Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Χαμός με την είσοδο αστυνομικών σε αίθουσα κινηματογράφου, όπου διαπίστωσαν ότι την ταινία Joker παρακολουθούσαν ανήλικοι κάτω των 18 ετών, ενώ η ταινία είχε χαρακτηρισθεί αρμοδίως ως κατάλληλη για τους άνω των 18 ετών. Οι υπάλληλοι του υπουργείου που κατήγγειλαν το περιστατικό θα ελεγχθούν πειθαρχικώς, καθότι … υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους. Κατακεραυνώθηκε ως αναχρονιστικός ο μεταξικός νόμος που ορίζει ποιοί είναι ανήλικοι για τους σκοπούς παρακολούθησης ταινιών. Νόμο που στην ουσία επικύρωσε ο νόμος 3905/2010 προβλέπων ποινές για τους παραβάτες του μεταξικού νόμου.
http://makpress.blogspot.com/2019/10/blog-post_542.html
Καλή ταινιούλα, δε λέω. Αποτυπώνει τη θλιβερή πραγματικότητα και έχει φοβερή ηθοποιία.
Ο νόμος έδωσε δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 17. Άρα, είναι ώριμοι. Ξέχασε, όμως, ο «προοδευτικός» νομοθέτης να τροποποιήσει και τον μεταξικό νόμο.
Από την άλλη ο φρεσκότατος Κώδιξ Ποινικής Δικονομίας, επί δεκαετίες κυοφορηθείς, κατήργησε το όριο των 17 ετών, προκειμένου να είναι ο μάρτυς άνευ άλλου τινός ικανός για μαρτυρία. Γράφει σχετικώς
«Άρθρο 226. - Διατυπώσεις των μαρτυρικών καταθέσεων.
2. Αν ο μάρτυρας είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών, εκείνος που τον ανακρίνει καταγράφει κατά λέξη στην έκθεση και τις ερωτήσεις που του απευθύνει».
Προς τι αυτή η ρύθμιση; Μήπως, επειδή είναι ενδεχόμενο να μην έχει αντιληφθεί ο 17 ετών και 10 μηνών μάρτυς την ερώτηση ή να έχει παρασυρθεί από ερωτήσεις του ανακριτή και απαντήσει άλλ’ αντ’ άλλων; Αν είναι έτσι, πώς είναι δυνατόν να έχει δικαίωμα ψήφου ο 17χρονος; Αν είναι έτσι, γιατί να μπορεί να δει την ταινία ο κάτω των 18 ετών που διατρέχει τον κίνδυνο να παρασυρθεί από τα μηνύματα μίας ταινίας με πολλή βία;
Πάντως, οι οίκοι μας αναβαθμίζουν, ενώ εμείς εντάσσουμε 7.000 περιοχές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Μετά την πάροδο 37 ετών από τη θέσπιση των αντικειμενικών αξιών.
Κερδάμε σε όλα τα μέτωπα αδέλφια εκτός από το Joker.