναποδιές τον έκαναν ψαρά. Και επειδή όταν ένας άνθρωπος είναι καλός σαν ξυλουργός δεν μπορεί παρά να είναι καλός σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται, έτσι και ο Στέλιος Μολυβιάτης έγινε ένας πολύ καλός ψαράς. Και το κυριότερο, ένας ψαράς συνειδητοποιμένος που γνωρίζει πολύ καλά πως αν σεβαστεί τη Φύση και τον τόπο που του δίνει το μεροκάματο, αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να αναπνέει και να παράγει.
Αυτή πάντως την αρμονική συνεργασία του ανθρώπου με τη Φύση φαίνεται πως κάποιοι κυβερνητικοί "αρμόδιοι" θέλουν να την διαταράξουν αφού, στο όνομα της "ανάπτυξης", σκέφτονται να εγκρίνουν αιτήσεις εταιρειών για μυδοκαλλιέργεια στον Κόλπο της Καλλονής! Θα ακούσετε στο επόμενο βίντεο τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Επαγγελματιών Αλιέων Λέσβου Παναγιώτη Νανίδη να καταγγέλει με λεπτομέρειες το έγκλημα το οποίο κάποιοι ετοιμάζονται να διαπράξουν, καταστρέφοντας το οικοσύστημα του Κόλπου της Καλλονής και αφήνοντας συγχρόνως χωρίς δουλειά 2.000 ανθρώπους της περιοχής που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα.
Είναι αλήθεια πάντως ότι εξεπλάγην στο άκουσμα της τιμής στην οποία αγοράζουν οι έμποροι τα χάβαρα και τα εξάγουν στη συνέχεια στην Ιταλία. Από 40 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό! Μια τιμή που δεκαπλασιάζεται μέχρι να φθάσει στις αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, όπου τα μύδια αποτελούν ένα ξεχωριστό πιάτο γκουρμέ που ακριβοπληρώνεται! Κάποιοι σίγουρα θησαυρίζουν, με τους ψαράδες να βγάζουν ένα μικρό μεροκάματο και να καλύπτουν μετά βίας τα ημερήσια έξοδα και τις τυχόν ζημιές στα εργαλεία της δουλειάς τους. "Δυστυχώς δεν μπορούμε να συννεοηθούμε μεταξύ μας ώστε να πουλάμε οι ίδιοι το προϊόν της δουλειάς μας", λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος...
Αισθάνομαι είναι η αλήθεια πολύ τυχερός, ευλογημένος θα έλεγα, που έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος και να συναναστρέφομαι με τους ανθρώπους του, να μοιράζομαι τις εμπειρίες τους, να πλουτίζω τις αναμνήσεις μου, να απολαμβάνω το ταξίδι της ζωής. Γιατί αυτό το ταξίδι είναι τελικώς που μετράει, αυτό που αξίζει...
Ευχαριστώ την εταιρεία "Blue Star Ferries", για την ευκαιρία που μας έδωσε να επισκεφτούμε για άλλη μια φορά τον μαγικό αυτό τόπο, και τους Στέλιο και Θανάση Μολυβιάτη για το μάθημα ζωής.