Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Covid-19 και το Αποκριάτικο Πάρτυ των 1500+ Ατόμων του ΙΣΑ της 23ης Φεβρουαρίου.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

1 isa party 10JAN2020 announcement2 forma isa partyΣτις 10 Ιανουαρίου 2020, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αναρτά στην ιστοσελίδα τού Συλλόγου δημοσίευση με την οποία γνωστοποιεί την για τρίτη χρονιά διοργάνωση μεγάλου αποκριάτικου πάρτυ για τις οικογένειες των γιατρών-μελών του που έχουν παιδιά έως 12 ετών. Ως ημερομηνία υλοποίησης της εορτής αναφέρεται η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν σε ειδική online φόρμα τα στοιχεία των ιδίων και των παιδιών τους.
https://www.isathens.gr/syndikal/8851-dilwsi-symmetoxis-apokriatiko-party.html

3 dt isa 24FEB2020 party doneΗ αποκριάτικη γιορτή του ΙΣΑ έλαβε χώρα την 23 Φεβρουαρίου 2020 στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου HELEXPO στο Μαρούσι. Στις 24 Φεβρουαρίου, το Γραφείο Τύπου του ΙΣΑ, με δελτίο τύπου, ανακοίνωσε πως η αποκριάτικη γιορτή του Συλλόγου “πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία”. Στην ίδια ανακοίνωση αποκαλύπτεται ότι στη γιορτή συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα, μικροί και μεγάλοι.
https://www.isathens.gr/syndikal/8909-apokriatiko-party-2020.html

4 dt isa 24FEB2020 corona virous alertΤην ίδια ημέρα, ήτοι την 24η Φεβρουαρίου 2020, το Γραφείο Τύπου του ΙΣΑ δημοσιεύει ανακοίνωση με τίτλο: “Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του, για την εξάπλωση του ιού COVID-19 στην Ιταλία και συνιστά στα μέλη του να βρίσκονται σε εγρήγορση”.
https://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/8911-coronavirus-covid-19.html

Τη δημοσίευση της ανακοίνωσης συνοδεύουν τέσσερα (4) τεύχη αναλυτικών Οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε αρχεία pdf, τα οποία φέρουν ημερομηνία παραγωγής την 12η Φεβρουαρίου 2020 και αφορούν στη διαχείριση της καταστάσεως του κορωνοϊού: Τα τεύχη επιγράφονται ως εξής:

1) Εκτίμηση αναγκών σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας για τη φροντίδα ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού (2019-nCoV)
2) Οδηγίες για την εργαστηριακή διερεύνηση για το νέο κοροναϊό 2019-nCoV
3) Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας και
4) Οδηγίες για τη διαχείριση νεκρών σωμάτων.

Από τη συγκεκριμένη δημοσίευση και το συνοδευτικό υλικό προκύπτει ότι ο ΙΣΑ γνώριζε -αρκετά πριν την πραγματοποίηση της αποκριάτικης γιορτής του- την κρισιμότητα της κατάστασης και την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, και ως εκ τούτου είχε υποχρέωση να προστατέψει την υγεία των μελών του και των οικογενειών τους, όπως και των πολιτών.

Αντ’ αυτού, η Διοίκηση του ΙΣΑ, για λόγους προφανώς προσωπικής προβολής και ικανοποίησης ιδιοτελών συνδικαλιστικών και πολιτικών σκοπών, εν γνώση της, εξέθεσε στους κινδύνους του ιού την υγεία των μελών του και των οικογενειών τους και όσων άλλων συμμετείχαν στην αποκριάτικη εορτή του Συλλόγου, περισσοτέρων από 1.500 άτομα.

Στις 25 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσεως του κορωνοϊού. Προφανώς, ο κ. Πατούλης, τόσο με την ιδιότητα του Προέδρου του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας όσο και με την ιδιότητα του Κυβερνήτη της πολυπληθέστερης Περιφέρειας της χώρας γνώριζε πολύ νωρίτερα τι εστί κορωνοϊός και ποιος ήταν ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, ο κ. Πατούλης και όλο το ΔΣ του ΙΣΑ δεν θεώρησαν σκόπιμο να ακυρώσουν το αποκριάτικο πάρτυ τους.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πατρέων υποχρεωνόταν -για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας- να ακυρώσει το Πατρινό Καρναβάλι, ένα μείζονος πολιτιστικής και οικονομικής αξίας γεγονός για τον ίδιο το Δήμο και τους δημότες του. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη ΠΝΠ της 25/2/2020, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την “προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και περίκλειστων χώρων συγκέντρωσης κοινού” (Άρθρο 2, ΠΝΠ, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αρ. Φύλλου 42). Και μην μου πείτε ότι ο κ. Πατούλης και ο ΙΣΑ δεν γνώριζαν ότι μετά από δυο μέρες -από το Καρναβάλι του ΙΣΑ- θα έβγαινε ΠΝΠ που θα θεωρούσε υψηλού κινδύνου και θα απαγορεύει τα δρώμενα τύπου “Πάρτυ ΙΣΑ”!

