Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Δεν είναι ίσως τυχαίο που ο Τζέφρυ Μινέϊκο Παπανδρέου επέλεξε το Καστελλόριζο για να ανακοινώσει την απόφασή του να θέσει τη χώρα υπό την εποπτεία του Δ.Ν.Τ. και των τροϊκανών ή των θεσμών, όπως θέλετε πείτε τους, το ίδιο είναι άλλωστε. Και δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η πανέμορφη αυτή γωνιά ελληνικής γης δεν υπάρχει στους ελληνικούς χάρτες ή έστω στους χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μέχρι τη Ρόδο μας ενδιαφέρει τι καιρό θα κάνει βρε αδελφέ. Ποιος νοιάζεται (μην πω κάτι άλλο) για το Καστελλόριζο!
Δεν άρχισα καλά, το ξέρω. Επέστρεψα άλλωστε με τα νεύρα μου, μολονότι η ψυχή μου είναι γεμάτη με όμορφες εικόνες από τον μαγικό αυτό τόπο στον οποίο έχουν το κουράγιο να μένουν (ακόμη) διακόσιες ψυχές, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες. Και έχω τα νεύρα μου για πολλούς και διαφόρους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και ο σπουδαιότερος. Για μένα τον παράξενο τουλάχιστον.
Το Καστελλόριζο είναι λοιπόν, αν δεν το ξέρετε, στρατιωτικοποιημένη περιοχή για τους Έλληνες επισκέπτες. Και ας ενδιαφέρεται, υποτίθεται, η εκάστοτε κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη και την άρση της απομόνωσής του. Τι εννοώ; Υπάρχουν πινακίδες οι οποίες προειδοποιούν ότι στο νησί απαγορεύεται η φωτογράφιση. Γιατί αναφέρθηκα μόνο στους Έλληνες επισκέπτες; Μα γιατί οι πινακίδες είναι γραμμένες μόνο στην ελληνική γλώσσα! Θαρρείς δηλαδή και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα φουσκωτά σκάφη των ειδικών δυνάμεων δεν επιτρέπεται να φωτογραφίζονται από Έλληνες πολίτες αλλά μόνο από αλλοδαπούς! Θαρρείς δηλαδή και οι Τούρκοι επισκέπτες, οι οποίοι είναι σαφώς περισσότεροι των Ελλήνων, δεν μπορούν να φωτογραφίσουν ό,τι τους κάνει κέφι. Ούτως ή άλλως ουδείς πρόκειται να τους ζητήσει ευθύνες επειδή δεν ξέρουν ελληνικά και, συνεπώς δεν γνωρίζουν τι λένε οι απαγορευτικές πινακίδες! Αρκεί να ανέβουν στο Παλαιόκαστρο και θα έχουν στο πιάτο όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Για να μην πω ότι οι Μεμέτηδες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά, με τη βοήθεια των δορυφόρων και των ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού και φωτογράφισης, ακόμη και τι βρακί φοράμε!
Το κερασάκι στην τούρτα έπεσε με την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής στρατιωτικού ο οποίος σταμάτησε το drone μου λίγο πριν απογειωθεί για να βιντεοσκοπήσει το "Νήσος Χίος" που εκείνη τη στιγμή έμπαινε στο λιμάνι του νησιού. Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του Λιμενικού Σταθμού είχε ενδώσει στα παρακάλια μου αλλά φαίνεται πως η ευθυνοφοβία του τον έσπρωξε να ενημερώσει τους στρατιωτικούς προϊσταμένους του για τον ατίθασο δημοσιογράφο που επιμένει να προβάλλει το Καστελλόριζο από αέρος.
"Δηλαδή αν ήμουν απέναντι, σήκωνα το drone και δεν το βλέπατε θα ήμουν εντάξει;", ρώτησα τον στρατιωτικό που ένοιωθε ανεβασμένος καθώς είχε συλλάβει επ' αυτοφώρω τον Έλληνα "κατάσκοπο".
"Αυτό είναι άλλο", απάντησε αμήχανα ο στρατιωτικός. "Σας καταλαβαίνω, αλλά εμείς εντολές εκτελούμε".
"Και για ποια αλήθεια σκάφη ανησυχείτε μήπως φωτογραφίσω; Τα φουσκωτά που είναι στο ντόκο; Όταν εγώ κύριε οδηγούσα παρόμοια σκάφη εσείς ίσως και να μην είχατε ακόμη γεννηθεί! Σιγά το κρατικό μυστικό!. Εδώ μπροστά στα μάτια των Τούρκων τουριστών βρίσκονται άλλωστε οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα φωτογραφίσουν".
Δεν απογειώθηκε τελικώς το drone, αλλά απογειώθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες και σας διαβεβαιώ ότι το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τους παπαγάλους των μέσων μαζικής εξαπάτησης, το Καστελλόριζο απειλείται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το έχουν περικυκλώσει, ενώ οι από αέρος παραβιάσεις του εναέριου χώρου του από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι συνεχείς. Ματσούκι που θέλετε... Ο κόσμος εδώ περιμένει πώς και πώς να δουλέψει τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, με τους τούρκους κυρίως τουρίστες, αλλά τα μέσα της διαπλοκής και της βλακείας τον χαβά τους.
Τέλος μ' αυτά. Ας μιλήσουμε λίγο για το Καστελλόριζο.
