Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Πέρασε πολύς καιρός από τότε που πήγαμε τελευταία φορά στην Ερμιόνη και είχαμε ξεχάσει πόσο όμορφος οικισμός είναι. Η τωρινή μας επίσκεψη στην όμορφη αυτή περιοχή έγινε με αφορμή την συνέντευξη που ήθελα από καιρό να πάρω on camera από τον ζωντανό θρύλο της ταχυπλοίας και της ναυπηγικής Αρτέμη Αννίβα.
Η Ερμιόνη είναι αυτό που λέμε κωμόπολη-κούκλα. Συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με τη θάλασσα, διαθέτει μαρίνα και ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο, τόσο στη μια πλευρά της χερσονήσου που καταλαμβάνει, όσο και στην άλλη, και είναι πεντακάθαρη, με πληθώρα ελκυστικών χώρων εστίασης και διανυκτέρευσης. Μακριά από χαμηλοσυνταξιούχους πάντως αυτές οι πολυτέλειες. Εμείς δεν αλλάζουμε το εποχούμενο τσαντήρι μας ούτε με το πολυτελέστερο ξενοδοχείο και εστιατόριο!
Ήταν βεβαίως Πρωτομαγιά και με δυσκολία βρήκαμε ένα σημείο να στριμώξουμε το μεγάλο όχημα. Το μεσημέρι φάγαμε δίπλα στη θάλασσα, παρέα με τον Αρτέμη Αννίβα. Απίστευτη παρέα, αστείρευτες γνώσεις και αναμνήσεις από έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με την ταχυπλοία και τα πιο ξεχωριστά ταχύπλοα που έχουν ποτέ ναυπηγηθεί στην Ελλάδα. Τα Hannibal. Χαίρεται κανείς να τον ακούει. Για τον Αρτέμη όμως, τη ζωή του και τα Hannibal θα αναφερθώ εκτενώς στο επόμενο άρθρο μου.
Η Ερμιόνη βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αργολίδας, 85 km νοτιοανατολικά του Ναυπλίου, σε υψόμετρο 5 μέτρων. Ανήκει στην Επαρχία Ερμιονίδος, όπως φανερώνει και το όνομα. Είναι μια παράλια κωμόπολη με 2.505 κατοίκους και αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου, στον οποίο ανήκουν τα Δ.Δ. Ηλιοκάστρου και Θερμησίας. Η Ερμιόνη ανήκει στο Δ.Δ. Ερμιόνης, όπως και το μοναστήρι Άγιοι Ανάργυροι και οι οικισμοί, Αχλαδίτσα (Δάρδιζα), η Κουβέρτα και το Ποδάρι. Η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό κυρίως λόγω του νησιωτικού της χρώματος, αλλά στις αγροτικές καλλιέργειες και στην αλιεία. Η περιοχή Μανδράκια έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Το 1460 οι Βενετοί έχασαν το Άργος, που το κατέλαβαν οι Οθωμανοί του Μαχμούτ Πασά, αλλά διατήρησαν το Ναύπλιο και την νοτιότερη Αργολίδα και κράτησαν τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τον τρίτο Βενετοτουρκικό πόλεμο. Στον πόλεμο αυτό η Βενετία ηττήθηκε και η περιοχή του Ναυπλίου πέρασε στον Οθωμανικό έλεγχο (1540).
Η πρώτη Οθωμανική περίοδος ήταν περίοδος παρακμής για την περιοχή της Ερμιόνης. Το 1669 οι Βενετοί με την νίκη τους στον έκτο Βενετοτουρκικό πόλεμο αποκτούν τον έλεγχο ολόκληρης της Πελοποννήσου τον οποίο διατηρούν για διάστημα περίπου σαράντα ετών, μέχρι τον επόμενο Βενετοτουρκικό πόλεμο (1714).
Κατά την διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας (1714-1821) η Ερμιόνη γνωρίζει ανάπτυξη και λίγο πριν την επανάσταση του 1821 ο πληθυσμός της φτάνει περίπου τους 2.000 κατοίκους. Η Ερμίονη συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 και πολλοί Ερμιονίτες ενίσχυσαν τις επαναστατικές δυνάμεις που συγκροτήθηκαν στην περιοχή με αρχηγό τον Κρανιδιώτη Αρσένιο Κρέστα. Σημαντικοί αγωνιστές από την Ερμιόνη ήταν τα αδέλφια Γιάννης και Σταμάτης Μήτσας που συμμετείχαν σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική. Το 1827 ξεκίνησε της εργασίες της στην Ερμιόνη η Γ' Εθνοσυνέλευση η οποία ολοκληρώθηκε στην Τροιζήνα.