Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η μαγική λίμνη Μπελέτσι στις παρυφές της Πάρνηθας. Πώς θα πάτε, τι θα δείτε (και από ψηλά).

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

camper.kyknosΠολλοί κάτοικοι των Αθηνών, και του λεκανοπεδίου γενικότερα, αγνοούν ότι στις ανατολικές παρυφές της Πάρνηθας και σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Πλατεία Συντάγματος, υπάρχει η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 για να δημιουργηθεί απόθεμα νερού για έργα που την εποχή εκείνη κατασκεύαζαν στην περιοχή, αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.

Συνέπεια της κατασκευής της ήταν η αλλaγή χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες. Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε τα νερά της πηγής που βρίσκεται βορειότερα, αλλά και τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της λίμνης.

beletsiΗ λίμνη Μπελέτσι έχει μέγιστη διάμετρο 130 περ. μέτρα και μέγιστο βάθος 9, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της πριοχής καθώς σ' αυτήν συχνάζουν αποδημητικά πουλιά, πάπιες, χήνες, κυπρίνοι, χέλια και νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (trachemys scripta elegans) που έλκουν την καταγωγή τους από τις Η.Π.Α. και το Μεξικό και θεωρούνται πλέον εμπορεύσιμο είδος ως κατοικίδιο.

beletsipinakidaΗ περιοχή που περιβάλλει τη λίμνη Μπελέτσι ονομάζεται Ιπποκράτειος Πολιτεία έχει αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες. Το καταφύγιο στο οποίο άλλοτε φιλοξενούντο ελάφια είναι σήμερα άδειο, με μόνη μαρτυρία την πινακίδα που υπάρχει ακόμη στο παραβιασμένο συρματόπλεγμα της περίφραξης.

Για να φθάσει κανείς στη λίμνη Μπελέτσι πρέπει να ακολουθήσει την οδό Τατοίου, που ξεκινάει λίγο μετά την γέφυρα του κόμβου της Μεταμόρφωσης, να περάσει μπροστά από την αεροπορική neroxelonesβάση Τατοίου και να ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Αγία Τριάδα. Αν και είμαι, τρόπον τινά, εχθρός του gps, θα έλεγα ότι χωρίς τη βοήθεια αυτού του ηλεκτρονικού μέσου εύρεσης στίγματος και προορισμού ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να βρει τη λίμνη Μπελέτσι λόγω της ελλειπούς οδικής σήμανσης.

Το περιβάλλον πάντως της λίμνης, ιδίως την άνοιξη, είναι μαγικό και θυμίζει αλπικό τοπίο με τα πεύκα και τα αγριολούλουδα να πολιορκούν τις όχθες της! Τόσο κοντά στην αφιλόξενη Αθήνα και τόσο ανέλπιστα όμορφα!