Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Δέκα τρία μόλις χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, στο χωριό Αλικιανός, βρίσκεται η γέφυρα του Κερίτη που κτίστηκε πάνω από τον ομώνυμο ποταμό. Η γέφυρα, πετρόκτιστη και τρίτοξη, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Και λέω αποτελούσε γιατί κείτεται πλέον σε ερείπια εξ αιτίας της ολιγωρίας και αδιαφορίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Κτίστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Αλικιανού στη διαδικασία κατασκευής, αλλά και με την αμέριστη φροντίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ανακηρύχθηκε ως νεώτερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έχει ενταχθεί στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος ως «αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη». Δυστυχώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία εξαντλεί την ευαισθησία και την αυστηρότητά της όταν κάποιο drone πετάξει πάνω από έναν αρχαιολογικό χώρο και αδιαφορεί πλήρως όταν ο ίδιος αρχαιολογικός χώρος καταρρέει εξ αιτίας της αδιαφορίας της!
Η γέφυρα όμως αποτέλεσε και θα αποτελεί πάντοτε ένα αιώνιο μνημείο τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους αγωνιστές της ελευθερίας. Στον χώρο αυτό, την 1η Αυγούστου του 1941 καταγράφηκε μία από τις πλέον επαίσχυντες πράξεις μίσους και βαρβαρότητας εκ μέρους των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, όταν 118 άνδρες από τον Αλικιανό, τα Νέα Ρούματα, το Ορθούνι, τις Καρές, τον Πρασέ, το Φουρνέ, το Σκινέ και το Βατόλακκο εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους Ναζί με την κατηγορία της αντίστασης. Στην είσοδο του χωριού, το μνημείο των 118 εκτελεσθέντων στέκεται εκεί για να θυμίζει ότι ο αγώνας για την ελευθερία ποτίστηκε με αίμα αδούλωτων ψυχών. Οι γερμανοί κατακτητές έδωσαν και σ' αυτή την περίπτωση δείγμα του ελεεινού χαρακτήρα τους αφού δεν σκέφτηκαν ούτε τους τρεις ανάπηρους χωρικούς με τα προσθετικά μέλη!
Την ξενάγησή μου στον χώρο της γέφυρας που έχει καταρρεύσει ανέλαβε ένας κάτοικος του Βατόλακκου, ο Μανώλης Αβαράκης, ο οποίος ηγείται του ομώνυμου Πολιτιστικού Συλλόγου, δεν μασάει τα λόγια του και κατονομάζει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της καταστροφής. Ακούστε τι κατέθεσε μπροστά στον φακό της βιντεοκάμερας.