Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Δεν θα μπορούσα να φθάσω μέχρι την Αλεξανδρούπολη και να μην πάρω λίγη μυρωδιά από "Γκιαούρ Αντά". Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα τον Έβρο ήταν το 1997. Τότε που έμεινα στην καλύβα του αξέχαστου Κώστα Μπουγατσά. Εκείνο το οδοιπορικό μου δημοσιεύτηκε τότε στο περιοδικό "Νέμεσις".
Αυτή τη φορά επικοινώνησα με τον Σάκη Καμηλάρη, έναν ψαρά που μένει στο χωριό Μοναστηράκι και διαθέτει καλύβα στο Δέλτα του Έβρου. Υπήρξε μια δυσκολία στην αρχή να δεχτεί το αίτημά μου καθώς η Αστυνομία, μετά από κάποια καταγγελία, δεν επιτρέπει στους ψαράδες να επιβιβάζουν άτομα για ξενάγηση στις μπλάβες τους χωρίς ειδική άδεια. Τελικώς όμως βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο Σάκης και η Ντίνα μας οδήγησαν, με το αυτοκίνητο στην αρχή και τη μπλάβα στη συνέχεια, στην καλύβα τους.
Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Χρέη σεφ εκτέλεσε η Άννα Παπαδοπούλου.
Η οστρακοκαλλιέργεια είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στη Νέα Πέραμο του Δήμου Μεγαρέων ο Πρόεδρος της ομώνυμης Κοινότητας Γιάννης Σεβαστής είναι και μυδοκαλλιεργητής.Καλλιεργεί μύδια και όταν αυτά αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος, τα ανασύρει από τη θάλασσα, τα καθαρίζει και τα διαθέτει σε έναν από τους πάγκους που υπάρχουν στον παραθαλάσσιο οικισμό Νεράκι.
Τον συνόδευσα χθες στο μάζεμα των μυδιών που "καλλιεργεί" στο στενό μεταξύ Νέας Περάμου και Φανερωμένης και κατέγραψα με τη βιντεοκάμερα όλες τις λεπτομέρειες αυτής της ιδιαίτερης και πολύ ενδιαφέρουσας θαλάσσιας επαγγελματικής δραστηριότητας.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Όταν έχεις μακρά αποχή από ταξίδια με φουσκωτό και σου προτείνουν να πας από την Πάτμο μέχρι το Φαρμακονήσι και το Μαράθι με ένα Top Line 23 για ψαροντούφεκο, σασίμι στο φουσκωτό και φαγοπότι με ψάρια στο Μαράθι, τότε ούτε που σκέφτεασι την απάντηση.
Δείτε πώς εξελίχθηκε και πώς κατέληξε εκείνη η βόλτα που τα είχε όλα.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ήταν μια ξεχωριστή ημέρα εκείνη η Δευτέρα του Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν έρθουν τα Χριστούγεννα. Η βροχή κόπασε για λίγο, έδωσε τη θέση της στον ήλιο και ο Παναγιώτης Νανίδης, που είχε προβλέψει σωστά, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι με περιμένει στο "Ιγνάτιος".
Αυτή η περιοχή του Αιγαίου είναι γεμάτη εκπλήξεις και θαύματα! Ένας κλειστός κόλπος που θυμίζει λιμνοθάλασσα, ο Κόλπος της Καλλονής, ένα μοναδικό οικοσύστημα που δίνει μεροκάματο και συντηρεί πολλές οικογένειες, ενώ κρατάει τους νέους στο νησί που βρίσκουν επαγγελματικό καταφύγιο στην αγκαλιά του.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Είναι μαγικά αυτά που συμβαίνουν στον ανεξάντλητο από εκπλήξεις Κόλπο της Καλλονής. Σ' αυτό το μοναδικό οικοσύστημα που παράγει τις πιο νόστιμες σαρδέλλες, τις πιο νόστιμες μπάφες, τα πιο νόστιμα όστρακα. Μύδια - χάβαρα τα λένε εδώ οι ντόπιοι ψαράδες - και κυδώνια, κυρίως, με τα χτένια, τις καλόγνωμες, τις φούσκες και τα άλλα όστρακα να απολαμβάνουν, προς το παρόν, καθεστώς προστασίας.
Υπάρχουν δύο τρόποι οστρακαλιείας στον κόλπο της Καλλονής. Με την κατάδυση ή με τη χρήση ειδικού "αρότρου" που "ξύνει" τον βυθό. Δράγα το λένε οι ψαράδες. Γύρω στα 20 καίκια "οργώνουν" κάθε μέρα τον βυθό του Κόλπου της Καλλονής και θαρρείς πως τα χάβαρα είναι ανεξάντλητα! Η δράγα φέρνει σε χρονικά διαστήματα των 10 περίπου λεπτών τη σακάδα της επάνω στο καίκι και μέχρι να έρθει η επόμενη το πλήρωμα κάνει τον καθαρισμό, τη διαλογή και τη συσκευασία.