Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα δύσκολα λιμάνια είναι για ευέλικτα πλοία και τους ηγέτες της γέφυρας!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

bluestarnaxosiraklia"Από ντόκους το Αιγαίο όσους θέλεις. Να φάνε και οι κότες. Λιμάνια δεν έχει!", όπως μου είπε κάποτε ένας από τους παλιούς καπετάνιους της ακτοπλοίας. Οι ντόκοι πολλοί λοιπόν, τα ασφαλή λιμάνια μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ένα τέτοιο μικρό και δύσκολο λιμάνι είναι και το λιμάνι του Αγ. Γεωργίου στην Ηρακλειά. Εκεί όπου, από τα μεγάλου μήκους καράβια, μόνο τα σύγχρονα και ευέλικτα μπορούν να προσεγγίσουν.

Το "Blue Star Naxos" είναι ένα από αυτά. Προσεγγίζει στο λιμάνι της Ηρακλειάς κάθε Τρίτη και Πέμπτη και συνδέει το μικρό νησί με τη Σχοινούσα, το Κουφονήσι, την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο και τον Πειραιά. Οι κατάπλοι του, ιδίως στα "λιμάνια" της Σχοινούσας και της Ηρακλειάς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μάθημα στις σχολές εμποροπλοιάρχων.

Με την πλώρη και την πρύμνη του πλοίου να ερωτοτροπούν κατά την διάρκεια της περιστροφής με τις βραχώδεις ακτές της εισόδου του λιμανιού της Ηρακλειάς, οι επιβάτες, αλλά και όσοι παρακολουθούν με κομμένη ανάσα την άφιξή του απ' την ξηρά, εκπλήσσονται με την ευχέρεια των ελιγμών του.

bluestarnaxosiraklia2Φουντάρισμα του σίδερου και κάβοι; Αχρείαστοι να είναι, μολονότι ο εφτάρης βοριάς "ματσακονίζει" την αριστερή πλευρά του πλοίου! Χωρίς άγκυρα και κάβους επιβιβάζονται και αποβιβάζονται με ασφάλεια επιβάτες και οχήματα. Οι κύριες μηχανές και τα "προπελλάκια" (bow thrusters) της πλώρης αναλαμβάνουν την ακινητοποίησή του.

Μ' αυτά τα καράβια πήραν τα πάνω τους τα μικρά και ανύπαρκτα τουριστικώς, μέχρι πρότινος, μικρά νησιά του Αιγαίου. Νησιά με υποτυπώδεις λιμενικές υποδομές στα οποία όμως προσεγγίζουν τα τελευταία χρόνια, αδιαλείπτως σχεδόν και με ασφάλεια, πλοία όπως το "Blue Star Naxos" και τα άλλα πλοία της "Blue Star Ferries". Και άσε τους πολιτικούς λιμοκοντόρους του Κυνοβουλίου να μιλούν για "ανάπτυξη". Ανάπτυξη πού ωρέ; Στα νησιά που φροντίσατε να αφήσετε χωρίς στοιχειώδη λιμάνια και έργα υποδομής;