Επιμέλεια :Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Συνήθως, όταν επισκέπτομαι ένα άσημο τμήμα της χώρας, ένα μικρό χωριό επί παραδείγματι που δεν περιμένει να ζήσει απ' τον τουρισμό και τους ξένους επισκέπτες, δεν περιμένω ή μάλλον δεν φαντάζομαι ότι μπορεί εκεί να κρύβεται ένας θησαυρός. Αυτό ακριβώς συνέβη στο χωριό Βατόλακκος του νομού Χανίων, όπου βρέθηκα προσφάτως ακολουθώντας το ζεύγος του Μανώλη και της Ιφιγένειας Αβαράκη σε μια προσπάθεια να γνωρίσω και να προβάλλω, με όσες δυνάμεις διαθέτω, το μαγικό μονοπάτι στο οποίο εδώ και τρία χρόνια διοργανώνουν τον Αύγουστο μια υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση με συμμετοχή γλυπτών, ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών και δημιουργών.
Έχοντας ολοκληρώσει τον εκπληκτικό περίπατο στο μαγικό αυτό μονοπάτι του ποταμού Βαλσαμιώτη, με τη συνοδεία και την ξενάγηση του Μανώλη Αβαράκη (θα ανέβει κι' αυτό το βίντεο σύντομα), φτάσαμε περπατώντας μέχρι τις παρυφές του τρύπιου φράγματος. Και τότε ήταν που ο Μανώλης μου είπε : "Νομίζω πως πριν φύγεις πρέπει να δεις το οινοποιείο του Μανουσάκη. Θα σου αρέσει".
Πρέπει εδώ να πω ότι ο Μανώλης Αβαράκης είναι ένα από τα "αξιοθέατα" που κρύβει ο Βατόλακκος, για να επιστρέψω σ' αυτά που έγραψα στην αρχή αυτού του άρθρου. Ένας Κρητίκαρος με τα όλα του, ντόμπρος και μπεσαλής, που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Κάτι ήξερε λοιπόν ο Μανώλης για να μου συνιστά να δω το οινοποιείο του Μανουσάκη, και την επομένη απεδείχθη πως είχε απόλυτο δίκιο. Θα έλεγα μάλιστα ότι ήταν μάλλον συντηρητικός στα σχόλιά του γι' αυτό το κόσμημα του Βατόλακκου.
Ο Θοδωρής Μανουσάκης έφυγε για την Αμερική σε νεαρή ηλικία, στις αρχές της δεκαετίας του '50, αλλά η νοσταλγία του (εξ ού και ο τίτλος του οινοποιείου) για τον Βατόλακκο και την Ελλάδα τον έκανε να επιστρέψει το 1993 και να ξεκινήσει μια επιχείρηση για την οποία δεν γνώριζε σχεδόν τίποτε. Στην προσπάθειά του αυτή τον βοήθησε η οικογένειά του, κυρίως η κόρη του Αλεξάνδρα και ο οινολόγος Κωστής Γαλάνης, καλός γνώστης της οινοποιίας στην κοιλάδα του Ροδανού και γέννημα θρέμα των Χανιώτης.
Από το καλοκαίρι του 2012 η οινοποιία επεκτείνεται σε υπερσύγχρονη νέα μονάδα στον ίδιο χώρο όπου υπήρχε το παλιό οινοποιείο. Εκεί πραγματοποιούνται οι εργασίες οινοποίησης, εμφιάλωσης, αποθήκευσης των κρασιών, αλλά και υποδοχή, γευσιγνωσία και ξενάγηση των επισκεπτών. Τα κρασιά αποθηκεύονται, ανάλογα με το είδος τους, σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δρύϊνα χειροποίητα βαρέλια που έρχονται από το εξωτερικό. Τα δρύϊνα βαρέλια αντικαθίστανται με καινούργια κάθε πέντε σχεδόν χρόνια, με τα ξύλα των παλαιών να γίνονται έπιπλα και ένα σωρό άλλα χρηστικά αντικείμενα.
Ευχαριστώ την γλυκυτάτη κυρία Μαρτσέλα Κατσανεβάκη για την άψογη ξενάγηση, τον καλό μου φίλο Μανώλη Αβαράκη για την πρόταση και τα διαδικαστικά της επίσκεψης, την κυρία Αλεξάνδρα Μανουσάκη και τις εταιρείες "ΑΝΕΚ LINES" και "BLUE STAR FERRIES" για άλλο ένα ταξίδι στην πανέμορφη Κρήτη.
Το τηλέφωνο του Οινοποιείου "Νόστος" είναι 28210 78787 και το site : https://www.manousakiswinery.com/