Σε έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του πρώην υπαλλήλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου Ν. Λ. του Ι., πρωταγωνιστή του σκανδάλου που εκτυλίχθηκε στην κινητή μονάδα της τράπεζας στην Κάσο, προχωρεί η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, σε εκτέλεση απόφασης που έλαβε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος, όπως διαπιστώθηκε χθες, έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που του τέθηκαν μετά την απολογία του τον Αύγουστο του 2012. Είχε αφεθεί συγκεκριμένα ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του. Ο κατηγορούμενος ταξίδεψε ωστόσο στην Αμερική, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα, και χθες επιχείρησε να εκπροσωπηθεί στην προγραμματισμένη δίκη για την υπόθεση δια πληρεξουσίου σε δικηγόρο της Ρόδου. Η εξουσιοδότησή του μάλιστα αυτή κρίθηκε απαράδεκτη καθώς δεν έφερε βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από πρεσβεία της χώρας μας.
Το δικαστήριο αντικατέστησε έτσι τους περιοριστικούς όρους με προσωρινή του κράτηση, ενώ ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, για το ενιαίο της κρίσης, καθώς συγκατηγορούμενοι του είναι ακόμη τρία άτομα, οι δικηγόροι των οποίων απείχαν από τα καθήκοντα τους, για την 15η Ιουνίου 2017.
Θυμίζουμε ότι η τράπεζα υποστήριξε ότι ο υπάλληλός της ανελάμβανε διάφορα ποσά από τους λογαριασμούς καταθέσεων διαφόρων καταθετών – πελατών συνολικού ποσού 591.595,89 ευρώ.
Κατήγγειλε ακόμη ότι διέθεσε υπό τύπον ιδιωτικών εξωτραπεζιτικών δανείων σε διάφορους κατοίκους της Κάσου το συνολικό ποσό των 730.138,11 ευρώ, για ικανοποίηση προσωπικών αναγκών τους, εν αγνοία της τράπεζας και χωρίς παραστατικά της, ενεργώντας παράνομες αναλήψεις από καταθετικούς λογαριασμούς.
Την 14η Μαρτίου 2006 μετέβη αιφνιδιαστικά, χωρίς προειδοποίηση, στην Κάσο από το κατάστημα της Καρπάθου η υπάλληλος της τράπεζας Στ. Χ. για να αντικαταστήσει τον παραπάνω υπάλληλο, ο οποίος θα αναχωρούσε με άδεια. Η υπάλληλος διεπίστωσε κατά την παράδοση του κεντρικού ταμείου της θυρίδας έλλειμμα 65.000 ευρω,́ το οποίο ανέφερε αμέσως τηλεφωνικά στο διευθυντή Καρπάθου, ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια τη Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας στη Ρόδο και αμέσως διετάχθη ο διευθυντής εσωτερικού ελέγχου Ι. Χ. για γενικό έλεγχο και διαπίστωσε τις ως άνω ατασθαλίες.
Σχόλιο "Rib and Sea".
Υπενθυμίζω ότι ο επιχειρηματίας Ηλίας Μαυρικάκης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο τραπεζικό αυτό σκάνδαλο, μου παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Κάσο το καλοκαίρι του 2013. Στη συνέντευξη εκείνη ο Ηλίας Μαυρικάκης είχε αναφερθεί στον συγκεκριμένο τραπεζικό υπάλληλο, ενώ καταγγέλει συνεχώς, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, τις παράνομες πράξεις του υπαλλήλου αυτού (ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου του από την χώρα), αλλά και ανώτερων στελεχών της εν λόγω τράπεζας, που σαν αποτέλεσμα είχαν να χορηγηθούν παρανόμως δάνεια σε άτομα που δεν τα εδικαιούντο (και τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν) και, συγχρόνως, να αδειάσει ο δικός του (και όχι μόνο) καταθετικός λογαριασμός!
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο και την συνέντευξη του Ηλία Μαυρικάκη : http://www.ribandsea.com/waves/1393-titloi-telous-gia-tin-synetairistiki-trapeza-dodekanisou
Η υπόθεση εκείνη πήρε νέα τροπή, ένα χρόνο αργότερα, όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ανέθεσε σε πραγματογνώμονα την εξέταση της πτυχής του σκανδάλου που εκτυλίχθηκε στο υποκατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, στην πλατεία Ακαδημίας : http://www.ribandsea.com/waves/1533-nea-stoixeia-gia-to-skandalo-tis-synetairistikis-trapezas-dodekanisou
Ιωσήφ Παπαδόπουλος