Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Την επίσκεψη στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, που δεν κατόρθωσα να κάνω πέρυσι, έκανα αυτή τη φορά κατά την διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μας στη Σάμο.
Η προσπάθειά μου να βιντεοσκοπήσω το Όρυγμα συνάντησε πολλά εμπόδια. Από πού αλλού; Από το Υπουργείο Απολίτιστων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου.
Ο υπάλληλος με τον οποίον επικοινώνησα μου είπε ότι πρέπει να συμπληρώσω μια αίτηση και να ζητήσω την άδεια βιντεοσκόπησης, την οποία θα μου έδινε η Υπηρεσία αφού θα κατέβαλα κάποιο χρηματικό ποσό, ανάλογα με την περίπτωση.
Στις εύλογες ενστάσεις μου ο κύριος με τον οποίο μίλησα με παρέπεμψε στον σχετικό νόμο που ρυθμίζει όλα αυτά τα θέματα. Τον παρακάλεσα να μου στείλει με e mail το εν λόγω Φ.Ε.Κ., κάτι το οποίο και έκανε.
Και τι διαπίστωσα; Το άρθρο 2, εδάφιο 2 του νόμου που έχει δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ. με αρ. Φύλλου 3046 και ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011, ορίζει ότι : "Η κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία, εκθεσιακούς χώρους μουσείων και συλλογές, με φορητή ερασιτεχνική μηχανή, συμβατική ή ψηφιακή, πραγματοποιείται ατελώς εφ' όσον η ταινία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς - εμπορικούς σκοπούς."
Σταματήστε να επιδιώκετε λοιπόν το "ψάρωμα" των εν αγνοία τελούντων πολιτών κ.κ. του Υπουργείου Απολίτιστων όταν θέλουν να βιντεοσκοπήσουν με μια απλή Go Pro την αρχαία τους πολιτιστική κληρονομιά, και μην επικαλείστε πνευματικά τάχα δικαιώματα! Πνευματικά δικαιώματα στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μάλιστα θα έπρεπε να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους εντελώς δωρεάν. Κάτι που είχε νομοθετήσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και κατήργησε o Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης που την διεδέχθη.