Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η πυραμίδα του Ελληνικού, το Κεφαλάρι του Άργους και οι εκβολές του ποταμού Ποντίνου στους Μύλους.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

pyramidaΗ πυραμίδα του Ελληνικού βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη του Άργους και ένωνε στην αρχαιότητα το Άργος με την Τεγέα. Η χρονολόγησή της έγινε αντικείμενο διαφωνιών, με την πιο ισχυρή άποψη να τοποθετεί το κτίσμα στον τέταρτο π.Χ. αιώνα. Ο καθηγητής Ιωάννης Λυριτζής, ο οποίος διεξήγαγε το 1991 έρευνα με νέα μέθοδο χρονολόγησης, απεφάνθη ότι η ηλικία των κτισμάτων τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Θωερία η οποία ωστόσο αμφισβητήθηκε από τον καθηγητή Αδαμάντιο Σαμψών ο οποίος υποστήριξε ότι το μνημείο κτίστηκε επάνω στα θεμέλια κτιρίου της πρωτοελλαδικής εποχής, συνεπώς κτίστηκε σε μετέπειτα από αυτήν χρόνο.

kefalariΈχουν επίσης διατυπωθεί διάφορες θεωρίες ως προς την χρήση της πυραμίδας, με άλλους να υποστηρίζουν ότι χρησίμευε ως τύμβος και άλλους ότι χρησίμευε ως οχυρό ή φρυκτωρία. Ο Παυσανίας το αναφέρει σαν οικοδόμημα διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες και το θεωρούσε τάφο των πολιτών που έπεσαν στη μάχη πολεμώντας για την εξουσία.

Αντιγράφω απ' το διαδίκτυο το σχόλιο του Νεκτάριου Παπασπύρου, το οποίο προσυπογράφω :

pontinos"Προσωπική μου άποψη είναι ότι το σημαντικό δεν είναι πότε και γιατί κτίστηκε η πυραμίδα του Ελληνικού, αλλά γιατί και ως πότε θα παραμείνει έτσι όπως είναι σήμερα. Ξεχασμένη δηλαδή από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με χορταριασμένο περίβολο και χωρίς δυνατότητα προφύλαξής της αφού όποιος θέλει μπαίνει μέσα χωρίς κανείς να τον ελέγχει και χωρίς κυρίως κανείς να τον ενημερώνει για την αρχαιολογική αξία του κτίσματος. Θα πω κάτι τετριμμένο αλλά όντως έτσι είναι. Αν αυτό το κτίσμα ήταν στο εξωτερικό η τύχη του θα ήταν πολύ διαφορετική".