Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βράβευση του Εξπρές Σκοπελίτης για την προσφορά του στις Μικρές Κυκλάδες.

skopelitisΗ λατρεία που έγινε συνήθεια, μόνο που φέτος επιτέλους η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο. Κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Να τιμήσουμε ως Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το πρώτο πλοίο που μπαίνει στο λιμάνι μας.

Το είδαμε πέρυσι όταν – έστω και εκ παραδρομής λόγω διήμερου απαγορευτικού – τιμήθηκε το «Blue Star Delos» που μπήκε πρώτο στο λιμάνι της Νάξου και έκανε ποδαρικό για το 2020.

Ε, φέτος έγινε το αυτονόητο, αν και ο Νοτιάς είχε άλλη άποψη. Υπό δυνατή βροχή, το «Express Scopelitis» ήταν πιστό στο ραντεβού του. Λίγο πριν τις 11 το πρωί. Προερχόμενο από Κατάπολα (Αμοργός) – Κουφονήσια – Σχοινούσα – Ηρακλειά μπήκε με το γνωστό του στιλ στο λιμάνι της Νάξου.

Και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νάξου, Μάκη Μαυρογιάννη και αντιπροσωπεία του Λιμεναρχείου Νάξου ήταν επί της υποδοχής.  

skopelitis2Χαιρέτησαν τα μέλη του πληρώματος (σ.σ. οι μάσκες σε πρώτο πλάνο είναι η αλήθεια) και στη συνέχεια άνοδος στη γέφυρα του πλοίου. Ο cpt Γιάννης Φωστιέρης έχουμε την αίσθηση ότι πιάστηκε αδιάβαστος. Δεν είχε συνηθίσει κάτι τέτοιο. Πριν από δύο χρόνια, είχε βιώσει αντίστοιχη κίνηση από την ΕΑΣ Νάξου. Τώρα, έρχεται ο Δήμος. Η πρώτη φορά στα όσα χρόνια φιλοξενείται στο λιμάνι της Νάξου… Και η αλήθεια είναι ότι μόνο μία φορά το 2017 (σ.σ. τον πρόλαβε το Aqua Spirit) δεν είχε μπει πρώτο στο λιμάνι μας.

Μήπως αργήσαμε πολύ να τιμήσουμε ένα πλοίο που για την προσφορά του μιλάνε ακόμη και οι ξένοι με τα καλύτερα λόγια; Ας είναι. Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία είχε ένα θέμα με τη γέφυρα (σ.σ. βρήκε το κεφάλι του καθότι δίμετρος σχεδόν) παρέδωσε τα δώρα (σ.σ. μία εικόνα της Παναγίας, βασιλόπιττα και ένα καλάθι ακόμη με ποτά και γλυκίσματα) στον cpt Γιάννη Φωστιέρη αντάλλαξαν ευχές για καλές θάλασσες και γρήγορη έξοδο από την πανδημία.

Και στο τέλος; Οι αναμνηστικές φωτογραφίες. Για να βγάλουμε κι εμείς το ψωμάκι μας. Και όπως βλέπετε εκτός από τα στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου, τον Δήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον πρόεδρο της Κοινότητας Νάξου και τον καπετάνιο του πλοίου, παρών και ο Δημήτρης Σκοπελίτης, (γιος του ιδιοκτήτη Γιάννη)  που ακολουθεί με αγάπη τα βήματα της οικογένειας.

Ο ρόλος του Σκοπελίτη.

expresskopelitisΝα σημειώσουμε ότι τον «Σκοπελίτη» (σ.σ. που να μπλέκουμε με τα αγγλικά συνέχεια) τον έχουν πει «οξυγόνο» και «δώρο Θεού» για τα Κυκλαδονήσια και όχι άδικα. Από το 1956, όταν και ξεκίνησε τα δρομολόγιά του με καπετάνιους τους Δημήτρη («Καπετάν-Μήτσο») και Γιάννη Σκοπελίτη, ενώνει τη Νάξο και την Αμοργό με τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά) έχοντας δαμάσει αμέτρητες φουρτούνες στο Αιγαίο και εξυπηρετήσει αναρίθμητους επιβάτες, νησιώτες και τουρίστες. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Ο «Σκοπελίτης» είχε αναλάβει την ταχυδρομική γραμμή των Μικρών Κυκλάδων κι ακόμη μετέφερε τρόφιμα, ασθενείς όταν δεν επιχειρούσαν ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, εγκύους, ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα, φάρμακα και άλλα εφόδια, σε συνθήκες κατά τις οποίες πολλές φορές τα μικρά νησιά των λίγων εκατοντάδων κατοίκων ήταν αποκλεισμένα λόγω καιρού. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, που οι κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών χαρακτηρίζουν τον «Σκοπελίτη» ως βαπόρι-φαρμακείο, μανάβικο, αρτοποιείο, κρεοπωλείο, ταχυδρομείο και ό,τι άλλο χρειαστεί!

Στις μέρες μας ο «Σκοπελίτης», υπό την καθοδήγηση πλέον του Γιάννη Φωστιέρη και του Δημήτρη Σκοπελίτη, εξακολουθεί ατρόμητος να δαμάζει τα κύματα και να συνδέει τις Μικρές Κυκλάδες με τον έξω κόσμο, ενώ δεν παραλείπει να κάνει και το δικό του ρεκόρ με τα ποδαρικά στο λιμάνι της Νάξου κάθε Πρωτοχρονιά!

Πηγή : https://www.naxospress.gr/arthro/aktoploia/naxos-express-scopelitis-podariko-gia-2021-kai-vraveysi-apo-dimo