5 dt isa 26FEB2020 ekstrateia emhmervshw isaΣτις 26 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες μετά την αποκριάτικη γιορτή του Συλλόγου, το Γραφείο Τύπου του ΙΣΑ, με δημοσίευμά του, αναγγέλλει την έναρξη “Εκστρατεία ενημέρωσης από τον ΙΣΑ σχετικά με την πρόληψη της λοίμωξης από τον 2019-nCoV”. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ΙΣΑ, στο πλαίσιο της Εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί για την πρόληψη της λοίμωξης από τον 2019-nCoV, έχει εκδώσει φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας ενώ έχει αποστείλει στα μέλη του οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού.
https://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/8917-odigeies-prolipsis-coronavirus.html

Στο δημοσίευμα αναφέρονται, επίσης, τα ακόλουθα:

Ο ΙΣΑ απευθυνόμενος στα μέλη του, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και στους πολίτες τους καλεί με σύνεση και ευσυνειδησία να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, τηρώντας τα παρακάτω 7 βήματα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην ιδιωτική τους δραστηριότητα:

6 fyladio isa covid1ο Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και αποφυγή επαφής με τα χέρια της μύτης μας, του στόματος μας και των ματιών μας
2ο Κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε με ένα χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα μας. Μετά απόρριψη του χαρτομάντηλου σε κλειστό κάδο και πλύσιμο των χεριών
3ο Αποφυγή στενών επαφών ιδιαίτερα όταν έχουμε εμείς ή οι άλλοι πυρετό, βήχα, καταρροή κλπ [σημείωση δική μου: τι συνιστά το πάρτυ των 1500+ ατόμων κ. Πατούλη;)
4ο Με αυτά τα συμπτώματα άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και παραμονή στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού
5ο Με αυτά τα συμπτώματα αποφυγή μετακίνησης και ταξιδιού με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
6ο Πλύσιμο χεριών πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα μας που συνδυάζεται με διατροφή (μαγείρεμα – σερβίρσμα φαγητού), φροντίδα ή νοσηλεία ασθενών και εξαρτημένων ατόμων (παιδιά – ηλικιωμένοι).
7ο Ακολουθούμε τις ενημερωτικές ειδήσεις και τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων επιστημόνων υγείας

Μαζί με το παραπάνω δημοσίευμα αναρτάται, συνημμένως, το φυλλάδιο αφίσα που ο ΙΣΑ έχει παράξει για την εκστρατεία ενημέρωσης:
https://www.isathens.gr/images/News_Images/2020/ISA-KOR-final.jpg

Προφανώς, τα φυλλάδια και οι αφίσες σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν μέρες πριν την πραγματοποίηση του αποκριάτικου πάρτυ ΙΣΑ των 1500+ ατόμων, δηλαδή πριν την 23η Φεβρουαρίου. Συνεπώς, ο κ. Πατούλης γνώριζε ότι μια φιέστα 1500+ ατόμων, και δη ιατρών και των οικογενειών τους, δεν είναι απλά ένα υψηλού κινδύνου γεγονός αλλά είναι και αντιδεοντολογικό και ανήθικο γεγονός, ειδικά όταν ο ίδιος γνωρίζει τι είδους σκληρά και επίπονα μέτρα περιλαμβάνει για τον γενικό πληθυσμό το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, στη φάση κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης.

Στις 27 Φεβρουαρίου το Γραφείο Τύπου του ΙΣΑ δημοσιεύει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε “Το Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας”. Στη σύσκεψη αυτή, ο κ. Πατούλης παρουσιάζεται να αναφέρει:

«Είμαστε σε εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, με έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών».

Στην τόσο σοβαρή αυτή σύσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων της υγείας, οργανισμών του κυκλώματος παροχής υπηρεσιών υγείας κ.α.. Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Πατούλης είχε ήδη σχεδιασμένη αυτή τη σύσκεψη όταν έκανε το καρναβαλικό του πάρτυ. Άλλωστε ο ίδιος ομολογεί ότι

7 dt isa 27FEB2020 evreia syskepsi isa8 isa syskepsi 27FEb 1«Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκαλέσει η εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις συστάσεις του υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπου επιστημονικών, υγειονομικών φορέων αλλά και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να έχουμε μία πλήρη εικόνα και να σχεδιάσουμε τα μέτρα πρόληψης για την καλύτερη προστασία των πολιτών και των εργαζομένων. Είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε επισταμένα όλες τις εξελίξεις, ωστόσο συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους τους πολίτες. Θα είμαστε δίπλα τους».
Συνεπώς, γνώριζε αρκετά πριν το πάρτυ του και είχε προετοιμαστεί επιχειρησιακά, αλλά δεν μπορεί μια δημόσια υγεία να μπει πάνω από το συνδικαλιστικό καθήκον και την προσωπική προβολή!
https://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/8922-sxedio-drasis-gia-koronoio.html

Δεν παίζει τίμια το διπλό παιχνίδι τού θεσμού τής ιατρικής και του κυβερνήτη - προστάτη των δημοσίων αγαθών ο κ. Πατούλης. Πολύ περισσότερο, παίζει πολύ επικίνδυνα παιχνίδια ο κ. Πατούλης, σε βαθμό να καθίσταται ο ίδιος κοινωνική υγειονομική βόμβα και πολιτική βόμβα, υψηλός και πολλαπλός δημόσιος κίνδυνος. Και αναρωτιόμαστε: δεν βρέθηκε ένας σώφρων άνθρωπος, επιστήμων, πολιτικός, γονέας-ιατρός να τού πει “τι είναι αυτά που κάνεις και τι παράδειγμα ήθους και ευθύνης δίνεις;” και ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, ιατρός γαρ και πιθανότατα μέλος τού ΙΣΑ δεν μπορεί να μην ήξερε για το πάρτυ Πατούλη. Δεν τού είπε μια κουβέντα “Πρόεδρε, αν γίνει καμιά στραβή τι θα πούμε στον κόσμο;” Να υποθέσουμε ότι βοήθησε να εγγραφεί το πάρτυ Πατούλη στην προ κορωνοϊού εποχή; Διότι η κυβέρνησή του δημοσίευσε στο ΦΕΚ την ΠΝΠ δύο μέρες μετά το πάρτυ.