Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σύντομη περιήγηση στο Μητροπολιτικό Περιβαλλοντικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση.

Κάμερα - Drone - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Χρέη ξεναγού εκτέλεσε ο στρατιωτικός ε.α. Δημήτρης Δούκας.

parkotritsi2Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» χωροθετείται στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα, το Central Park στη Νέα Υόρκη 3.410 στρέμματα, ενώ ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000-16.000 επισκέπτες τα σαββατοκύριακα, και ακόμη περισσότερους σε μέρες αργιών ή μεγάλων εκδηλώσεων.

parkotritsi3Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο.

Η πρόσβαση στο Πάρκο γίνεται μέσω πέντε κύριων εισόδων. Οι δύο βρίσκονται στα ανατολικά, επί της λεωφ. Δημοκρατίας (είσοδοι Α: Μουστακλή και Β: Δημοκρατίας), μία στα νότια, επί της οδού Μπίμπιζας (είσοδος Γ: Μπίμπιζα) και δύο βρίσκονται στα δυτικά, επί της λεωφ. Φυλής (είσοδοι Δ: Φυλής νότια και Ε: Φυλής βόρεια).

Πηγή πληροφοριών : http://parkotritsis.gr/

Το σχόλιο ενός ανώνυμου επισκέπτη με το οποίο συμφωνώ απολύτως :

"Πολύ ωραίο πάρκο όπου μπορείς να πας με την οικογένειά σου ή με τους φίλους σου για βόλτα ή και μόνος σου για περπάτημα και τρέξιμο μέσα σε καταπράσινες διαδρομές. Μπορείς να δεις και τον Πύργο της βασίλισσας Αμαλίας (με εισιτήριο) από την εποχή του Όθωνα. Ακόμα θα βρεις τεχνητή λίμνη, γεφυράκια, ενοικιαζόμενα ποδήλατα, τρεις καφετέριες, εκκλησάκια. Θα του έβαζα 5 αστέρια αν ήταν πιο περιποιημένο και όχι σχεδόν παρατημένο. Ανεκμετάλευτος ο καλύτερος πνεύμονας πρασίνου στα δυτικά προάστεια..."