Κατ' αρχάς στο νησί υπάρχει πια κανονικό πρατήριο καυσίμων της ΕΚΟ, απαλλαγμένο από τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος. Βρίσκεται μάλιστα στο ιδεωδέστερο σημείο για τον εύκολο ανεφοδιασμό των τουριστικών, και όχι μόνο, σκαφών.
Το οδικό δίκτυο, αν και ελάχιστης χιλιομετρικής έκτασης, είναι μισοκατεστραμμένο και, όπως μου είπε ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης, είναι στο πρόγραμμα να επισκευαστεί.
Το πρόβλημα της υδροδότησης λύθηκε, κατά ένα μέρος, με τη λειτουργία μηχανής αφαλάτωσης που βρίσκεται δίπλα στο πρατήριο των καυσίμων. Το δίκτυο όμως είναι τόσο παλιό ώστε το νερό είναι ακατάλληλο ακόμη και για το πλύσιμο, όπως μου κατήγγειλαν κάτοικοι του νησιού. Για την λιμνοδεξαμενή, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο και ήταν τρύπια απ' την κούνια της, ούτε λόγος βεβαίως να γίνεται.
Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου του Βουνιού στηρίχτηκε στα πόδια του, μετά από μια πρόσφατη σχετικώς ανακαίνιση, αλλά η απουσία ανθρώπου να το κατοικήσει και να το συντηρήσει, σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει στην ανακαίνιση, ενδέχεται να το φέρουν και πάλι στην προηγούμενη κατάσταση της εγκατάλειψης.
Η γαλάζια σπηλιά παραμένει το κυρίως αξιοθέατο του νησιού και πηγή μεροκάματου για τους βαρκάρηδες που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην εντυπωσιακή αγκαλιά της σπηλιάς. Ο δικός μας βαρκάρης, ο κυρ Αντώνης, έδωσε εξ αρχής το στίγμα του. "Πρόσεχε πώς μπαίνεις στη βάρκα! Μπορεί να παραπατήσεις, να κτυπήσεις και να μου ζητάς μετά τα ρέστα! Πρώτα απ' όλα η ασφάλεια!". Μετά, καθώς κρατούσε τη λαγουδέρα, άρχισε την ξενάγηση. Δεν επέτρεπε δε σε κανένα, όσο μιλούσε, ούτε να αναπνεύσει!
Δεν μιλούσα, φόρτωνα μόνο. Κάποια στιγμή, καθώς ξεμπαρκάραμε στο νησάκι του Αγ. Γεωργίου, έσκυψα και του είπα στο αυτί για να μη μας ακούσουν οι υπόλοιποι και γίνει ρεζίλι. "Το quick stop πρέπει να είναι στερεωμένο επάνω σου κυρ Αντώνη. Δεν προσφέρει τίποτε καθώς είναι κρεμασμένο στον κινητήρα. Αν πέσεις κατά λάθος στη θάλασσα, βράσε όρυζα", του είπα, Ήθελε να ανοίξει η γη να τον καταπιεί ο "έμπειρος". "Έχεις δίκιο 100%", κατάφερε μόνο να ψελλίσει...
Στο Παλαιόκαστρο και οι δύο μεταλλικές πόρτες εισόδου είναι περιέργως καλής κατασκευής, αλλά ξεκλείδωτες, σε αντίθεση με το μοναστήρι του Άη Γιώργη που είναι κλειδωμένο και τα κλειδιά έχει ο ταξιτζής. Δεν ξέρω αν αυτό είναι για καλό ή για κακό. Το προτιμώ πάντως από κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχουν καθόλου πόρτες ή όπου το κόστος επίσκεψής τους μπορεί να ανέλθει και στα 12 ευρώ! Όπως π.χ. στο κάστρο της Λίνδου όπου θα έπρεπε, κανονικά, μέσα στην τιμή αυτή να συμπεριλαμβάνεται και η ξενάγηση. Μας βλέπουν οι ξένοι και γελάνε...
Κατά τα άλλα το Καστελλόριζο, όπως και τα περισσότερα άλλωστε νησιά του Αιγαίου, πάσχει από Δημοτική εκπροσώπηση, ενώ ο προηγούμενος Δήμαρχος εξέπεσε του αξιώματός του μετά την τελεσίδικη καταδίκη του από δικαστήριο της Ρόδου για κακή οικονομική διαχείρηση. Η διάδοχη κατάσταση πάντως φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη λήψη αποφάσεων καθώς, αν και κέρδισε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, διαθέτει μικρότερο αριθμό συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο!
Τραγικό είναι τέλος το εισιτήριο των 35 ευρώ κατ' άτομο που χρεώνουν τα σκάφη που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο Kas της Τουρκίας, δεδομένου ότι η απόσταση δεν υπερβαίνει τα 2 ν. μίλια! Θέλαμε να κάνουμε μια βόλτα ως εκεί και να φάμε ένα κεμπάπ και μια τσομπάν σαλάτ, αλλά 70 ευρώ είναι πολλά μπρε καρντάς! Σκεφτείτε ότι πληρώσαμε 80 ευρώ για να πάμε δύο άτομα, μαζί με το μηχανάκι, από τη Ρόδο στη Σύμη με το ταχύπλοο! Και η απόσταση δεν είναι 2 αλλά 20 ν. μίλια!