Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν με το τραινάκι του Πηλίου και ξεναγό τον σταθμάρχη Γιώργο Αποστολέρη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mileai2Παρατείναμε την παραμονή μας στον Βόλο γιατί η πρόταση μιας βόλτας με το τραινάκι του Πηλίου από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές και ξεναγό τον σταθμάρχη και φίλο μου Γιώργο Αποστολέρη ήταν κάτι περισσότερο από δελεαστική.

lexoniaΔιανυκτερεύσαμε την προηγούμενη νύχτα στον σιδηροδρομικό σταθμό των Άνω Λεχωνίων, αφού προηγουμένως αποτελειώσαμε το σπεντζοφάϊ που είχε μείνει στο ψυγείο, βγάζοντας τραπέζι και καρέκλες έξω απ' το αυτοκινούμενο στην παραλία Πλατανίδια. Ξεχάσαμε για μια στιγμή πως διανύαμε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με τον καιρό να παραπέμπει περισσότερο στις πρώτες ημέρες της άνοιξης!

gatzeaΔεκαπέντε περίπου επιβάτες συγκεντρώθηκαν την επομένη το πρωί έξω απ' το, πετρελαιοκίνητο πλέον, τραινάκι του Πηλίου, που αναχώρησε στις 10 ακριβώς με το σήμα του σταθμάρχη Γιώργου Αποστολέρη, ο οποίος επιβιβάστηκε κι' αυτός μαζί μου στο μπαλκονάκι του τελευταίου βαγονιού. "Από αυτό το σημείο θα πάρεις τα καλύτερα πλάνα", μου είπε χαμογελώντας με νόημα.

gefyraΉταν ένα ταξίδι ηδονιστικά αργό, επάνω σε σιδηροτροχιές που απέχουν μεταξύ τους 60 μόλις εκατοστά του μέτρου. Ένα ταξίδι 90 λεπτών, από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, που αφήνει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ρομαντισμού σε ένα ταξίδι στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι από αυτά τα ταξίδια που προλαβαίνεις να σκεφτείς και να δεις από πού περνάς, να ζωντανέψεις μνήμες που έχουν κοιμηθεί, τους ήχους του ατμοκίνητου "μουντζούρη" των παιδικών σου χρόνων, με μια διαδρομή που διαπερνά κυριολεκτικώς το δάσος και δεν σε πνίγει με τα ψηλά κτίρια και τους θορύβους των πόλεων.

mileai3Το τραινάκι του Πηλίου, που δεν είναι πια ατμήλατο αλλά μια ρέπλικα του "μουντζούρη", κάνει μια ενδιάμεση δεκαπεντάλεπτη στάση στην Άνω Γατζέα και στις 11.30 φθάνει στις Μηλιές. Παραμένει εκεί για τρισήμιση περίπου ώρες και στις τρεις το απόγευμα αναχωρεί για το ταξίδι της επιστροφής. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 18 ευρώ ανά άτομο (μετ' επιστροφής) και καλό είναι να lexonia2τηλεφωνήσετε πρώτα στο τηλέφωνο 14511 (ώρες λειτουργίας 06:30-22:00 καθημερινά) ή στο 24210.39.723 για να μάθετε ποιες ημέρες εκτελούνται δρομολόγια. Δεν θα γράψω περισσότερα γιατί τόσο η ξενάγηση του Γιώργου Αποστολέρη όσο και τα πλάνα που τράβηξα κατά την διάρκεια αυτής της μαγικής διαδρομής, θα ικανοποιήσουν πιστεύω και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.