Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Προσέγγιση ακτών με ταχύπλοο σκάφος.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μέχρι πρό τινος γνωρίζαμε ότι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε μια ακτή με λουόμενους, έχοντας τον κινητήρα του σκάφους μας σε θέση λειτουργίας. Και αναρωτιόμασταν : Πώς θα βγούμε στην όμορφη παραλία που βρέθηκε στη θαλασσινή μας περιπλάνηση στις Κυκλάδες, και η οποία δεν είναι ερημική, αλλά υπάρχει κόσμος εκεί που απολαμβάνει το μπάνιο του; Με τα κουπιά, μιμούμενοι τους κωπηλάτες των Virgin islands; Τραβώντας το οκτάμετρο π.χ. φουσκωτό με τα χέρια, ενώ εμείς έχουμε βουτήξει στο νερό μέχρι το λαιμό; Αγκυροβολώντας αρόδο και, ελλείψει tender, βγαίνοντας στην ακτή κολυμπώντας;

Ο νέος Γενικός Κανονισμός Λιμένα υπ' αριθ. 45 ήρθε να δώσει λύση σ' αυτό το πρόβλημα, διορθώνοντας αυτά που ανέφερε ο υπ' αριθ. 20 και εξομαλύνοντας (ελπίζω) τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ λουομένων και (άτακτων) χειριστών ταχυπλόων σκαφών. 

Ο χειριστής ενός ταχυπλόου σκάφους έχει λοιπόν πλέον τη δυνατότητα να προσεγγίζει τον αιγιαλό, ή να απομακρύνεται από αυτόν, εφ' όσον σε απόσταση εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας του δεν υπάρχουν λουόμενοι και πλέει με ταχύτητα μέχρι τρεις (3) κόμβους ή, σε περίπτωση που υπάρχουν λουόμενοι, πλέει με ασφαλή ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τον ένα (1) κόμβο, τηρώντας πορεία από/προς την ανοικτή θάλασσα.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσω το γράμμα του νόμου, τουλάχιστον ως προς τις επτά τελευταίες λέξεις της προηγούμενης παραγράφου, και έχοντας συζητήσει το θέμα με τον φίλο μου κ. Άγγελο Αργυρακόπουλο, εκδότη της "Λιμενομίας", πρέπει να πω ότι ο κυβερνήτης του ταχυπλόου μπορεί μεν να προσεγγίσει την ακτή περνώντας ανάμεσα από τους λουομένους με μεγίστη ταχύτητα ενός (1) κόμβου, δεν έχει όμως τη δυνατότητα να κινείται κάνοντας... slalom, αλλά πάντοτε σε ευθεία πορεία, από και προς την ακτή.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι : Πώς είναι δυνατόν να περιορισθεί η ταχύτητα ενός ταχυπλόου σκάφους στον ένα κόμβο (!?) όταν, ακόμη και στο απλό "κούμπωμα" της μανέτας στη θέση "πρόσω", η ταχύτητα ενός σκάφους, το οποίο διαθέτει π.χ. ζευγάρι εξωλεμβίων κινητήρων, είναι σαφώς μεγαλύτερη του ενός κόμβου; Ποιος θα μετρήσει αυτή την ταχύτητα και πώς θα βεβαιώσει τυχούσα παράβαση; Ξεφύγαμε από τη "Σκύλλα", με τις διαμαρτυρίες, τις αντεγκλήσεις και τις καταγγελίες λουομένων στα λιμεναρχεία, αλλά ίσως πέσουμε στη "Χάρυβδη" της "μαυρομύτας"...

Καλού κακού, πάντως, έχετε ένα φωτοαντίγραφο του νόμου ή τυπώστε αυτό το άρθρο και έχετέ το μαζί σας...

Έχουν δίκιο οι λουόμενοι, χωρίς αμφιβολία, αλλά και το σκάφος αναψυχής βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό, κυρίως επειδή κάποιοι χειριστές δεν σέβονται τίποτε, έχοντας την εντύπωση πως η θάλασσα ανήκει μόνο σ' αυτούς.

Ευχαριστώ τον κ. Άγγελο Αργυρακόπουλο για τις πολύτιμες συμβουλές του και τον χρόνο που μου διέθεσε.